i tak naprawdę to tak trzeba - maksimum efektu przy minimum pracy...Maru wrote:nauczyłem sie oszukiwać![]()
[PL] Maru dne smarowanie
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Maru dne smarowanie
-
- Chest of Colors
to tak na serio - poza zdjęciami, kamuflażami i oszukiwaniem co robisz? 

trochę wyrda - stary starterek na poziom TT+ (chyba przesadziłem i wyszło wyżej ... )
i tak - Wichlingi (to takie z mieczami) maluje sie świetnie - piłuje fatalnie
Hopkins (ten w kapeluszu) - wyglada fajne w malowaniu nudny - no model 2 płaszczyznowy
Sonja Creed kolejny "płaszczak" (odlew twarzy to pomyłka
- trójkąt z oczami i szpikulcem (nos()
acha modele w metalikach - zadowolony jestem z mieczy - bo opracowałem szybka metodę na robienie takiego metalika /)
Click to see full-sized image
i tak - Wichlingi (to takie z mieczami) maluje sie świetnie - piłuje fatalnie
Hopkins (ten w kapeluszu) - wyglada fajne w malowaniu nudny - no model 2 płaszczyznowy
Sonja Creed kolejny "płaszczak" (odlew twarzy to pomyłka

acha modele w metalikach - zadowolony jestem z mieczy - bo opracowałem szybka metodę na robienie takiego metalika /)

... i napewno się nią podzielisz z namiMaru wrote:bo opracowałem szybka metodę na robienie takiego metalika /)

a komentarz masz w części "eksportowej"

w sumie to nic odkrywczego ale prostota tego polega na tym że zamiast nałożyć metaliki a potem próbować uzyskiwać w nich jakieś odciene - od początku jedzie sie "brudnymi metalikami"... i napewno się nią podzielisz z nami
w wypadku mieczy to wygląda tak
bolt gun metal (czyjego zamiennik dowolnej firmy - ja mam Valleho) + czerwony + zielony + niebieski
wychodzi taki brudny połyskujący metalik ale już nie jest to boltgun - to jest coś jak wykuta stal (wykuta stal ale nie polerowana połyskuje sobie tlenkami i robi to dość nie wyrażnie i w zasadzie jest "brudna"
mając takie coś za bazę do mieszanki dodajemy wody i czarnej farby - ma powstać rzadsza i ciemna wersja tego pitosu (tu można sobie dodać dowolny kolor .. mnie sie wmieszało trochę bordowego pyłu z palety .. całkowicie przypadkowo) i tym normalnie budujemy cienie z czego słowo budujemy nie oddaje szybkości procesu bo po prostu nakładamy "kierunkowo" 1 lub 2 warstwy jako brudny boltgun i tak jest ciemny to do zbudowania głębokiego cienia wystarczy wręcz "kichnięcie"
- teraz mamy
zrobione już całe przejście z koloru średniego do ciemnego
teraz do tej samej mieszanki (tak nie powinna wyschnąć bo powinna być poważnie wodnista - dodajemy "mithrila" (albo jego substytut ) i ciągniemy "śwatło" w dokładnie przeciwnym kierunku - też z 1/ do 2 warstw "wody"
- w tym momencie jako ze pamiętałem o tym że bordowy proszek władował mi sie do farby i "ogrzał" to dodałem odrobinę zimnego turkusu i jeszcze przejechałem tam gdzie światło tym

- umyłem pędzelek i poszedłem po herbatę

po powrocie przypomniało mi sie ze - ostrza maja ryski (kóre nomen omen zamalowałem ) a że farba nadal mi nie zaschła i cała sie nie zmieszała z mithrilem (natomiast ostrza raczyły podeschnąć ) to do tego niewymieszanego z mithrilen dodałem jeszcze czarnego aż zrobiła sie czarna woda z połyskiem (bardzo niewiele do tego potrzeba ) i normalnie "wprowadziłem" cienkim pędzelkiem ten czarny w zakamarki i załamania
- jest fajne ale brak jeszcze czegoś
jako że nadal tam pływa mithril z woda i turkusem ^-^ - odrobinę więcej mithrilu + biała farba - tym obkrawędziowałem (delikatnie) i podkreśliłem odpowiednie krawędzie rysek - tadam - potem na koniec by wyglądało na starsze punktowo rdzawy pigment
całość (wszystkie miecze) 25 ~30 minut razem z herbatą
a tu zbliżenia na to i pokazana pod kontami jak to łapie światło ) (hee tu widać jak szybko była malowana szata

dzięki za wyjaśnienia.
i te fotki, choć obnażają techniczne niedociągnięcia, pokazują że technika to nie wszystko - równie ważne jest to żeby efektownie rozmieścić światłocień, a wtedy figurka może wyglądać ciekawie mimo pewnych niedoróbek!
i te fotki, choć obnażają techniczne niedociągnięcia, pokazują że technika to nie wszystko - równie ważne jest to żeby efektownie rozmieścić światłocień, a wtedy figurka może wyglądać ciekawie mimo pewnych niedoróbek!
Bardzo dobra praca jak na czas poświęcony malowaniu, jesteś mistrzem szybkiego malowania 

wiesz jak to mawiają przyczyna wynalazków zazwyczaj nie jest rzetelna praca i cierpliwość a lenistwo i pośpiech no i potrzeba - w moim wypadku (pośpiech i potrzeba:P ) z tąd kombinowane przy technikach i opraCowanie sposoby malowana "światłem" 

Fajne kapturniki.
Podoba mi się te rozmycie kontrolowane na Twoich modelach. Te kreski na szatach gdzie nie gdzie jakiś takie zbyt brutalne.
Dzięki za mini tutka o metalikach, przyda się na pewno.
Miłego

bo jest kontrolowanePodoba mi się te rozmycie kontrolowane na Twoich modelach.

- taki efekt daje właśnie to co jest nazywane wet bledingiem czyli cieniowanie na modelu
a te brutalniejsze to farba zdołała wyschnąć - akryl to nie oleje

ale jak pisałem te grzdyle to 25 mm więc małe fotki pokazują jak to wygląda w 1:1 (mniej więcej zależy od rozdziało monitora i jego wielkości .. ) a tam "bardzo brutalne przejście - ma wielkość 2 włosków w pędzlu i jest luks