[PL] Malunki REDAVA

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
REDAV

Re: [PL] Malunki REDAVA

Post by REDAV »

Ok jako że wreszcie udało mi się zrobić lepsze zdjęcia mojego Elfiego maga którego wystawiłem na Husarze to mogę je tutaj zaprezentować. Zapewne 90% osób widziało już ten model ale tak czy siak komentarze są mile widziane.

ImageClick to see full-sized image

Sam jestem z niego zadowolony chociaż następnym razem zrobię trochę mniejsza podstawkę bo mi model w niej utonoł :bonk:

Pozdrawiam,
RED
Image
Ctan

Post by Ctan »

Kiedy oglądałem ten model na hussarze szczerze mówiąc nie zwróciłem na niego większej uwagi przez to, że był schowany gdzieśtam za krzaczorami :) Podstawka zdecydowanie za duża jak na takiego chopka.. Chyba, że wykosisz chaberdzie na górze to wtedy elf wysunie się na bliższy plan.

btw. nie myślałeś, żeby go pomalować matowym lakierem?
Image Image
kacpero

Post by kacpero »

podstawka na pierwszy rzut oka nie wyglada jakby byla zbyt duza.. mysle ze po prostu nie wykorzystales w pelni potencjalu tej przestrzeni.. mogles np. zagrac na bazie fajnego skadinad pomyslu pociagniecia scenerii na bocznej scianie podstawki az do samego jej dolu i dodac tam jeszcze jakas historyjke
swoja droga nie rozumiem czesto stosowanej przez malarzy koncepcji szpecenia podstawek zielona trawka statyczna, chrobotkiem reniferowym i innymi brzydactwami (Ty do tego zestawu dodales jeszcze zaschniete liscie co w ogole poteguje efekt nawrzucania na podstawke przypadkowych, nie pasujacych do niczego elementow).. az sie cisnie znane z architektury haslo: 'mniej znaczy wiecej' :mrgreen:
a szkoda bo pomysl na podstawke mozna bylo fajnie wykorzystac..
co do samego modelu to na pierwszy rzut oka zaczalem sie zastanawiac czy on cos widzi po swojej prawej i lewej stronie ;)
malowanie staranne i gladkie ale gdyby nie bylo kilku 'ale' to byloby zbyt pieknie ;)
-nie rozumiem padania swiatla na zlotych wykonczeniach pancerza.. oczywiscie pelen realizm w oswietleniu modelu w tej skali to utopia jednak obie strony kolnierza a usytuowane pod tym samym katem, jednak swiatlo odbija sie na nich zupelnie inaczej..
-kontrast - o to zawsze mozna (i trzeba) ludzi pomeczyc.. :mrgreen: najwiekszy masz chyba na NMMie, ale np. na szatach jest zdecydowanie zbyt delikatny
-freehand z tylu plaszcza - za ciemny, za malo sie wybija, ginie na tle plaszcza i w obecnosci zlotych zdobien postaci.. pomijam design bo niektore fragmenty zawijaskow sa po prostu zbyt ciezkie i dosadne jak na delikatnego elfa.. ale jesli chciales pokazac umiejetnosci malarskie to warto zeby opracowany wzorek od razu rzucal sie w oczy (tak jak to robi np pochwa miecza na plecach)
-troche popracowalbym nad kolorami, zwlaszcza ze strone techniczna malowania masz opanowana
no i na koniec gratulacje wynikow Hussarowych :) oby tak dalej
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
IRKUCK

Post by IRKUCK »

Faktycznie podstawka trochę się wydaje nie proporcjonalna... ale to podstawka
jeżeli chodzi o sam model to nie wiem czy to wina monitora (w domu przyjrze się jeszcze raz) ale plachta z tylu wydaje się gumowata... Tak czy inaczej model na wysokim poziomie i też przyłączam się do gratulacji za wynik:)
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
Wojto

Post by Wojto »

Iście leśna podstawka , IMO nie jest za duża ale trochę źle rozplanowana i nudna .Model zasłaniają jakieś krzaczory , a te patyczki i listki nie wyglądają zbyt dobrze .Sam pień jest fajny ale reszta już nie pasuje skalowo .Mogłeś zrobić jakiś strumyk płynący przez podstawkę , uschnięte drzewa lepiej robi się z korzeni .Porosty są jak dla mnie jakoś niechlujnie przyklejone , krzywo .

