[PL] Warsztat ARBAL'a

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Warsztat ARBAL'a

Post by Slawol »

Teraz jak to powiedziałeś, to wlepiłem nos w monitor i coś tam niby fioletowego dojrzałem, ale ledwo ledwo :D
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

roznica w oswietleniu lewej i prawej strony napiersnika to malowanie czy oswietlenie foty?
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

oswietlenei jeszcze tego wogole nie cieniowalem....
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

samo slonce az tak mocno naswietlilo jedna strone napiersnika?
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

A widzisz, bo tam jest taki sztuczek-zbrojniczek! Zbroja się załamuje w pewnym miejscu i jest taki kancik, dzięki czemu światełko padające z lewej wali na wprost tej części puszki, a z prawej to już cień, bo jest inny kąt :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

oj Slawol, przeciez widze jak idzie zbroja.
chodzi mi o to, ze strasznie mocno sie odbija slonce od tej jednej czesci. ty jestes spec od fot i metalikow, to sam powiedz.
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

Generalnie to wszystko zalezy jak popiersi ebedzie ustawnione ostatecnziena piedstale. A ustawie je tak, że elf będzie sie patrzy dokładnie na wprost (w oczy) patrzacego. W tym przypadku oswietlona zostanie bardziej ta druga czesc pancerza (pod jego lewym okiem) a ta pod jego prawym okiem bedzie zacieniona. Cały pancerz będzie w lekko zielonkawym odcieniu.

Widze, że Was to popiersie zainteresowało :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Nameless wrote:oj Slawol, przeciez widze jak idzie zbroja.
chodzi mi o to, ze strasznie mocno sie odbija slonce od tej jednej czesci. ty jestes spec od fot i metalikow, to sam powiedz.
No się odbija, odbija, bo na moje oko (zgaduję teraz, ale tak mi to wygląda), to Arbal nie przesłonił niczym modelu, tylko pozwolił walić światłu prosto na model, stąd taki blask (zresztą to widać także na całej lewej stronie zdjęcia, np. na włosach). Osłonka np. z cienkiego papieru sprawiłaby, że model byłby przyciemniony, jak mój Dreadnought Chaplain. Widać metale, ale nie biją mocno (poza krawędziami i ostatecznymi rozjaśnieniami).

A że się chciałem podroczyć, to nawet nie podłapałeś :snooty:
ARBAL wrote:Widze, że Was to popiersie zainteresowało :)
Jeśli o mnie chodzi, to ogólnie lubię popiersia, ale akurat ten model mi się nie do końca podoba ;) A że oceniamy malowanie Twojego pierwszego pocycka, to i mamy co robić :D

Edit: parę słów.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

@Slawol - reset by mi sie przydal, za duzo na glowie na droczenie

@Arbaal - a co za roznica jak go potem ustawisz? :) rozproszone swiatlo to twoj przyjaciel przy zdjeciach, bezposrednie mocne oswietlenie (niewazne czy lampy czy ostre slonce) to twoj wrog. widzisz jak mocno jest przeklamana fota (w czesci napiersnikowej), skoro nie ma tam w praktyce zadnej roznicy pomiedzy dwoma polowkami?
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

Fota jest przeklamana bo robioan na szybko - to fgurka WIP, na fotce skupialem si ena tym co skonczone raczej czyli w tym przypadku to był plaszcz. Chcialem zeby bylo widac jego wycieniowanie itd...

A Slawol zgadł :) nie było oslony przed sloncem z lewej strony :) Robilem to bez photoboxa :)
Image
Post Reply