[PL]Warsztat Wojto

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Post Reply
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Re: [PL]Galeria Wojto

Post by Ana »

No podstawi mogą się okazać przydatne :)

Radek i jego freehand :roll: gałązka fajna, widać, że masz kontrolę nad pędzlem. Tym bardziej dziwi mnie smugowate malowanie zewnętrznej strony peleryny.

Pierwszy model jest tak ciemny że prócz kiepsko pomalowanych oczu nie wiele widzę :(
Wydają się być nieproporcjonalnie duże ... Gdyby to była manga to bym się nie czepiała.
Wydaje mi się również, że pozbawiłeś oko obrysu rzęs.
Malarze często idą po najprostszej linii oporu i pomijają ten element, a bez niego twarz wygląda dziwacznie. W Twoim przypadku bardzo mnie to dziwi po obejrzeniu freehandu na pelerynie.
Jeśli powodem jest nie radzenie sobie z poprowadzeniem cienkiej linii, to wystarczy zmienić kolejność warstw i nie malować ich na końcu.
1. pomaluj kształt oka na czarno.
2. wyczyść kolorem skóry zewnętrzną krawędź i upewnij się że oczy są namalowane symetrycznie, że nie są za duże, ani o dziwacznym kształcie.
3. białą farbą wypełnij wnętrze zostawiając czarną obwódkę (jeśli coś się zababrało, to zamaluj i spróbuj od nowa)
4. kropnij tęczówkę
5. kropnij źrenicę oka czarnym kolorem na środku tęczówki
6. kropnij białą farbą odblask (dobrze wygląda na powierzchni tęczówki, ale warto pooglądać np. mangę, żeby umieścić ją wiarygodnie)

Peleryna wydaje się pozytywnie wyróżniać, ale nie wiem, czy to nie kwestia zatopienia jej w mroku.

Może następne fotki wrzucisz bardziej udane (?) bo takie (jak widzę nie tylko po sobie) mocno zniechęcają do dialogu.
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

@Wojto - Wiesz co, pozwolę sobie na taką małą uszczypliwość. Nie dla złośliwości, ale żeby ci pokazać, jak ciężko jest ocenić malowanie i coś powiedzieć konkretnego na podstawie słabej fotki:

ImageClick to see full-sized image

No i powiedz mi teraz, jak pomalowany jest ten model? Kolory fotki są przewalone, fotka za ciemna, model mały, tła dużo, a do tego takie, które rozprasza uwagę...
Dlaczego tak ciężko jest ludziom zrobić zdjęcie na tle białej, szarej lub czarnej kartki? Chyba każdy ma coś takiego w domu. A ja się naoglądałem już kocyków, ręczników, dywaników i serwetek... Czemu nie można dokadrować tak, żeby widoczny był głównie model? Dlaczego nie można wrzucić w takim rozmiarze, żeby model był wysoki na jakieś 350-400 pikseli? Wtedy już coś widać...

@Ańa - naprawdę jestem pod wrażeniem twojej determinacji, żeby coś powiedzieć na podstawie tych fotek...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Lemartes

Post by Lemartes »

Slepy jestes albo ci sie nie chce pisac :P To jest jakis lotr...? Podoba mi sie ten sokol i kremowo-brazowa podstawka. No i sam freehand sie ladnie prezentuje, pasuje do reszty.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Mi się nie chce? Nawet fotkę mi się chciało skancerować i skomentować. Chętnie bym coś napisał, ale niewiele widzę, a to co widzę na 90% nie odpowiada rzeczywistemu wyglądowi modelu.
:P
-- Mahoń

Image

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

pierwszego "czegoś" nie umiem nawet skomentować, bo wygląda jakby malował to ktoś przypadkowo nałożonymi farbami.
za to LotRowy sztandarowy całkiem niczego sobie - tyle, że płaski. więcej kontrastu, ostrzejsze rozjaśnienia. dopiero wtedy skomentuję ponownie.
-- Mahoń

Image

Wojto

Post by Wojto »

Dawno już nic nie wstawałem z powodu niedostępności aparatu .Teraz zrobiłem chyba najlepsze zdjęcia na jakie mnie stać [ nawet w Gimpie poprawiłem :dance: ] :P .No to do dzieła

Imperialny komisarz do mej armii chłopców do bicia .

Dark Elfka

Chaos Chempion

Bardzo proszę o konstruktywną kretykę i komentarze :mrgreen:

Resztę figurek wrzucę za jakiś czas aby nie zasypywać was wszystkim na raz .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
IRKUCK

Post by IRKUCK »

Chaosnik chyba najlepiej wyszedł, może dlatego że jest ciemny i dużo daje płaszcz i metaliki ;)
Gwardziście dużo daje przybrudzenie, i spodnie ale skóra wymaga większego nakładu kolorystycznego.
a u elficy najbardziej bije po oczach skóra która jest płaska...
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

1. Komisarz.

Kolory niezłe (poza tymi cyrkowymi biało-niebieskimi paskami ;)), wykonanie też niezłe, ale parę uwag mam:

- płaszcz - ciemny i OK, brakuje paru kresek na fałdach, nawet dla mnie jest za ciemne to wszystko (to samo się tyczy czapki). Poza tym uwaliłeś go z tyłu błotem, a na podstawce jest w sumie piach ;) Spróbuj wcierać pastele na sucho, zamiast mazać farbą :),
- napierśnik/pancerz - trochę zamazany też... Spróbuj czysto nakładać metaliki, więcej wody, a później przy samych tylko zagłębieniach wlewaj wash/ink. Nie za dużo! Niebieski klejnot wyszedł bardzo ładnie,
- twarz - mocniej, mocniej! Zaznacz rysy kilkoma jaśniejszymi kreskami, jeśli już chcesz, żeby miał taką ciemną :),
- bolter niezły, podstawka też, buty fajnie ubrudzone, choć to wszystko bardziej mi rdzę przypomina - kwestia kolorów już.

2. Czarodziejka.

Na podstawce niezły wzorek.

- skóra blada, jednokolorowa. Cienie (wash) i kilka rozjaśnień i już będzie lepiej,
- rogi na kosturze niezłe,

Reszta w ogóle ciemna. Wszędzie przydałoby się jeszcze dodatkowych kilka warstw rozjaśnień z każdym odcieniem i figurka będzie o wiele czytelniejsza. Sam lubię ciemne malowanie, ale - podobnie jak w przypadku komisarza - i tu też nawet dla mnie za ciemne to jest.

3. Chaos Champion.

Ten model ma najlepszą podstawkę ze wszystkich. Jedynie lawa mogłaby mieć przy brzegach więcej czerwieni z pomarańczowym :)

Bardzo udany topór w lewej ręce i krew! Gorsza krew jest na pewno na toporze w prawej ręce. I w tym modelu pancerz - mimo że ciemny - to WIDOCZNY dzięki kreskom na krawędziach. I tak właśnie powinno być. Bandaż przy broni przy pasie jest trochę zalany, można by tam w rowki wpuścić coś ciemniejszego. Odważna próba z freehandem na płaszczu. W ogóle model się dobrze prezentuje, faktycznie najlepiej z całej trójki.

Aha, jak już się bawisz we freehandy, to może zaryzykuj malowanie słojów drewna na trzonkach? To tylko parę kresek, a wzbogaci Ci to model znacznie :)

-
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Wojto

Post by Wojto »

Dzięki za komentarz :D

Dobra czas na następną porcję zdjęć

Skaven Warlord

- ImageClick to see full-sized image

Kilka krasnali , nie miałem za bardzo co malować więc zabrałem się za taką grupkę .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Post Reply