[PL] Galeria Gildora
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Galeria Gildora
No Gildorze widac postepy:)A szary konik bardzo fajny:)
"Smerfy" jadą sobie do Swarzędza ,tymczasem gdzieś w Zielonej Górze...
Click to see full-sized image
Husarz się maluje
W sumie to się dziwnie świeci i to znowu wygląda na niedomalowania (używam armor washa od p3). Myślę,że będę musiał go przeciągnąć humbrolem. Jakieś sugestie?
Dzięki wszystkim za przeszłe, obecne i przyszłe rady
Click to see full-sized imageHusarz się maluje
W sumie to się dziwnie świeci i to znowu wygląda na niedomalowania (używam armor washa od p3). Myślę,że będę musiał go przeciągnąć humbrolem. Jakieś sugestie?
Dzięki wszystkim za przeszłe, obecne i przyszłe rady

tak ten fioletowawy wash od P3 sie świeci ... niestety i jest smarowaty - można sobie nim idealnie model usyfić
ISO 80 +
Wartość przysłony: 8 +
Czas otwarcia migawki: 4,3125 +
jeszcze EV manualnie na - 0.3 i masz perfekt
(znika połysk)
najsłabiej wyszedł ci ten PE Gazz na klacie - jest płaski .. boleśnie
nie czepiam sie oświetlenia . niema poco
tyle że portki sa jaśniejsze niz mankiety - a tam gdzie więcej światła tam ostrzejsze cienia - nie odwrotnie (a po polsku - podkręć kontrasty na mankietach )
zakładam że rękawice i , skrzydła i te kłaki na ramieniu to wipy wiec nie będe krytykował (moje wipy wyglądają podobnie tylko zazwyczaj są bardziej posyfione .. )
ISO 80 +
Wartość przysłony: 8 +
Czas otwarcia migawki: 4,3125 +
jeszcze EV manualnie na - 0.3 i masz perfekt
najsłabiej wyszedł ci ten PE Gazz na klacie - jest płaski .. boleśnie
nie czepiam sie oświetlenia . niema poco
tyle że portki sa jaśniejsze niz mankiety - a tam gdzie więcej światła tam ostrzejsze cienia - nie odwrotnie (a po polsku - podkręć kontrasty na mankietach )
zakładam że rękawice i , skrzydła i te kłaki na ramieniu to wipy wiec nie będe krytykował (moje wipy wyglądają podobnie tylko zazwyczaj są bardziej posyfione .. )
Zamiast ćwiczyć solidne kolory i ostre krawędziowanie/konturowanie, ty ciągle tym rozmytym stylem.... choć zdecydowanie lepiej niż ostatnio!!!
Najbardziej podoba mi się twarz, moim zdaniem bardzo udana. Zbroja na klacie też niczego sobie. Czerwony na spodniach lepiej rozjaśniony niż na ramionach. Nie podobają mi się złote elementy ponieważ są rozmyte i brak mi tutaj krawędziowania.
Najważniejsze, że idziesz do przodu i model jest udany
Najważniejsze, że idziesz do przodu i model jest udany
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Ta figurka ma już parę miesięcy i chciałem ją jakoś dokończyć żeby była maźnięta. Teraz biorę się za mój Angmar a potem parę figsów od MAS;a.
Krawędziowanie poćwiczę,poćwiczę chociaż bardziej mi się podobają rozmyte modele
Jeszcze raz dzięki
Krawędziowanie poćwiczę,poćwiczę chociaż bardziej mi się podobają rozmyte modele
Jeszcze raz dzięki

Fajnie Ci wyszło światło na twarzy, nogawki czerwone, srebrne prążki pancerza na tułowiu, buty ... żeby tak całość wyglądała to by był wypas.
Są jednak elementy mniej dopracowane:
oczy - mętnie, futro na ramieniu wygląda dość ohydnie, pasek jakiś taki niedopracowany (ciągle wydaje mi się, że za mało rozjaśniasz krawędzie), tak samo rękawice, światłocień na naramienniku wyszedł Ci plamiście. Niby drobiazgi, ale obniżają efektowność tych udanych partii.
Dobrze wrócić do większych rozmiarów?
Są jednak elementy mniej dopracowane:
oczy - mętnie, futro na ramieniu wygląda dość ohydnie, pasek jakiś taki niedopracowany (ciągle wydaje mi się, że za mało rozjaśniasz krawędzie), tak samo rękawice, światłocień na naramienniku wyszedł Ci plamiście. Niby drobiazgi, ale obniżają efektowność tych udanych partii.
Dobrze wrócić do większych rozmiarów?
pytanie brzmi: czy bardziej ci się podobają starannie pomalowane i z czytelnymi detalami, czy zlewające się i nieczytelne.Gildor wrote:bardziej mi się podobają rozmyte modele
zobacz choćby prace Flameona - przejścia są gładkie (powinny zaspokajać twoją potrzebę "rozmycia") ale szczegóły ostre i czytelne.
-
Kuzyn
A u Bohuna to już wogólemahon wrote: ...przejścia są gładkie (powinny zaspokajać twoją potrzebę "rozmycia") ale szczegóły ostre i czytelne.
Jak dla mnie to to wszystko jest aż nazbyt romyte. Spróbuj blackliningu i krawędziowania. A jak wogóle zaczynasz malowanie? Nakładasz bazowe kolory, i dopiero potem "rozmywasz" czy od razu lecisz taką rozwodnioną farbą. Ja wole jak jest baza i krawędziowanie, ale wszystko jest ostre i czytelne. Na przykład w pracach Szarego(które bardzo lubię) jest świetne krawędziowanie, darkliningowanie itd. na kontraście kończąc, tak że jak oglądam jego prace to nie patrze na poszczególne elementy bo całość jest spójna i czytelna.
Ostatnie zlecenie.
Dzięki za fotki.
Dzięki za fotki.