Click to see full-sized image
a ta kreska to celowo, czy źle przygotowałeś model do malowania?
[PL] DO USUNIĘCIA FOTY PADŁY :(
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Pomazańce Kasy
Tego mould line-a ci wybaczę, bo teraz maluje jednego pana i też coś takiego mam.
Czyściłem gładziłem i wycierałem od chu... a na końcu jak położyłem farbę to i tak jeszcze widać, fak...
Co do modelu:
- miecz jest spoko, ale z wierzchu, spód kuleje trochę. To nic strasznego, bo mało kto zagląda pod spódnicę.
- Fajny jest kryształ, to najlepszy element modelu
- freehandy jak na pierwszą próbę, to ujdą , chociaż czasem mogło by być mniej brutalnie i bardziej czytelnie
- Zbroja jest najsłabszą częścią modelu. Pomazałeś całość czernią, a potem ciężko jest wyciągnąć z tej czerni światła i cienie malując tylko światłem,
bo przecież czarniejszego już nie będziesz miał
- NMM jest w miarę OK, ale ten złoty mi nie podchodzi. Tak samo na tych kolcach na plecach wyszedłeś chyba od koloru bazowego jakim jest czysta czerń, to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo w rezultacie masz większość płaszczyzny czarną, a to nie o to chodzi w NMM. Jak mażesz NMM chodzi o światło i rozbłyski, a te lepiej lub gorzej osiągniesz przez kontrasty, ale umiejętnie rozłożone. Czarny się tam pojawia ale w kluczowych momentach, a nie na całej płaszczyźnie. No chyba, że one z założenia miały być czarne, wówczas jest tam trochę niezrozumiały rozbłysk od kryształu z drugiej strony tego kolca.
- płaszcz jest git
Generalnie mam wrażenie, że cały model jest "przydymiony", pewnie dlatego, że sporo ciemnych powierzchni i mało świateł na płaszczyznach.
Tyle, powodzenia przy następnym
Czyściłem gładziłem i wycierałem od chu... a na końcu jak położyłem farbę to i tak jeszcze widać, fak...
Co do modelu:
- miecz jest spoko, ale z wierzchu, spód kuleje trochę. To nic strasznego, bo mało kto zagląda pod spódnicę.
- Fajny jest kryształ, to najlepszy element modelu
- freehandy jak na pierwszą próbę, to ujdą , chociaż czasem mogło by być mniej brutalnie i bardziej czytelnie
- Zbroja jest najsłabszą częścią modelu. Pomazałeś całość czernią, a potem ciężko jest wyciągnąć z tej czerni światła i cienie malując tylko światłem,
- NMM jest w miarę OK, ale ten złoty mi nie podchodzi. Tak samo na tych kolcach na plecach wyszedłeś chyba od koloru bazowego jakim jest czysta czerń, to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo w rezultacie masz większość płaszczyzny czarną, a to nie o to chodzi w NMM. Jak mażesz NMM chodzi o światło i rozbłyski, a te lepiej lub gorzej osiągniesz przez kontrasty, ale umiejętnie rozłożone. Czarny się tam pojawia ale w kluczowych momentach, a nie na całej płaszczyźnie. No chyba, że one z założenia miały być czarne, wówczas jest tam trochę niezrozumiały rozbłysk od kryształu z drugiej strony tego kolca.
- płaszcz jest git
Generalnie mam wrażenie, że cały model jest "przydymiony", pewnie dlatego, że sporo ciemnych powierzchni i mało świateł na płaszczyznach.
Tyle, powodzenia przy następnym
Ta zbroja to nie jest NMM, miała być to czarna zbroja lekko metaliczna skąd rozbłyski tego niebieskiego. Malowałem ją w większości właśnie czarny+obkrawędziowanie białym, tylko na tych lewych płytach na biodrze posiedziałem trochę. Tak wiem malując tylni kolec pomyliłem się co do niebieskiego-już poprawione. Mógłbyś też przybliżyć mi temat czytelności w malowaniu free-handówmr_Denial wrote: - Zbroja jest najsłabszą częścią modelu. Pomazałeś całość czernią, a potem ciężko jest wyciągnąć z tej czerni światła i cienie malując tylko światłem,
A co do tych strzałeczek Mahonia za bardzo nie rozumiem o co chodzi-można poprosić trochę jaśniej
Dzięki za komentarze i porady
Pozdrawiam
Pozdrawiam
a czytałeś co napisałem? i nie widzisz tej kreski między strzałeczkami?
Czytałem, ale dopiero teraz zrozumiałem o co chodzi (strzałki). Co do mound-line'a to przed położeniem podkładu był niewidoczny, a wcześniej trochę pracowałem nad jego usunięciem.
Zdjęcie trochę wyostrzyło go, w rzeczywistości dojrzeć można go po dosyć długim przyglądaniu się z bliskiej odległości.
(podobna sytuacja jaką opisuje mr_Denial )
Pozdrawiam
Zdjęcie trochę wyostrzyło go, w rzeczywistości dojrzeć można go po dosyć długim przyglądaniu się z bliskiej odległości.
(podobna sytuacja jaką opisuje mr_Denial )
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Fajny jest, freehandy bardzo dobre jak na pierwszy raz. Mieczyk i płomień też spoko. Tylko ten czarny pancerz tak jak mr_Denial powiedział, następnym razem spróbuj wyjść od szarości i ją najpierw stopniowo rozjaśniaj a potem przyciemniaj. Jak patrzysz na czarne przedmioty to tak naprawdę czysto czarne nigdzie nie są, zawsze to odcienie szarości ale i tak oko interpretuje to jako czerń.