[PL] Szacunek dla naszej pracy

Offtop - wiecie, wszystko i nic...
Post Reply
hashmallum

[PL] Szacunek dla naszej pracy

Post by hashmallum »

Ok - ostatnio znajomy zapytal sie ile bym policzyl za pomalowanie 7 sisterek i cannoneski - na taki bardzo przyzwoity tabletop - jako ze jest bardzo milym kolega, stwierdzilem azaliz iz dreadnought forgeworlodwy + 2 lapki bedzie fajna zaplata :)

teksty w<> zostaly dopisane przezemnie / zmienione celem ukrycia tozsamosci delikwenta

Kilka dni pozniej dostaje zapytanie na gg:

XXX: (Niedziela 11.03.2007 11:16)
wiec jaki bylby koszt?
(Niedziela 11.03.2007 13:01)
jaka cena za 8 grey knightow
za poziom powiedmzy 2

Ja: (Niedziela 11.03.2007 18:48)
https://leprechaun-studio.com/priceguide.html
tu masz cennik
dolar stoi jakies 2.8 chyba

XXX: (Niedziela 11.03.2007 22:51)
wg tego cennika zyczysz sobie ok 54 za figurke na p2 normalnej wielkosci

Ja: (Niedziela 11.03.2007 22:51)
ja licze duzo wiecej
tyle liczymy jako studio

(Niedziela 11.03.2007 22:52)
bo nie maluje z zasady na drugi poziom juz
od tego mam studyjnych ziutkow
XXX: (Niedziela 11.03.2007 22:55)
aha

XXX: (Niedziela 11.03.2007 22:58)
aha
ok ale takie ceny
to dla ue
sorry

Ja: (Niedziela 11.03.2007 22:58)
sorry
polacy tez tyleplaca
nikt nie bedzie zapierdzielal 8 godzin za 2 zlza godzine

XXX: (Niedziela 11.03.2007 22:59)
juz mnie ktos uswiadomil ile placa:>

XXX: (Niedziela 11.03.2007 23:11)
34 funty w fw za 8 figurek x 2 poziom?
Ja: (Niedziela 11.03.2007 23:12)
nie ma opcji
ale czekaj
(Niedziela 11.03.2007 23:13)
stary grey knighci t onie sa latwe modele do malowania
na taki deal z ultrasami spokojnie bym poszedl
ale nie z grey knightami :/

XXX: (Niedziela 11.03.2007 23:20)
ostateczna oferta to?

Ja: (Niedziela 11.03.2007 23:21)
mysle mysle
1 justicar + 7 siusiakow tak?
(Niedziela 11.03.2007 23:22)
zreszta wypadaloby powiedziecw jakich kolorach ich chcesz

XXX: (Niedziela 11.03.2007 23:24)
https://leprechaunstudio.w.interia.pl/gk.jpg <tu pada adres zdjecia - dla zachowania anonimowosci delikwenta rpzegralem zdjecie na moj serwer>
Ja: (Niedziela 11.03.2007 23:25)
ju pacze*

XXX: (Niedziela 11.03.2007 23:27)
brb

Ja: (Niedziela 11.03.2007 23:27)
i to ma byc 8miu standardowych grey knightow? czyli 1 justicar + siusiaki zwykle?
(Niedziela 11.03.2007 23:56)
ok,ja spadam spac
podeslij mi na maila szczegoly
XXX: (Poniedziałek 12.03.2007 00:40)
tak
7+1 justicar

Rozmowa nr 2

Ja: (00:24)
jol
nie dostalemmaila z detalami :)
XXX: (00:26)
skoro mam placic jak amerykance to znajde kogos innego
Ja: (00:28)
o czlowieku
widze ze sie z Toba gadac nie da
powiedzialem ze bedziemy negocjowac
a ty jakies fochy strzelasz :)
(00:29)
akurat wiesz kumpel ze studio ,ten ktory wygral 2 kategorie na ostatnim mlotku chetnie by cos pomalowal dla funu
i powiedzial ze za dreda + lapki + ewentualnie cos jeszcze z checia pomaluje :)
(00:30)
ino ze jak tak pdochodzisz to nie rozumiem

XXX: (00:30)
dred lapki i cos jeszcze..
jasne

Ja: (00:31)
??

