ARBAL wrote:Mam nadzieje, że fotki sa lepsze niz zazwyczaj.
Nie, nie są.
ARBAL wrote:Kupiłem nowy aparat ale obsługa lustrzanki nie jest taka prosta jak myślałem...
To nie jest kwestia sprzętu, lustrzanki, czy bezlusterkowca i musisz to sobie uświadomić. Najpierw wiedza o panowaniu nad światłem i ogólna o fotografii, a potem dopiero zmuszanie aparatu do robienia zdjęć. Sama obsługa nie jest trudna, bo masz od tego instrukcję i czas na wprawianie się. Problemem jest wiedza,
co i dlaczego ma być tak, a nie inaczej.
Odnośnie tych zdjęć - słabe, serio. Dla mnie są słabe. Jakąś tam GO widać i czystość ogólną zdjęcia. Ale to koniec plusów.
Poza tym:
1. Ostrość. Nie wiem, ile masz punktów AF i jaki masz obiektyw i aparat. To mi akurat do niczego niepotrzebne, ale widzę, że nie wiesz, co i do czego. Pierwsze ujęcie przypadkowe tak samo jak drugie. Model w różnych miejsach jest ostry, więc konsekwencji w ustawieniu nie widzę. Jak się trafiło, tak się złapało.
2. Przepały na śniegu i na jasnych elementach. Albo bite światło albo nie dość rozproszone albo źle dobrane parametry ekspozycji. Albo wszystko naraz
3. Brak panowania nad światłem, o czym wspominałem wyżej. Mocno bite światło przekłamało i wypaliło kolory.
I znów mogę powiedzieć, że zdjęcia WIP są lepsze, niż końcowe. Poważnie.
Za to sam model na pewno jest nieźle zrobiony, bo i na wcześniejszych zdjęciach chwaliłem.