[PL] W.I.P. not R.I.P.

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
nokturnal

Re: [PL] W.I.P. not R.I.P.

Post by nokturnal »

mahon: tutaj przy rozjaśnianiu nie używałem w ogóle białego, to wszystko jest bardzo jasny szary lub jasny beż (najjaśniejsze jaki miałem), czysta biała mi się skończyła :| . Na pewno czysto białe akcenty by trochę pomogły (pojedyncze bliki na broni i najbardziej wyeksponowane na światło fragmenty).
Dzięki za tego posta, to światło jest trochę za intensywne, ale rozumiem o co chodzi. Następnym razem będzie na pewno lepiej.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Lol:D skromny to Ty nie jestes Maru;p
bo chodzi o ten sam efekt na włosach a te 2 prace akurat łatwo znaleźć na forum Ani jest na Banerze i jest rudy a Sigvaldjest ostatni w moim temacie Gdyby Ctan zamiast szczura pomalował blondasa prawdopodobnie bym do niego odesłał ... przecież nie odeśle do Mahoniowego THE MINI .... ;) a Antos jest łysy (może peruczkę mu strzelisz ?? :D)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

oczywiście że to tak na szybko przygotowałem i to jeszcze w przeglądarkowym edytorze, ale jakiś obraz daje tego co można zrobić..
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
nokturnal

Post by nokturnal »

maru: Taxis, Kat, Red Sonja Ani ok to jest dla mnie rudy, ale ten Sigvald to jest wersja 'blondi terror', a nie rudy. Rudy to jest ale tylko w cieniach i to nie jest ten efekt o który by mi chodziło. Za mało marchewki.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no sigvald to rudego nie może nawet udawać. chyba nawet tytuł ma stosowny :mrgreen:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

widzę ze sie nie zrozumieliśmy - ja mówię nie o kolorze a o tym że włosy łapią światło u twojej pani są smutne strąki a u Sonji światło się ślizga po włosach a Sylvek to Blondi ale też ma namalowane światło na włosach w ten sam sposób co Sonja i można tak pomalować dowolny kolor włosów (białe słabo wychodzą :P)
Gdzieś jest na forum temat gdzie pokazywaliśmy zdjęcia w odcieniach szarości - tam jest napisane o co chodzi
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

tak Maru, ale widzisz, że nokturnal ma braki w farbkach, a rozjaśniając kolor włosów szedł w złym kierunku. Rozumiem jego decyzję, ale i nokturnal nie powinien się dziwić, że nam tego światłocienia brakuje.
Ja tak sobie myślę że lepiej było napomknąć o tych ograniczeniach na początku, to wtedy wiele decyzji byłoby zrozumiałych.

Na babeczce kiecka niebieska i bluzka są super, ale czarna szmatka na zadzie jest dla mnie wciąż niezrozumiała :roll: No wiesz jako kobieta odczytuję to w ten sposób: (;))podarła jej się spódnica na tyłku (pewnie jej zadek urósł :mrgreen:) więc zasłoniła się szmatą.
Natomiast z przodu ta czarno-szara kompozycja na biodrach jest niezrozumiała. Co tam jest? Wygląda mi, że wyrzeźbiony jest pasek, którego nie pomalowałeś ... ale chętnie przeczytam, że się mylę ^^

Rybki we włosach i krab mogły być fajnymi ozdobnikami, a ty je starałeś się pominąć - dziwi mnie ta decyzja. Na moje oko przez nie praca wygląda na WIP. Skąd ta decyzja? Brakowało Ci kolorów w farbach? A może bałeś się mącić w kolorystyce modelu?

No a podstawka super pasuje kompozycyjnie i klimatem.
-- Ańa

Image
nokturnal

Post by nokturnal »

Ana wrote:tak Maru, ale widzisz, że nokturnal ma braki w farbkach, a rozjaśniając kolor włosów szedł w złym kierunku. Rozumiem jego decyzję, ale i nokturnal nie powinien się dziwić, że nam tego światłocienia brakuje.
Nie dziwię się, że go brakuje, macie rację nie kłócę się.
Ana wrote: Na babeczce kiecka niebieska i bluzka są super, ale czarna szmatka na zadzie jest dla mnie wciąż niezrozumiała :roll: No wiesz jako kobieta odczytuję to w ten sposób: (;))podarła jej się spódnica na tyłku (pewnie jej zadek urósł :mrgreen:) więc zasłoniła się szmatą.
Kawałek szmaty nie jest czarny to ciemno/szara zieleń i ma pasować do skały, która też nie jest czarna (to ciemno szara zieleń). Widzę, że bez lepszych fotek się nie obejdzie :(
Ana wrote: Natomiast z przodu ta czarno-szara kompozycja na biodrach jest niezrozumiała. Co tam jest? Wygląda mi, że wyrzeźbiony jest pasek, którego nie pomalowałeś ... ale chętnie przeczytam, że się mylę ^^
Wszystko pomalowałem co się dało. Jest ciemna kiecka, na niej sieć, która jest przewieszona na biodrze, widać ją z tyłu. Nie poświęciłem jej za dużo uwagi. Majtki ma metalowe, ktoś jej takie zrobił ;), nie ma tam paska tylko jakieś ogniwa.
Ana wrote: Rybki we włosach i krab mogły być fajnymi ozdobnikami, a ty je starałeś się pominąć - dziwi mnie ta decyzja. Na moje oko przez nie praca wygląda na WIP. Skąd ta decyzja?
Brakowało Ci kolorów w farbach? A może bałeś się mącić w kolorystyce modelu?
Było dużo przemalowywania i w sumie na te rybki to nie miałem za bardzo pomysłu (oprócz wrzucenia jakiegoś koloru kontrastującego z włosami). Model musiałem oddać 'kiedyś', więc przestałem się dalej bawić. Po dwóch skrobaniach twarzy miałem już go serdecznie dość :roll:.
Ana wrote: No a podstawka super pasuje kompozycyjnie i klimatem.
Dzięki, przynajmniej jedna rzecz wyszła w miarę dobrze.
nokturnal

Post by nokturnal »

Jeżeli kojarzycie z mojego WIP'a jednego krasnoluda, to trafił na chwilę w moje ręce i udało mi się go trochę poprawić.

ImageClick to see full-sized image

Tutaj można sobie spojrzeć na starszą wersję(dla porównania): https://nokturnal.pl/wpg2?g2_itemId=9626
Post Reply