XXX: (00:32)
jesli 7 <ludkow>x2<poziom> i 1<ludek na >3ci
wychodzi 34 <wspomniany na poczatku dreadnought)
a teraz chcesz 2<poziom> x 8<ludkow>
wiecej to wybacz

Ja: (00:32)
wiesz naprawde nie masz szacunku dlanaszej pracy co?
(00:33)
nie zdajesz sobie sprawy ze hmm sisterki sa o jakas polowe mniejsze od grey knighta?
i maja mniej detali?

XXX: (00:33)
chyba wam sie w glowach poprzewracalo od tej kasy od hamerykanow
i niezdajecie sobie sprawy z roznicy

Ja: (00:34)
z jakiej roznicy?

XXX: (00:34)
moze dla nich 30 dolcow to jest nic

Ja: (00:35)
ale stary ,kurde czy zdajesz sobie sprawe ze my zarabiamy tym na zycie,placimy podatki i jeszcze do tego musimy sobie zarabiac na materialy?
ide Ci na reke,zalatwiam kolege,ktory chetnie to zrobi , dla samej zabawy , a ty jeszcze masz pretensje ze za drogo?
dla mojego przjaciela, np maluje ludki do infinity za darmo
i co z tego? Wogole co Ci do tego po ile maluje dla znajomych co?
(00:36)
traktuje to jako przysluge,bo przygotowuje mi kownersje na golden demona
wiesz ile czasu zajmuje pomalowanie 1 ludka na drugi poziom? tak jak chcesz?
zwykly marin to jakies 4 godziny - ty masz 8 ludkow 2 razy bardziej skomplikowanych
(00:37)
postaw sobie zwyklego mariana obok grey knighta
i przelicz ile wychodzi stawka godzinna przy takim barterze
wiec dolicz ze 2 godziny na 1go szaraka
i podziel cene przez czas
(00:38)
ile wyjdzie?
48 godzin pracy zakladamy

XXX: (00:38)
sorry tak sie sklada
ze mam figurki i gk

Ja: (00:38)
bez czyszczenia

XXX: (00:38)
i sisterki
i jak dla mnie sisterki maja o wiele wiecej szczegowlow
(00:39)
pomijajac fakt ze tam wlozyles TROJKE
a nie same dwojki

Ja: (00:39)
ale stary o co ci chodzi?
to umowamiedzy mna a moim kumplem
to nie klient
tylko kolega
mowie ze dla przyjaciol maluje nawet zadarmo
i co z tego?
Ja: (00:40)
stary nie ja tak czy tak bylbym tych szarakow malowal
ja naprawde mam co robic uwierz mi
zapytalem sie kolegi ile by chcial
(00:41)
mowie ze dla znajomego

XXX: (00:41)
i co odpowiedzial
ze za 300 zl zrobi 8

Ja: (00:41)
mowi ze fajnie bo pomaluje cos innego niz rzezamy caly czas
ifajnie byloby dostac cows co bedzie mozna wykorzystacna golden demonie
sluchaj kurde
(00:42)
my za 1 termosa tyle dostajemy

XXX: (00:42)
to daj wywieszke malujemy tylko za gruba kase
poziom min 3
i koniec
wtedy nie beda ludzie uderzac z mniejszymi wymaganiami i portfelami

Ja: (00:42)
a tym jak teraz ze mna rozmawiasz udowadniasz ze nie masz szacunku dla naszej pracy

XXX: (00:42)
co mnie to obchodzi ze ktos ma za duzo kasy
i sie nudzi

Ja: (00:43)
spoko = popros jakiegospropainteraz allegro
zrobi ci drybrush za 30zl :)

XXX: (00:43)
taki mam plan akurat za 30 dostaje nnm

Ja: (00:44)
jaki nnm?

