[PL] Galeria Gildora
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Galeria Gildora
nie pasiaste, tylko z paskami z boku nogawki 
"...o czym myśli tajemnicza, smutnooka młodzież
czy z haczykiem ma obuwie, i z paskami odzież...?"

krówka ciagutka - to sie nazywa Lampas i było wszywane z w spodnie by móc pokazać jakim to schabem jesteś że cie stać na przykład na damaszek albo jedwab .. a że trafiło to potem do dresów Adidasa .. to tylko ubolewać .... (wszywano a nie szyto z tego spodni bo na koniu spodnie z jedwabiu to tak słabo ... )
(sprawdziłem co wikipedia na temat "lampas" - i to co tam jest napisane to żenująco mało na temat 500 lat historii lampasów i ich ewolucji )
(sprawdziłem co wikipedia na temat "lampas" - i to co tam jest napisane to żenująco mało na temat 500 lat historii lampasów i ich ewolucji )
co do lampasa, to zgoda. ale ten pan wyraźnie nosi spodnie w paski - bardziej w stylu rajtuziarskim lub pirackim niż lampasiarskim 
Nie wiem ale chciałem zaznaczyć jakoś jego bosowatość, jak się klientowi nie spodoba to przemalujęmahon wrote:ja tylko szybko zapytam czy te oddziały nosiły pasiaste spodnie?

miejmy nadzieje ze klientowi sie spodoba napoleonski boss z portkami ala koks (panowie na co niektorych siłowniach takowe nosza) 
Łoj, wszystko już powiedzieli nt. tej piżamy... Mi się podoba złoto na łapach
Czekam na dalszy ciąg.

"...bo bez listka był zegarek, bez pasków ubranie..."Flameon wrote:"...o czym myśli tajemnicza, smutnooka młodzież
![]()
-
Renaw
Ale afera wokół tych pasków
Ogólnie jest tu w miarę ok poza błędami wymienionymi prędzej.
Przypuszczam że mają małą skalę te modele to trudniej malować.
Co do oczu to myślę że Gildor jako jedyny zdał sobie sprawę jakie okropności widział ten oficer na wojnie i tak mu zostało na twarzy.
A paski...może służył w marynarce?
Ogólnie jest tu w miarę ok poza błędami wymienionymi prędzej.
Przypuszczam że mają małą skalę te modele to trudniej malować.
Co do oczu to myślę że Gildor jako jedyny zdał sobie sprawę jakie okropności widział ten oficer na wojnie i tak mu zostało na twarzy.
A paski...może służył w marynarce?
@Gildor: Podkreślić bosowatość? To wystarczy zdjąć mu buty
Ja bym poczytała i pooglądała jak wyglądały ubrania z tamtego okresu
Lubię ten proces poznawczy, historia modelu, przeglądam dotychczasowe wersje, zbieram informacje ... i inspiracje. Wydaje mi się to dobrą praktyką nie tylko dla modelarzy historycznych.
Ja bym poczytała i pooglądała jak wyglądały ubrania z tamtego okresu
Lubię ten proces poznawczy, historia modelu, przeglądam dotychczasowe wersje, zbieram informacje ... i inspiracje. Wydaje mi się to dobrą praktyką nie tylko dla modelarzy historycznych.
specjalnie nie było nawet po co, skoro wzory były podane...