[PL] warsztat czlowieka.morze

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
gimiak

Re: [PL] warsztat czlowieka.morze

Post by gimiak »

Mam uwagi co co płaszcza, złota (brak rozjaśnień) i piór (brak głębszych cieni i rozjaśnień). Poza tym fajna skóra.
Kramik z różnościami Gimiaka... czyli mrocznyraj.pl.
Image
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Mi się jednak wydaje, że łatwiej ci będzie najpierw pomalować cienie i światła na całym płaszczu, a dopiero potem freehandy.
Inaczej będziesz miał płaski płaszcz i wzorki i będzie ci ciężko wycieniować i jedne i drugie.

Znacznie łatwiej jest pomalować cienie, światła dopiero na to wzorki, potem glazy na wzorki w celu ich wycieniowania i nadania kolorów/niuansów, a na sam koniec jeszcze poprawka świateł na wzorkach. No przynajmniej dla mnie jest to najprostszy znany mi sposób, a może jedyny jaki znam/umiem :bonk: .
To zrób jak mówisz, potem zobaczymy jak wyszło i będziesz miał chwile refleksji, to się podzielisz jak znajdujesz tą twoją metodę.
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Nie nie nie, troche inaczej planowalem... a mianowicie nie ruszac juz wogole cieni i rozjasnien :) wylacznie pomalowac wzorki
Wzorowalem sie na orginalnym malowaniu:
ImageClick to see full-sized image
Tutaj plaszcz nie jest bardzo pocieniowany, wydaje mi sie ze moj jest bardziej (heh... oczywiscie pomijam technike, gdzie wypadam blado :) ). Ogladajac inne modele zauwazylem, ze elementy majace free handy sa pomalowane bardziej plasko, zapewne chodzi o to aby lepiej bylo ten freehand widac.
https://www.coolminiornot.com/209505
https://www.coolminiornot.com/195179
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Te modele nie są pomalowane płasko :roll:
Tak samo płaszcz na tym wzorcu ma więcej światła, a bazowy kolor jest jaśniejszy.
Zobacz jaki masz kontrast w górnej parti płaszcza - w okolicach głowy.

No nic, pomaluj i zobaczymy jak wyjdzie.
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

mr_Denial wrote:Te modele nie są pomalowane płasko :roll:
modele nie, rozmawiamy tylko o płaszczach.
miniatures painted:
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

mam podobne odczucie - na tamtym modelu czuje się padanie światła zenitalnie, z góry - góra jest ogólnie bardziej rozświetlona, u ciebie jest to takie niezdecydowane
a nie mówię tu o technice tylko o śmiałości w oświetleniu

za to zgadzam się, że to chyba kolejny postęp w twoim malowaniu. skórze owszem przydałoby się trochę wzbogacenia jakimiś niuansami kolorystycznymi. bo na razie jest tam (widoczny) tylko kolor skóry i rozjaśnienie koloru skóry. za to (zwłaszcza miejscami) rozjaśnienia są bardzo gładkie - bez porównania z tymi na płaszczu

a tabliczki można zamówić w wielu punktach grawerskich. często to takie punkty gdzie robią wizytówki, albo tabliczki na drzwi, albo nawet dorabiają klucze...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maryjusz

Post by Maryjusz »

Wpadnij na Podlasie, tu od przemytników ze wschodu kupisz takie tabliczki jakich tylko zapragniesz. Odnośnie Twojego malowania to mam małą sugestię. Jeżeli jesteś człowiekiem morze,to nie bój się wypłynąć na głębsze wody. Śmiało mieszaj kolory, próbuj ożywić skórę tego Vinetou z Meksyku. Mówią, że diabeł tkwi w szczegółach, myślałem, że w opętanych :twisted: , ale coś w tym jest.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

czlowiek.morze wrote:Prezent dla tescia na pamiatke podrozy do Meksyku. W drodze mial wypadek i jest tak dziwacznie przyklejony
kto, tesc? :mrgreen:
anyway, jak ci sie malowalo w takiej skali?
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Nameless wrote:anyway, jak ci sie malowalo w takiej skali?
rewleacja! frajda 100razy wieksza niz przy 32mm. Ostatnio doszedlem do wniosku, ze chyba nie ma sensu malowac malych zolnierzykow na poziom super ekstra, bo od tego sa wlasnie te modele w wiekszej skali.
miniatures painted:
przemo

Post by przemo »

a według mnie jest sens malować modele 28mm na wysokim poziomie... Czemu niby większa skala ma być do lepszego malowania a mniejsza do gorszego? Bo duża skala ma większe powierzchnie?

W każdej skali modele maluje się w trochę inny sposób ale faworyzowanie określonej skali powinno pozostać raczej w kwestii gustu. A 28mm ma na tyle duże modele, że można z powodzeniem uzyskać wiele miażdżących efektów.
Post Reply