[PL] Warsztat m.ike'a
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Warsztat m.ike'a
ale brudas z tego marynarza. 
-
Mike
mahon wrote:ale brudas z tego marynarza.
No niestety, zamiast go zrobić na cacy i dopiero drapać to z podniecenia od razu się za to zabrałem (wciągająca technika).
Ja równieżjestem mocno ciekawy jaki będzie efekt końcowy
Ale bałagan tutaj masz 
OK, SM niebieski póki co nie wygląda źle (o ile nie zamierzałeś niczego więcej wcześniej z pancerzem robić), podkreśliłbym tylko jeszcze ciemną farbą zagłębienia i wszystkie rowki itp. Sztandarowy na chwilę obecną w ogóle mi się nie podoba (nie mówiąc o samym modelu...). Poczekam, co tam dalej wymyślisz
Tak myślę. Poza tym masz duży przekrój - WFB, WH40K i różne armie, więc chyba potrzeba Ci poćwiczyć trochę cierpliwość w pracy nad jednym modelem 
OK, SM niebieski póki co nie wygląda źle (o ile nie zamierzałeś niczego więcej wcześniej z pancerzem robić), podkreśliłbym tylko jeszcze ciemną farbą zagłębienia i wszystkie rowki itp. Sztandarowy na chwilę obecną w ogóle mi się nie podoba (nie mówiąc o samym modelu...). Poczekam, co tam dalej wymyślisz
1-2 modele może i dobrze co jakiś czas na zmianę robić, ale jak co chwila będziesz skakał z jednego na drugi, to możesz stracić koncepcję i skupienie...Mike wrote:Muszę mieć tyle modeli bo szybko zaczynają mnie "denerwować" i muszę mieć jakąś odskocznię.
-
Mike
Nawet nie wiesz jak bardzo bym chciał usiąść do jednej figurki i ją skończyć 
Chociaż opanowanie cierpliwości zostanie na mnie wymuszone zestawem (same szczury) Island of Blood z 10 dniowym deadlinem
Chociaż opanowanie cierpliwości zostanie na mnie wymuszone zestawem (same szczury) Island of Blood z 10 dniowym deadlinem
-
Mike
Dawno mnie nie bylo, wracam z wielkim problemem.
Uwsteczniam się w malowaniu, jakiś efekt Gildora (
) czy coś. Ostatnio wrzuciłem więcej figurek do dota, niż skonczylem. Nic mnie nie zadowala, ciągle popełniam głupie błędy ("jeszcze jeden wash nie zaszkodzi" tiaa
). Ciągle chce poprawiać jakieś nieistotne błędy przez co niszcze cały efekt. Niby dążenie do perfekcji jest dobre ale u mnie przybrało to patologiczną formę.
Mam zdjęcie ofiary przed zepsuciem (juz plywa w docie). Chcialbym wiedziec co robię dobrze a co zle na tym etapie malowania. Miało byc na stół. Nie podobają mi się zarysowania, co robię nie tak?
Click to see full-sized image
Tu mi zdjęcie nie wyszło . Wip, chciałem poprawić rogi skull whitem, chyba dobrze widac co czynią moje finalne poprawki.
Uwsteczniam się w malowaniu, jakiś efekt Gildora (
Mam zdjęcie ofiary przed zepsuciem (juz plywa w docie). Chcialbym wiedziec co robię dobrze a co zle na tym etapie malowania. Miało byc na stół. Nie podobają mi się zarysowania, co robię nie tak?
Click to see full-sized imageTu mi zdjęcie nie wyszło . Wip, chciałem poprawić rogi skull whitem, chyba dobrze widac co czynią moje finalne poprawki.
Click to see full-sized imageRe: [PL] Warsztat m.ike'a
Gildor się nie uwstecznia, a raczej rozwija. Wystarczy przejrzeć jego galerię i postęp jaki poczynił na przestrzeni 2 lat.Mike wrote:Uwsteczniam się w malowaniu, jakiś efekt Gildora () czy coś.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Nie wiem co robisz zle, ale na pewno nie jest dobrym podejsciem malowanie jednej figurki na 150%. Kazda kolejna maluj lepiej, inaczej sie znudzisz tym samym modelem i w sumie zniechecisz (czego przejawy juz objawiasz) do samego malowania. Po prostu powiedz sobie: pomalowalem najlepiej jak umiem w tej chwili. Potem odpocznij, wez nastepna figurke i maluj dalej. Na koncu postaw wszystkie figurki obok siebie i zobacz, jakie postepy zrobiles. Mozesz sie zdziwic efektem.
*** de gustibus non est disputandum ***
-
Mike
Zle się wyraziłem, chodziło mi o nieogarnięcie poznanych technik. Widiałem jak się rozwinął, ale miał przez jakiś czas zastój.Gildor się nie uwstecznia, a raczej rozwija.
By to się zle skonczyło dla modeli malowanych na poczatkuNa koncu postaw wszystkie figurki obok siebie i zobacz, jakie postepy zrobiles.
Efekt Gildora?
Jeśli dobrze go zdiagnozowałeś, to w jego temacie masz gotowe rozwiązanie - takie samo jak zasugerowała Kryśka
. Czyli: nie idzie krok do przodu? Zrób 2-3 do tyłu i próbuj od nowa.
Trochę jak z szukaniem drogi: jak się zabrnie w ślepy zaułek, to trzeba się cofnąć i szukać od nowa... Bez cofnięcia ciężko...
i to taka bardzo porządnie dystansująca poprzednie...
Jeśli dobrze go zdiagnozowałeś, to w jego temacie masz gotowe rozwiązanie - takie samo jak zasugerowała Kryśka
Trochę jak z szukaniem drogi: jak się zabrnie w ślepy zaułek, to trzeba się cofnąć i szukać od nowa... Bez cofnięcia ciężko...
Nie dość czytelnie - brakuje im kontrastu. Gdyby cienie były głębsze, a rozjaśnienia ostrzejsze, lepiej byłoby widać głębokość zarysowań:Mike wrote:Mam zdjęcie ofiary przed zepsuciem (juz plywa w docie). Chcialbym wiedziec co robię dobrze a co zle na tym etapie malowania. Miało byc na stół. Nie podobają mi się zarysowania, co robię nie tak?
Click to see full-sized imageale figurka wyszła. na moje oko twoja najlepsza praca.Mike wrote:Tu mi zdjęcie nie wyszło.
-
Mike
A cofanie takie cięzkieBez cofnięcia ciężko...
Pięknie mi to zarysowałeś, dziękować.Nie dość czytelnie - brakuje im kontrastu. Gdyby cienie były głębsze, a rozjaśnienia ostrzejsze, lepiej byłoby widać głębokość zarysowań:
ale figurka wyszła. na moje oko twoja najlepsza praca.
Staram się wypracować własny styl:
Click to see full-sized imageMiałem problem z rysami ale dzieki obrazkowi juz wiem jak poprawic