[PL]Warsztat Wojto
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL]Galeria Wojto
lepiej by na zdjęciach było widać błędy malowania a nie błędy w zdjęciach 
Postanowiłem że wreszcie muszę się zaprzyjaźnić z GS
.Często mam pomysł co zmienić w figurce lub jak zrobić ładną podstawkę ale przez to że nie umiem nic rzeźbić nie mogłem tego zrealizować .No więc to moja pierwsza rzeźba od 2 lat wcześniej wyrzeźbiłem jakieś 2 kulki GS , jednak nie wiem czy to nawet rzeźbą można było nazwać , zresztą ta też nie jest jakaś wspaniała .
Figurka roboczo nazwana "Marek" .
Click to see full-sized image
Pozdrawiam
Figurka roboczo nazwana "Marek" .
Click to see full-sized imagePozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Powiem szczerze ,ze imo te modele w realu wygladaja lepiej
Szczegolnie ja bylem pod wrazeniem gladkosci malowania niebieskiego pancerza ,a na fotkach prezentuje sie tak sobie
Co do podstawki ... dla mnie ta pylisto-pigmentowa baza byla git
Ogolnie praca naprawde robila wrazenie 

o tej rzeźbie można powiedzieć tak: obiektywnie jest słaba - proporcje, poza, jakość...
ale jeśli to twoja pierwsza rzeźba to nieźle zaczynasz.
myślę, że powinieneś trochę wolniej pracować, bo praca wygląda na robioną pospiesznie, no i trochę lepiej przygotować się z anatomii, ludzkich proporcji, sposobu drapowania materiału, itd.
chyba że to nie jest człowiek.... to może te dziwne istoty mają taką budowę.
zastanawia mnie dlaczego tak wielu początkujących rzeźbiarzy - zwłaszcza tych młodych, rzuca się od razu na głęboką wodę i rzeźbi z wyobraźni, zamiast znaleźć jakąś grafikę na wzór, wg wzoru przygotować szkielecik, potem zbudować wstępnie ciało i dopiero dodawać detale... może ten brak natychmiastowego efektu zniechęca? ale w takim razie rzeźbienie nie jest dla nich....
ale jeśli to twoja pierwsza rzeźba to nieźle zaczynasz.
myślę, że powinieneś trochę wolniej pracować, bo praca wygląda na robioną pospiesznie, no i trochę lepiej przygotować się z anatomii, ludzkich proporcji, sposobu drapowania materiału, itd.
chyba że to nie jest człowiek.... to może te dziwne istoty mają taką budowę.
zastanawia mnie dlaczego tak wielu początkujących rzeźbiarzy - zwłaszcza tych młodych, rzuca się od razu na głęboką wodę i rzeźbi z wyobraźni, zamiast znaleźć jakąś grafikę na wzór, wg wzoru przygotować szkielecik, potem zbudować wstępnie ciało i dopiero dodawać detale... może ten brak natychmiastowego efektu zniechęca? ale w takim razie rzeźbienie nie jest dla nich....
Re: [PL]Wytwórnia bohomazów Wojta
O, ziombal ma fejsa
Niestety nic więcej nie powiem bo jestem typem początkującego rzeźbiarza opisanego przez Mahonia i ogółem nie znam się za bardzo
Ale sama postać dość ciekawa =]
Niestety nic więcej nie powiem bo jestem typem początkującego rzeźbiarza opisanego przez Mahonia i ogółem nie znam się za bardzo
Ale sama postać dość ciekawa =]

Jak na pierwszy model to bardzo fajnie
powinieneś tylko pamiętać o złotej zasadzie "Jak już ulepisz jakiś element to zostaw cały model w spokoju choćby nie wiem jak cie korciło poczekaj aż element stwardnieje" 
Tak też robiłem
.Korciło aby coś dodać , ale jakoś się powstrzymywałem.Ogółem jestem z niej zadowolony .Przy następnej rzeźbie popracuje nad proporcjami i anatomią ludzi .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dobra wrzucam pomalowana wersje mojego poszukiwacza przygód .Malowałem go z nudów pod wieczór , malowany tak z 2 godziny , nie więcej .Więc jest trochę niedociągnięć .Jednak nie miała to być super wypaśna figurka tylko po prostu TT .
Zapraszam do komentowania
Pozdrawiam
Click to see full-sized imageZapraszam do komentowania
Pozdrawiam
wyszedł tabletop.
czemu tam gdzie pochodnia oświetla mu włosy robią się one czerwone?
widziałeś kiedyś ogień?
u ciebie mamy coś takiego: światło jest zewnętrzne, inne niż ogień. ogień jest dodatkiem
a tylko w takim rozwiązaniu oświetlenia miałyby prawo być czerwone:
ale przy okazji reszta też by musiała być czerwona, albo nie oświetlona - w GŁĘBOKIM cieniu...
za to tu masz fajne rozwiązanie pośrednie:
widać efekt działania światła ogniska (przebarwienia w półcieniu), ale ogólnie to inne światło dominuje w tej scenie i wydobywa kolory
myślę jednak że na aż takie kombinacje to dla ciebie za wcześnie.
KOCHANI CHŁOPCY, DLACZEGO TAK TRUDNO WAM POSZUKAĆ OBRAZKÓW POKAZUJĄCYCH JAK COŚ POWINNO WYGLĄDAĆ? (myślę że adresaci tych słów wiedzą o kogo chodzi)
potem dostajemy takie cuda jak karykaturalnie zbudowane ludziki, nie świecące światło, albo kolorujące pochodnie...
czemu tam gdzie pochodnia oświetla mu włosy robią się one czerwone?
widziałeś kiedyś ogień?
u ciebie mamy coś takiego: światło jest zewnętrzne, inne niż ogień. ogień jest dodatkiem
Click to see full-sized imagea tylko w takim rozwiązaniu oświetlenia miałyby prawo być czerwone:
Click to see full-sized imageale przy okazji reszta też by musiała być czerwona, albo nie oświetlona - w GŁĘBOKIM cieniu...
za to tu masz fajne rozwiązanie pośrednie:
Click to see full-sized imagewidać efekt działania światła ogniska (przebarwienia w półcieniu), ale ogólnie to inne światło dominuje w tej scenie i wydobywa kolory
myślę jednak że na aż takie kombinacje to dla ciebie za wcześnie.
KOCHANI CHŁOPCY, DLACZEGO TAK TRUDNO WAM POSZUKAĆ OBRAZKÓW POKAZUJĄCYCH JAK COŚ POWINNO WYGLĄDAĆ? (myślę że adresaci tych słów wiedzą o kogo chodzi)
potem dostajemy takie cuda jak karykaturalnie zbudowane ludziki, nie świecące światło, albo kolorujące pochodnie...
No bo to trudne jest .Ja na przykład nie widzę jak pada światło od ognia na pierwszych dwóch fotkach ,może dla tego że druga z fleshem robiona na 100 % .Chciałem uzyskać coś jak na 3 , ale nie wyszło .
Spróbuję się jeszcze z tym pobawić .I tak figurka ma lipną rzeźbę więc można ją przeznaczyć na cele doświadczalne
Jak te słodziutkie białe myszki z czerwonymi oczętami
Pozdrawiam
Spróbuję się jeszcze z tym pobawić .I tak figurka ma lipną rzeźbę więc można ją przeznaczyć na cele doświadczalne
Pozdrawiam