fotki obrabiałem na moim lapku i widzę, że ostro przesadzone jest nasycenie, monol jest bardziej piaskowy niż wpadający w pomarańcz :/ muszę to poprawić bo to za duże przekłamianie :/ Trochę tęsknię za monitorami CRT...
. Szczurol i Monol wymagają jeszcze sporo poprawek, zwłaszcza ten drugi, zastanawiam się nad końcowymi kolorkami, w założeniu te "kominy" czy co to tam jest mają być złote ze sporą ilością patyny. Same zielone kryształki zostaną zielone + dodam do nich OSL. Działka będą czarne i chyba tyle co tam jest do dokończenia. Czy tak będzie.... nie wiem. Plan pewnie się jeszcze zmieni kilka razy.
Zniszczenia monola (jedyna skończona część to płyty po lewej od "wejścia")
Scorched Brown + Bestial Brown + rdzawe pigmenty vallejo (yellow ochre, old rust albo rust i jakiś brązowy), dodatkowo zabezpieczone matowym lakierem Army Paintera.
na to wszystko lakier do włosów i sól kuchenna, tam gdzie więcej zniszczeń tam więcej soli. Dodatkowo miejscami gdzie są większe połacia rdzy był maskol.
Całość wycieniowana Desert yellow rozjaśniana Rotting Flesh, miejscami maksymalnie do białego.
Ciemniejsze miejsca na dole cieniowane Brown Ink Vallejo, Chestnut Ink (GW) i Nut Brown (W&N), zacieki to olejna farbka (Umbra) rozcieńczona z terpentyną
i rozmazywana w strategicznych miejscach, rónież w liniach podziału blach.
Krawędzie (dziury na dole też - dla efektu 3d) rozjaśniane rotting flesh + biały.
A szczur i metaliki to bardzo prosta i przyjemna rzecz
Maluję metalikami tak jak zwykłymi farbkami czyli sporo glaze'ów.
Po krótce złoto:
Tin Bitz -> Dwarf Bronze -> Shining Gold -> Mithril Silver
Cienie (glaze) z Scorched Brown, rozjaśnienia z Shining Gold + Mithril Silver
w niektórych miejscach patyna z Meridius Blue (P3) rozjaśniana Ice Blue.
Metal:
Boltgun Metal,
na to wash z Badab black
rozjaśniany spowrotem do Boltgun Metal, aż do Mithril Silver (+ krawędzie)
na to rdza:
Bestial Brown -> Sorched Brown -> Czarny
glazowane od najjaśniejszych do najciemniejszego wgłąb modelu.
Zbroja (też może się komuś przyda ;p)
Czarny rozjaśniany przy pomocy Hawk Turquoise mniej więcej do mixu 30/70, wychodzi bardzo miły kolorek. Do rozjaśnień dodałem do tego mixu ciut Bleached Bone i rozjaśniłem krawędzie i niektóre miejsca na pancerzu. Do ekstremalnych rozjaśnień prawie czysty Bleached Bone.
Monolith wraca na półkę rdzewieć dalej, tam gdzie jegmo miejsce., a szczur wraca na tapetę
A ja wracam do książki... hi hi hi egzaminy