XXX: (00:44)
na szczescie obowiazuje konkurencja:)

Ja: (00:44)
spoko
ja ci zaproponowalem bardzo przyzwoite malowanie - jak dla znajomego :)

XXX: (00:44)
<lol>
(00:45)
chyba sobie zarty robisz
300 zł za 8 typow nazywasz super korzystnymi warunkami

Ja: (00:45)
hmm
raczej tak :)

XXX: (00:46)
no coz zobaczymy wiec co <koledze> zrobicie
czy bedzie zadowolony

Ja: (00:46)
zrobie drybrush bialymna czarnym :)

Ta rozmowautwierdzila mnie tylko w przekonaniu ze malowanie dla Polakowto glupi pomysl - poza tym pierwszy razspotkalem sie z az taka arogancja i brakiem szacunku dla czyjejs pracy.... Chyle czola przed naszymi rodakami... :clap:
-MattCexwish-

Post by -MattCexwish- »

Hahaha...:D... ja lepiej nie napisze, ile dierzemy tutaj w Niemczech...:D...

Ale slyszalem juz tak czesto od Polakow slowka "No to U was moze placa, a tutaj u nas to duze pieniadze..."...

Pewnie ze tak i mysle, ze Hobby Warhammer na Polskie warunki jest nieludzko drogie...

I ze sie ludzie czepiaja cen tez jest jasne...

W Rosji na przyklad Sam Yellow One bierze za Infantery Single Model zaledwie 50 Dollarow...!!!...

Wiem o miniaturkach bardzo znanych, ktore zostaly sprzedane "pod reka" za 8000 Dollarow...

... Mysle, ze szacunek jest relatywny od Kraju, gdzie sie rzeczy sprzedaje...
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: Szacunek dla naszej pracu

Post by Demi_morgana »

hashmallum wrote:(...)pierwszy razspotkalem sie z az taka arogancja i brakiem szacunku dla czyjejs pracy... :clap:
dopiero po raz pierwszy? :shock: :lol:
a tak serio to mysle ze takie podejscie wynika z faktu iż w naszym zaje*istym kraiku nie do wszystkich dociera ze z pracy mozna miec zabawe - "jak ktos sie bawi do czemu miałby przy tym jeszcze brac ode mnie pieniadze"? :?
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Ana
Painting Mum
Painting Mum

RE: Re: Szacunek dla naszej pracu

Post by Ana »

kochajmy się jak bracia a liczmy się jak żydzi :lol:
Co to za kumpel co nie ceni ani Twojego zajęcia ani Twojego czasu?
Ja u znajomych kupuję, żeby dać im zarobić a nie żeby dostać coś darmo :P
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

RE: Re: Szacunek dla naszej pracu

Post by mahon »

no fakt, tak to już jest. ludzie nie pomyślą, że zlecanie malowania jest jednak usługą luksusową - nie jest wymagane. ja tam nie wchodzę do salonu samochodowego żeby zwymyślać sprzedawcę że drogo u nich :P

ale znam takich wielu "szczodrych", którzy próbują dostać malowanie prawie za darmo...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
MiSiU

Post by MiSiU »

Ja tam wiem, co to za kumpel ale prawda jest okrutna. Niektórym ludziom się chyba nie chce dokonać prostego przeliczenia czasu nad figurką x uczciwa stawka godzinowa. Choć z drugiej strony faktem jest, że przy polskim poziomie zarobków ciężko jest nazwać ceny dobrego malowania figsów "rozsądnymi" :D
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

ale goście z zagranicy też czasem potrafią się pogubić w przeliczaniu ceny 1 modelu na ... powiedzmy... 50-100 modelową armię ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Hashu, nie przejmuj się, chłopie :D Mowa tu o krajach, a ja Wam powiem, że u mnie w mieście 50zł za figurkę na 2 poziomie (wg Leprechaun Studio), to by była masakra :D, oczywiście z całym szacunkiem dla LS, mowa o cenie :D Nawet w różnych miastach są różne ceny... ale tak już poza tym, to jeśli ktoś chce mieć pomalowaną figurkę, niech się liczy z tym, że taka przyjemność kosztuje. W końcu jedni grają w piłkę, inni grają na skrzypcach, ktoś tam zbija stoliki, maluje chusty dla kumpli z woja, a my malujemy figurki. Każdy jest dobry w czymś innym i ceni się za swoje umiejętności i talent... i też zawsze mówię "swoim" (choć powinno być to oczywiste), że muszę kupić co jakiś czas farby, pędzle (PĘDZLE, a nie zmiotki), kleje itp. A to kosztuje, więc coś z tego zarobku mam dla siebie (no przecież!), coś idzie na inwestycję w materiały... czasem dzielę zapłatę w ten sposób, że ktoś mi kupi farby, których potrzebuję, a resztę dopłaci w gotówce, na jedno wychodzi... a i tak świetnie się bawię tym hobby, przede wszystkim. Robię, co lubię i jeszcze mi za to płacą, żyć nie umierać :)

Co tam dalej... poza tym 300zł za 8 modeli to nie jest dużo... wychodzi niecałe 40zł/szt., co przy 2 poziomie LS jest dobrą ceną, wcale niewygórowaną (vide Space Wolves Squad w galerii na stronie LS).

