[PL] Aerograf i jego przydatność

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
przemo

Re: [PL] Aerograf i jego przydatność

Post by przemo »

Ja mam ten pierwszy. Jest mniejszy (i pewnie cichszy) od tego drugiego. Ja mam mało miejsca, mieszkam w bloku, więc kupiłem mniejszy. Poza tym mogę go spokojnie wziąć pod pachę i zawieźć na jakiś konwent, spotkanie czy cokolwiek.

Ten większy ma zapewne większy zbiornik wyrównawczy - czyli ciśnienie będzie równiejsze i kompresor rzadziej będzie się włączał. Mi tam mój kompresor starcza, nie narzekam. Jeżeli coś miałbym zmieniać to aerograf na jakiś dokładniejszy - tyle, że to bardzo duży wydatek jest jeżeli chce się dostać naprawdę dobry sprzęt.

Moje zdanie: jeżeli będziesz używał aero tak jak większość figurkowców to ani aero wysokiej klasy ani jakiś mega kompresor nie są Ci potrzebne. Wg mnie oba powyższe kompresorki powinny Ci spokojnie wystarczyć. Wieć sam zdecyduj na podstawie ceny/wielkości/hałasu.

A no i jeszcze - ten mały stawiam sobie po prostu na biurku, ten większy zapewne musiałby walać się gdzieś na ziemi pod biurkiem, gdzie i tak nie mam już miejsca :)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

my z kolei mamy taki coś jak ten większy.
dorze służy, zbiornik wyrównawczy pomaga, bo masz ładnie równe ciśnienie i nie ma problemów z "krztuszeniem się" kompresora/aerografu. czy taki jest potrzebny? czy wystarczy mniejszy? czy może potrzeba większego? trudno powiedzieć. jak chcesz malować bardziej skomplikowane rzeczy tak, że aero będzie chodzić przez dłuższy czas, to może się przydać nawet większa maszyna. jeśli chcesz sobie nałożyć podstawowy kolor na model, to pewnie i prostszy by wystarczył.
pamiętam, że poprzedni kompresor miał ograniczenie do 20 minut ciągłej pracy (zbiorniczek wyrównawczy był symboliczny, więc kompresor chodził prawie non stop).
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Marta

Post by Marta »

ten wiekszy wcale nie jest jakis taki mega duzy, ot mniej wiecej, dwie duze 2 litrowe butelki coli. Co do poziomu halasu to mi srednio juz przeszkadza, ale futro nadal sie wyprowadza do drugiego pokoju na czas malowania. Macac go na okolicznosc goraca nie macam, chociaz pewnie z samej ciekawosci przy nastepnej okazji sprawdze jak sie ma temperaturowo.
Zbiornik wyrownawczy daje duzy komfort pracy, tak samo jak fitry zatrzymujace ewentuana wode.

Edit: swoja droga kiedys, w przyplywie milosci do bliznich, zaczelam zbierac te wszystkie aerografowe mundrolki do kupy (zeby moze kiedys ktos przeczytal najpierw zamiast pytac). Jak to gdzies jeszcze jest na dysku to dokoncze. Bo od parudziesieciu stron pojawiaja sie tesame pytania i te same odpowiedzi... A i Mahon chyba cukierka obiecal za to czy cus w nagrode;p

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
lisius

Post by lisius »

Jutro, oj dzisiaj tak po 7-8 ja wstanę postaram się nagrać jak pracuje kompresorek i wrzucę na youtuba:) Ja kiedyś przez chwilę bawiłem się takim MAR'o podobnym kompresor+zbiornik i naprawdę doprowadzało mnie do szału te 20min pracy. Teraz z moim sprzętem pracuje spokojnie i 2-3 godziny oczywiście z przerwami, ale nie czekam na to że silnik kompresora ma ostygnąć. Ja dla siebie widzę mega bonus i plus mojego modelu w tym, że mogę jednocześnie podłączyć dwa aero czyli jeden mam dostrojony do podkładowania/podstawowe kolory a drugi ma odpowiadać za malowanie detali:) Takie sobie dwa pędzle 2 i 00:) Niestety jednak czekam na ten drugi... ale mam nadzieje, że przed sylwestrem już następny aero ściągnę:)

PS. oczywiście im większy zbiornim wyrównawczy tym lepiej, tym dłużej nie usłyszysz pracy silnika kompresora. Ja zwykle pracuje na tak małym ciśnieniu że słyszę pracę silnika już jak połowę farby dopsikam:)
Red goz FASTA wiz Da Hamsta!!!
Mike

Post by Mike »

@lisius: jaki model kompresora posiadasz?
lisius

Post by lisius »

@mike ja mam to samo co Przemo:)
https://allegro.pl/mini-kompresor-do-aer ... 48872.html
taka 100% podróbka kompresora iwaty.

acha i jeszcze wzmianka: mam aero z regulacją ciśnienia więc to jest zdecydowanie lepsze niż kręcić pokrętłem na kompresorze gdyż ja nie wypuszczam ciśnienie ze zbiornika a blokuje jedynie przepływ powietrza:) Ale to taki mankament mojego modelu kompresora
Last edited by lisius on 17 Nov 2011, o 01:48, edited 1 time in total.
Red goz FASTA wiz Da Hamsta!!!
Marta

Post by Marta »

Aniuin kiedys wrzucil filmik porownawczy: lodowa, kompresor 3l i taka kobyla olejowa:
TADAM: test decybeli
od siebie dodam, ze te wysokie tony moga byc irytujace jak ktos nie lubi.

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Mike

Post by Mike »

O, coś takiego powinno być w sam raz. Wielkie dzięki!
Marta

Post by Marta »

lisius wrote:
acha i jeszcze wzmianka: mam aero z regulacją ciśnienia
takie male pokretlo wygladajace jak srobka od dolu aero? tak miedzy zbiornikiem farby a dysza?

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Mike

Post by Mike »

tak.
Post Reply