[PL] Dipping?

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
Sebollus

[PL] Dipping?

Post by Sebollus »

Czy ktoś się orientuje dość dobrze w tej technice? Mam problem.... Przeczytałem i pooglądałem sobie artykuły na jakichś zagranicznych stronach i postanowiłem spróbować. Zacząłem od skinkow. Kupiłem niebieską bejce firmy Dragon, położyłem na skinku warstwę Ice blue i zamoczyłem. I tu zaczęły się moje problemy.... a mianowicie: Przejść między kolorami praktycznie nie ma , zostają po prostu nieco ciemniejsze plamy w miejscu gdzie pozostał pigment, wygląda to płasko i słabo L, próbowałem moczyć jeszcze kilka razy , kontrast się zwiększył ale ciągle żadnych efektów choćby przypominających to co prezentowane jest choćby TU
.Druga sprawa , wszędzie piszą że po dippingu modele się strasznie błyszczą, a moje ni cholery , są matowe tak jakby były pokryte normalnie farbą. Wiem że to mnie powinno cieszyć, ale ta różnica mnie jednak smuci. I tu moje pytanie, czy koś stosował Dipping , osiągnął dobre efekty i mógłby powiedzieć czy to rzeczywiście ma być bejca , jakiej firmy najlepiej a jeśli nie bejca to co ?

pozdrawiam ,Seba.
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

RE: [PL] Dipping?

Post by Demi_morgana »

jutro postaram sie zrobic pare fotek modeli Deco (mojego sparring partnera w warmachine :razz: ) - jemu sie błyszcza jak należy :)
aha, oczywiscie nie uzyłes bejcy spirytusowej? :think:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Sebollus

Post by Sebollus »

Hmm. Na opakowaniu nic nie jest napisane czy spirytusowa, jedyne informacje na butelce to nazwa "Bejca rustykalna" , oraz zastosowania i sposób użycia.Acha zauważyłem jeszcze że w porównaniu ze zdjęciami i pracami innych moja bejca wydaje się żadziuśka strasznie , jak atrament :(
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

w takim razie top spirutus :)
popros w sklepie o lakierobejce - I moze na przyszłosc rozcienczalnik do tego, jakbys chciał miec jasniejszy kolor :scholar:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Sebollus

Post by Sebollus »

Acha , taki knif :mrgreen: no tego niepisali w artykulikach któr czytałem , było napisane tylko Wood-stain. Dzięki za pomoc.Uhh niemoge sie doczekać mojej hordy skinków pomalowanej :trampolin:
Sebollus

Post by Sebollus »

A jeszcze mam kilka pytań ;) Czy po kąpieli w tej lakierobejcy da się potem coś poprawiać/domalowywać? I czy to błyszczenie znika po nałożeniu matowego lakieru( słyszałem że tak ale wole się upewnić) ?
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

z malowaniem bedzie chyba kłpopot:
po wyjeciu z lakierobejny caly model jest strasznie "gładki" - jak po pomalowaniu lakierem do drewna wiec farba moze sie tego słabo trzymac :?
poza tym domalowywane elementy beda sie STRASZNIE odróżniac od zabejcowanych...
poczekaj na zdjecia - za niecałe 3 godzinki zaczynamy bitwe! :D
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dobrze Demi powiedział - chodzi o LAKIERObejcę

domalowane elementy będą się odróżniać - chyba że pomalujesz je przed bejcowaniem albo natrudzisz się potem żeby dobrać harmonijnie kolory.

a malowanie na gładkiej błyszczącej powierzschni jest możliwe, ale diablo niewygodne i męczące.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

mahon wrote:a malowanie na gładkiej błyszczącej powierzschni jest możliwe, ale diablo niewygodne i męczące.
:curtain: patrz: reaper helljack... :?
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

a'propos dippingu - ciekawy tutorial CLICK! :scholar:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!