Myślę, że ludzie się burzą na ceny nie tylko ze względu na sam stopień skomplikowania modelu i jakość malowania, ale też na wielkość tych miniatur - przynajmniej ja miałem takie doświadczenie... "za takie *&&^%% mam ci tyle zapłacić ???" Nie, nie musisz, chcesz, to ci pomaluję, nie, krzywdy nie ma, zrobię sobie coś na półkę w końcu :D. No bo przecież wiadomo, że kupujemy figurkę w sklepie np. za ok. 50zł, a drugie tyle na samo malowanie na jakimś poziomie trzeba wyłożyć... trudno :D Biznes jest biznes, jak każdy. Zresztą ceny w funtach za modele wcale nie są niskie...

I tyle. A że człowiek wszędzie chce zarobić (malarz i klient), to i takie dyskusje zawsze będą miały miejsce. Stali klienci nawet się potrafią zbiesić po jakimś czasie... tak to już jest... a porównanie do Amerykanów to tylko świadczy o podejściu do tematu samego rozmówcy... jak brakuje argumentów człowiekowi, to wtedy się zaczyna osobista potyczka, a główny temat schodzi na bok. Hehe, niech zapłaci 60$ za JEDEN model, wtedy może mieć pretensje :D. A przesyłka do Stanów to co??? 8$ średnio... Etcetera... Pozdrówka dla cierpliwych hobbystów :)
dead

Post by dead »

Bardzo ciekawa rozmowa. Polak to chcialby najlepiej (jesli jeszcze np maluje na ebaja) pomalowac figse sprzedac ja za powiedzmy 100$ a potem za ta kase oplacic malarza w polsce ktory to pomaluje mu na takim samym poziomie caly unit. Ostatnio nawiazalem wspolprace z kolesiem ktory po prostu dal mi fajne modele do pomalowania i zrobilem uklon w jego storne jadac stawka studencka :D 5 zeta za godzine. Bardzo fajne figsy do pomalowania cos nowego duzo mialem z tym fanu a i kasa za materialy sie zwrocila :) i na pare sympatycznych browarkow nawet i starczylo (tak kiedys trzeba odetchnac od PEGAZOW :) ). U nas ma sie takie wyobrazenie ze sa 2 cenniki :D dla Krajow zach oraz dla Polski (dla Polakow sa ceny takie jak dla np USA tylko ze w PLN zamiast $). Tak wiec zgadzam sie ze Polak czesto nie potrafi poszanowac pracy malownika ;) sadzac ze dla rodaka mozna poswiecic 50h roboty za 5-10 zeta za godzine podczas gdy normalnie ta stawka sie prezdstawia w USD.

SMIESZY MNIE JEDNO !! Koles sie zwraca do Ciebie bo chce aby to LAS pomalowal jego figsy ma cennik na stronie i wie z jakimi kosztami ma sie liczyc a pomimo tego probuje jakis dziwnych "negocjacji". Smiechu WARTE !! pozdro

PS dostarczyles mi sporo funu HASH ;) zasne z usmiechem na twarzy ^^".
robacek

Post by robacek »

szacunek ze chciales mu to zrobic za 300zł:) mi by sie nie chciało i niebylbym tak mily chyba na takie zachowanie:/ mahon dobrze mówi. ja zdaje sobie sprawe ze nie stać mnie na mercedesa dlatego nie ide i nie targuje sie w salonie:/ niestety ludzie uwazają ze malarze robią to tylko dla funu i tak naprawde to robią nam przysluge ze dają nam figsy do malowania(spotkalem sie z czyms takim) szkoda slow:) juz wole pomalowac za free dla dobrego qmpla zeby ten mial radoche jak bedzie gral:)
Post Reply