[PL] Siedziba Flameona ;)

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Rentall

Re: [PL] Siedziba Flameona ;)

Post by Rentall »

gdyby swiecily na zielono, tworzyly by calosc z zielonym kamykiem moim zdaniem
Flameon

Post by Flameon »

Nie lubię świecących oczu ( poza takimi wyjątkami jak oczy u SM ) choć przyznaję ,że pomysł fajny, no ale też plecy mnie już bolą więc muszę sobie trochę przerwy od malowania zrobić, poćwiczyć, porozciągać się i takie tam :| tak więc raczej je sobie odpuszczę. Szaty już poprawiłem i jutro wrzucę obiecane, lepsze zdjęcia z już uwzględnionymi poprawkami ;)

A tak btw, może mi ktoś wytłumaczyć jak działa w programach graficznych "balans bieli"? Bo właśnie rozjaśniłem przy jego użyciu powyższe zdjęcia i widzę ,że to fajne, ale nie na wszystkich fotkach. Np na tych z komisarzem po zastosowaniu owej funkcji było gorzej ;|
Kuzyn

Post by Kuzyn »

super praca!!! naprawdę bardzo mi się podoba, bardzo dobre przejścia, świetny kontrast, ładne kolory no poprostu cudo. OSL fajny, i dobrze, że takie "miętowy" a nie zielono-żółty ;)
Pozdro
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

A tak btw, może mi ktoś wytłumaczyć jak działa w programach graficznych "balans bieli"? Bo właśnie rozjaśniłem przy jego użyciu powyższe zdjęcia i widzę ,że to fajne, ale nie na wszystkich fotkach. Np na tych z komisarzem po zastosowaniu owej funkcji było gorzej ;|
bo balans bieli nie służy do rozjaśniana :)
balans bieli służy do przesunięcia gamy fotki z zakresu w którym jest do zakresu wzorcowego i wyregulowanie najjaśniejszego punktu na zdjęciu do wartości "0"

a inaczej jeśli masz przeżułcone zdjęcie i na nim jest cos białego - marker fotograficzny , białe tło , czy coś co żeczywiście jest białe - bierzesz z tego próbkę "zakraplaczem" i w tym momęcie komputer uznaje że ma urzyć tego jako wzorca bieli - sprawdza jak bardzo to co zaznaczyłeś nie jest "białe" (białe wedle wzorca) i stosuje filtr odwrotny , i dodatkowo przesuwa jasność by uzyskać wartość w tym punkcie = "0"

to działa jak mamy wzorzec bieli - jak mamy czarne tło to zrobimy sobie masakrę - chyba że jest w kadrze gdzieś marker bieli
jestte ż czarny zakraplacz - tym mierzymy czarny- działa tak samo tylko porównuje do "255" i tak ustawia i jest szary zakraplacz - to tony pośrednie jak sie ma fotograficzny marker kolorów gdzieś w kadrze to niezależnie od warunków można nim skalibrować fotkę

gdzie to kupić ??
a nie widziałem tego od lat jako "samo" zazwyczaj jest w zestawie tablic pomiarowych i kalibracyjnych - ale można samemu z netu sobie ściągnąć wzorzec Adobe czy jakis iny (zazwyczaj adobe ) i udać se do punktu ksero co bu ci to na nim drukneli - w Grey scale bo ma nie zawierać żadnych odcieni tylko jasności *(a atramentówki drukują w CMYKU wiec żle bo by zawierało odcienie kolorów - zabieg kosztuje z 2.5 zł _ cos do naklejenia tego by sobie postawić i już :)

a a automatyczny WB - sam poszuka najjaśniejszego punktu i najciemniejszego i założy odpowiednie filtry .. tyle że zrobi to bezmózgowo i jak niema w kadrze niczego białego weżmie na przykład Cytrynowy i do niego odwzoruje - całkowicie psując fotkę :P

poprawiłem ci komisarza tylko zakraplaczami - ręczne i "auto" widać efekty - a gdyby jeszcze poprawić kontrast było by jeszcze lepiej
1 fotka - twoja "materiał eyjściowy"
ImageClick to see full-sized image
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
REDAV

Post by REDAV »

No rośnie nam wymiatacz następny hehehe. Skaven super i bardzo efektowny motyw w szczurem na świecącym kamieniu. Bardzo to przykuwa oczy ale reszta modelu też ma sporo detali. Podoba mi się to że bawisz się z fakturą materiału. Jak np osiągnąłeś taki efekt na płaszczu komisara ??

Trzymaj tak dalej bo bardzo miło ogląda mi się zdjęcia w tym temacie hehe.
Image
Flameon

Post by Flameon »

No ta fotka poprawiona manualnie wygląda świetnie, tak jak powinna :D Gdybyś jeszcze teraz mógł mi jak przedszkolakowi: Krok po kroku w gimpie jak to zrobić bo nie do końca zrozumiałem. Biorę zakraplaczem punkt do którego chcę aby odnosił kolorystykę to rozumiem, ale co potem to już się niestety gubię :mrgreen:

Redav chciałbym abyś mógł zobaczyć ten płaszcz na żywo bo na zdjęciach bardzo się błyszczy i nie widać nawet jednej trzeciej mojej pracy na płaszczu :(
A zrobiłem go techniką opisaną przez Automatona w tym poradniku : https://coolminiornot.com/article/aid/888/page/7
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

daj na foto-stanowisko cos czarnego i cos bialego (np. pomaluj polowy starej podstawki czernia i biela) - tak, zebys zlapal to aparatem, ale po przycieciu zdjecia mial sama figurke :)
w gimpie wlaczasz "poziomy". masz tam pipetki - dla czerni, bieli i szarosci. wybierasz czern, klikasz na czarny punkt na zdjeciu. to samo dla bieli.
potem mozesz suwakiem (ciagle w opcji "poziomy") pobawic sie kontrastem. i gotowe.

Mahon mnie nauczyl to madruje :)
Image
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Szczur wymiata, szczególnie laska się mi podoba.

Co do balansu bieli niektóre aparaty mają taki ficzer, że w środowisku fotografowanym celujesz aparatem na element,
który powinien być biały(twoje tło), a dopiero potem pstrykasz fotę. Aparat sam robi poprawkę na światło i dobiera WB.
Flameon

Post by Flameon »

Dziękuję za pomoc, no to teraz na reszcie wiem jak czarować żeby model na zdjęciach nie wyglądał dziwacznie :D szkoda ,że nie umiałem robić tych cudów jak miałem jeszcze komisarza pod ręką ;)
A teraz nowe, poprawione zdjęcia, poprawionego modelu, mam nadzieję ,że także się spodobają ;)

A jeżeli się podoba to zapraszam do oceniania na Cmon ;) https://coolminiornot.com/263172

Ps. Tak btw to jestem troszeczkę zszokowany pozytywnymi komentarzami, ja jestem z niego dużo mniej zadowolony, ale ponieważ mam do pomalowania jeszcze trochę tych skavenów to nie mam siły jeszcze bardziej się do niego przyłożyć ;) Tak czy siak wielkie dzięki za miłe komentarze i oświecenie mnie w kwestii balansu bieli którego moim modelom zawsze brakowało :mrgreen:
Last edited by Flameon on 29 Oct 2010, o 11:19, edited 1 time in total.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

no to kolejny nam sie pakuje do czolowki krajowej :)
troche mi tu kolorystycznie ten niebiesko-zloty plaszczyk nie gra. podstawke prosta ci daruje, pewnie chcesz graczowi na ibeju opchnac. ale juz tych kepek ci nie daruje :D
reszta - miod.
Image
Post Reply