Spora to byla impreza, wg nieoficjalnych danych 280 uczestnikow i 930 zgloszonych prac, uczestnicy dotarli z Czech, Slowacji, Wegier i Serbii.
Festiwal przeznaczony jest glownie dla modelarzy historycznych, wiekszosc z prac to oczywiscie militarne modele. Bylo okolo, a moze nawet ponad 40 kategorii - osobno dla samolotow, helikopterow, statkow, figurek, dioram, winiet, pojazdow na kolach, pojazdow na gasienicach, pojazdow cywilnych, pojazdow wyscigowych, motocykli... Kategorie mialy dodatkowy podzial na rozne skale czy okresy historyczne. osobne kategorie dla prac z "zimowym" motywem (i znow - figrki z zimowmym malowaniem, dioramy zimowe...). Zorganizowano dodatkowe nagrody za konkretne sprawy - np. Najlepszy niemiecki samolot z II Wojny... Nie pamietam czy akurat taka nagroda byla, podalem cos takiego jako przyklad
Impreze zorganizowano w duzej hali sportowej:
Click to see full-sized imageWidok na glowna hale:
Click to see full-sized imageBylem mocno zdziwiony, ze prace nie sa nijak zabezpieczone. Uczestnicy kladli je na stolach samodzielnie, oczywiscie przy odpowiednich kategoriach. Zwiedzajacy mogli podchodzic tak blisko jak chcieli, robic zdjecia itp. owszem, byly na stolach karteczki "Nie dotykac modeli", ale ciezko to nazwac zabezpieczeniem, szczegolnie biorac pod uwage ilosc dzieciakow krazacych po sali.
Przyklad stolu z pracami:
Click to see full-sized imageJeszcze bardziej zdziwiony, zawiedziony a moze i zdegustowany bylem przy odbieraniu prac. Nikt nie kontrolowal sciagania prac ze stolow. W jednym przypadku poprosilem kogos z obslugi o podanie mi mojej pracy. dostalem ja do reki bez zadnych pytan o potwierdzenie wlasnosci. Coz, mam nadzieje ze zadna z prac sie nie "zgubila".
Poza wystawa i konkursem bylo sporo kramikow, glownie z plastikowymi modelami. Zorganizowano tez dodatkowe atrakcje dla meskiej czesci odwiedzajacych impreze:
Click to see full-sized imageoraz dla meskiej czesci:
Click to see full-sized imagePonizej wkleilem pare fot prac. PELNA GALERIA jest duzo wieksza. Gdyby niektore zdjecia budzily zdziwienie - pewnie zrobilem je na prosbe syna
Click to see full-sized image