[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Mike

Re: [PL] Warsztat m.ike'a (blork)

Post by Mike »

Chodzi o niezgranie kolorów na jednej figurce czy w między nimi w składzie?
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

pomyślmy..
masz 3 brokuły w czarnych zbrojach i w ciemnych barwach
i nagle dajesz im oczojebne kolory na topory .. pewnie o to chodzi
- jest coś takiego jak element akcentujący i robi se go kolorem przeciwnym do reszty - w wypadku tego twojego czarnego był by to biały i taki element jest zazwyczaj mały i jest po to bu przykuć wzrok

danie twoim Brokułom w łapy Marchewek powoduje że nikt nie patrzy na brokuły a tylko na marchewki bo świecą ...
hym .. zastanawiałem sie jak ci to wytłumaczyć .. ale chyba wiem :)
co w poniższym modelu jest akcentem ??
https://coolminiornot.com/13486

i dlaczego w monochromatycznym modelu takim jak ten poniżej akcenty są rozłożone po całości
https://coolminiornot.com/52477
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Mike

Post by Mike »

aaa! Idealnie to wytłumaczyłeś ;)
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

spróbuje jeszcze raz :P
w 1 to jest ten mały czerwony kamyczek (ogólna kolorystyka modelu to zielenie)
w 2 modelu to przebarwienia na mieczu -te zielone

jest to tak zrobione byś musiał na to spojrzeć - a że jest umieszczone centralnie to nieważne czy potem wzrok ucieknie ci w prawo czy w lewo i tak obejrzysz cały model .. lepiej tym razem ??
Image
kacpero

Post by kacpero »

Maru wrote:spróbuje jeszcze raz :P
ja tam widze nieco inne akcenty :oops: ;)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

kacpero wrote:
Maru wrote:spróbuje jeszcze raz :P
ja tam widze nieco inne akcenty :oops: ;)
czaszki ? czaszki zgadłem ??? :roll:

ok to może coś łatwiejsze w koncentrowaniu wzroku ..
https://coolminiornot.com/252535
Image
Mike

Post by Mike »

lepiej tym razem ??
Za pierwszym razem załapałem, nie odpowiadałem na forum na twe pytania bo oczywiste mi się to wydawało (no dobra, kamyczka nie zobaczyłem zanim o nim nie napisałeś).

Jeżeli chodzi o "artystyczny" wygląd to macie racje, te kolory strasznie odciągają uwagę. Tyle że siadłem do figurek dla funu, nie planowałem jak bedą pomalowane. Początkowo widzieli mi się czarnobiali z niebieskimi zaciekami, później stwierdziłem że będzie nudno i pod wpływem niezwykłej wizji (xD) sięgnąłem po aerograf i machnąłem oczojebne kolory. Niby przemyślałem ten ruch ale nie do końca. Trochę technik malarskich znam ale widać muszę podszkolić teorię z plastyki :bonk:
Ale spójrzmy na to z mojego punku widzenia. Mieli wyglądać na elitarny oddział, więc czarna gruba puszka jest, walczą na pustyni więc spodenki z kamuflażem są, każdy z nich należy do jakiegoś klanu więc starają się to jakoś pokazać (wiem że to orki i najchętniej nosiliby czerwone buty żeby biegać szybciej ale powiedzmy że trochę sprytni są), pancerz z wymogu "armii" musi być czarny więc chłopaki pomalowali co się dało (ozdoby i bronie) żeby pokazać kim są (i komu w razie czemu wybić zęby gdyby Ultrasi się skończyli). Dlaczego broń ma rdze a pancerz śniedź? Pancerz wykonany jest z innego stopu (miedziany czy tam orkowy metal) a broń z resztek ekwipunku na przykład gwardii imperialnej.
Przy kolejnych figurkach postaram się dłużej posiedzieć przed malowaniem i zaplanować chociaż ogólne kolorki :dance:
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

wiesz, zawsze można pomalować tak jak się tobie podoba. tyle, że przez ostatnich parę lat malowanie zostało tak bardzo "podkręcone" przez coraz lepszych malarzy, że naprawdę gęsto czerpie już z teorii i praktyki innych dziedzin plastycznych, a oczekiwania publiczności zostały znacząco podniesione. tak jak napisał Maru - to co zachwycało parę lat temu obecnie ludzie odbierają jako "fajny tabletop". więc jeśli chcesz żeby ludziom się podobało to co robisz - musisz się liczyć z coraz wyższymi oczekiwaniami :|

ale najważniejsza jest przyjemność czerpana z tego hobby i nie pozwól innym tego zepsuć! chyba że malujesz dla kogoś albo na konkurs - wtedy trzeba patrzeć bardziej na to co myślą inni...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

o, właśnie znalazłem coś w innym temacie, co może przydać się w dyskusji o tym co realistyczne:

ImageClick to see full-sized image

czy malowanie jest realistyczne? myśląc twoimi kategoriami pewnie nie, bo ma silne światłocienie
czy wygląda wiarygodnie? moim zdaniem tak, bo światła i cienie są rozłożone tak, że rzeźbią model, ale w naturalny sposób

zobacz jak się rozkładają na butach - które mimo rozjaśnień nie wyglądają na wypolerowane
zobacz na spodnie - które mimo kontrastów się nie świecą
zwróć uwagę na ręce - nie wyglądają na wysmarowane oliwką, a raczej na oświetlone z góry, naturalnym światłem.

jak widzisz - dla mnie realistycznie nie musi oznaczać "niestarannie" ani "płasko"
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Mike

Post by Mike »

No przestań, nigdzie nie napisałem że realistycznie to płasko i niestarannie. Po prostu wykorzystując optymalną ilość czasu chciałem pomalować ich w jak najbardziej realistycznym stylu, biorąc pod uwagę to że to modele do gry (przez większość czasu patrzysz na nie z pewnej odległości) a nie na wystawkę ;). Nie ta skala i jakość wykonania figurek żeby móc startować z takimi efektami, przynajmniej dla mnie.
Post Reply