Sam model jest bardzo ładny .Świetne przejścia i dobrze dobrana kolorystyka .Brakuje trochę kontrastu szczególnie widać to na niebieskiej szacie .Freehandy też przednie , chociaż IMO ten trójkącik i dwa kółeczka nie były już potrzebne .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Marek

Post by Marek »

A dla mnie pien z dolaczonymi galazkami nie wyglada ladnie. Gdybys go troche poszerzyl na dole, dodajac korzenie, to co innego, a tak prosta kolumna i nieproporcjonalne odgalezienia sa bardzo sztuczne. Natomiast elf bardzo zacny, w zasadzie wszystko mi w nim pasuje, nawet polaczenie zielonego z niebieskim, ktore zazwyczaj nie graja dobrze ze soba :)
Brawa za zbroje!
*** de gustibus non est disputandum ***
REDAV

Post by REDAV »

Dzięki za rady i komentarze. Ja w sumie jestem zadowolony z tego modelu chociaż na płaszczu trochę poległem no i niestety farba strasznie mi się świeciła a z lakieru ostatnio się trochę boję. Próbowałem to podmalować lakierem valejo ale mało mi to pokrywało tak czy siak jest jak jest i nie chcę już do tego wracać hehe. Co do podstawki to jak już mówiłem poszalałem za bardzo z wielkością ale na błędach człowiek się uczy :D.

Obecnie maluję Sanguinora i przyznam że mam z nim niezłą zabawę bo nie jest nudny nawet mimo tego że to prawie sam NMM hehe. Schemat kolorystyczny będzie raczej standardowy z kilkoma małymi zmianami bo mam zamiar sprzedać ten model. Macie tu WIP'a moich postępów.

ImageClick to see full-sized image

Wiem, że ten model spodoba się Maru bo pamiętam tą małą obsesję na temat złotych sutków :bonk:

Muszę jeszcze sporo pomalować popoprawiać i pododawać blicków tak więc pod koniec tygodnia zapewne zakończę NMM i zabiorę się za inne bajery.
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

no ba sutus maximus powraca :P
no jak na razie wszystko na bajerze - no nogi sa mniej blasko miotne niż część górna (zakładam że poprawisz ;) )

a poza tym jest to jedna z niewielu figurek GW której proporcje ciała są niemalże ludzkie (odrobinę za krótkie nogi ale gdyby nie to - był by Pudzian w złocie )
wiec może to miał być Pudzianus a nie Sanguinus :roll:
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Kurczę, na tych Blood Angelsach to się ludzie nauczyli NMM robić :lol:
bardzo mi się podoba NMM (a teraz uwaga: jak rzuciłem okiem na fotkę, to pierwsze co zwróciło moją uwagę to: "o co mu chodziło z takim malowaniem miecza?" :oops: :mrgreen: ) - bardzo błyszczący, światła nałożone konsekwentnie, a najmniej podoba mi się malowanie twarzy i stóp. jakoś tak niedbale wyglądają w stosunku do reszty. i nie przeszkadza mi mniejsza blaskomiotność nóg - bo są niżej i widzę że światło pada raczej od góry. dla mnie OK.

będą też inne kolory jakieś?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a ja jestem zdziwiony, ze az tak wielu maluje taki badziew :bonk: tyle fajnych figurek dookola...
no coz, malowanie zacne, zobaczymy co dalej bedzie :)
Image
Post Reply