[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Warsztat m.ike'a

Post by mahon »

Mike wrote:Jak gruby krawędzing mam robić, żeby było bardziej czytelnie?
dlaczego gruby? może po prostu odważniejszy kolorystycznie?

ImageClick to see full-sized image
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Ctan

Post by Ctan »

Mike wrote:
Mój przyjacielu, bez pędzla daleko nie zajedziesz w tej skali .
Chcę ograniczyć pędzel do detali, cieniutkich kreseczek i nakładania farb typu clear ;).
Hm, ja już próbowałem, kupiłem wyczesany aero, super hiper farbki do tego ale przekonałem się, że się tak nie da. Tak samo farby olejne w skali 28mm można sobie podarować. Nie nadają się do tak małych powierzchni (chyba, że jako wash). Pędzel panie, pędzel! :mrgreen:
Image Image
Mike

Post by Mike »

Pędzel się mnie nie słucha ostatnio, muszę zmusić Irkucka, żeby mi pokazał co i jak.
Jakie super farbki do aero masz?

Ostatnio więcej mazałem, chciałem się pochwalić, ale mi migawka w aparacie umarła. Mam nadzieję że szybko w serwisie się z tym uporają.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ctan wrote:Tak samo farby olejne w skali 28mm można sobie podarować. Nie nadają się do tak małych powierzchni (chyba, że jako wash).
No ja swoją pierwszą figurkę dawno temu pomalowałem farbami Humbrol, pamiętam jak dziś. Akurat tylko wojskowe kolory miałem na stanie, to w oderwaniu od Spitfire'a zmalowałem sobie starego, plastikowego fanatyka w barwach RAF-u :lol: A byłem z siebie strasznie zadowolony, bo nawet szpilką czarne kropki jako oczy zrobiłem!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Slawol wrote:A byłem z siebie strasznie zadowolony, bo nawet szpilką czarne kropki jako oczy zrobiłem!
kurde, tak samo robilem! :) ach te prehistoryczne zaawansowane techniki modelarskie :D
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Mike

Post by Mike »

Aj, złapałem się znowu za za dużą ilość minisów i większość stoi w stanie "jeszcze kilka poprawek".

Z modelu nie jestem zadowolony, zwłaszcza że miał być skonczony w tamtym tygodniu, a nie wczoraj.

Zdjęcie troche lipne. Maru, Nikon d90, jak ustawienia w nim pozmieniać żeby było cacy (obiektyw 18-105)?
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

cos mądrzejszego napiszę ći po południu ale na szybciora
Wartość przysłony: 5,6 - mało do ilu to obsługuje do 22 ?? (nie mam czasu sprawdzić teraz )
ustaw rodziałkę na maxa 4,288 x 2,848
a i ma fabryczne strasznie "miekkiego" jpg - zmień ustawienia na ostrzejsze albo konwertuj z RAW a bo będzesz mał "pluszaka" - u mnie w topicu masz fotki Gentelmena na 3 ustawieniach - fabryczny jpg jest tu jak Soft - czyli "flanefowa pizamka"
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

przysłona na 13 zdecydowanie wystarczy.

a malowanie mi się bardzo podoba - spójna kolorystyka, fajnie rozjaśniona kieca i ładne metale. fajny jest!
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

no 13 styknie :)
Nikon AF-S DX Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR ??? (kitowy)

tak dobrze z głowy podałem max 22 f ^-^ (a raczej minimum :P)
- bardzo fajny kit ... w sumie w tej chwili jeden z lepszych (sony ma lepszy) - ale np Tamron albo Sigma o takich parametrach (lepszych ale 18-105 mm) to tak 1.5 k na początek :)

acha ten obiektyw teoretyczne ostrzy od 45 cm od celu - więc nie przysuwaj za bardzo (po prostu "przysuń" obiektywem)

masz manuala do tego body ??
- tam będziesz miał o parametrach zdjęcia i dział "szarpnes" - jak nie znajdziesz sam poszukam :P
akurat D90 słynie z głupiego menu ... nawet w necie jest bios z autorskim softem .. bo firmowy ludzi denerwował (nie nie zachęcam do instalowana nie firmowego systemu bo to ryzykowne i trzeba umieć .... moje aparaty za zwyczaj biegają na autorskich ... ale zawsze mam pietra jak instaluje )

ustaw żeby nie kompresował jpg na "włochato" a ostrzył .... zdaje sie że tym razem nikon zapatrzył sie na Canona i to jest gdzieś w personalizacji - czyli edycja profili (poroniony pomysł )
- jak nie znajdziesz to poszukam ;)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Gildor

Post by Gildor »

Fajny ludek.
Ładny w swojej prostocie. Wcześniejsze prace (marins) tak średnio mi się podobały a tutaj IMO znacznie lepiej : )
Dobra robota.
Image
Post Reply