[PL] Maru dne smarowanie
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Maru dne smarowanie
spox na horyzoncie Volgar z Duck Talsówmahon wrote:... i to fana, który wybacza ci brak zielonych zacieków/patyny!
kurcze, ciężko mi to nazwać ale na wcześniejszych figurkach twój styl prezentował się super. tutaj już mam odmienne odczucia, zupełnie jakbyś bardziej chciał uporządkować(?)/stonować kolory i wygląda to dużo mniej ciekawie - IMHO.
sam byłeś wystarczająco krytyczny odnośnie włosów, a podstawka mi nie przeszkadza i klimatem pasuje do pulp city
sam byłeś wystarczająco krytyczny odnośnie włosów, a podstawka mi nie przeszkadza i klimatem pasuje do pulp city
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
no rzecz którą się ode mnie rzadko widuje - ludek na podstawce innej niż standardowa płaska
nie wiem czy fotka nie wyszła za ciemno (eksperymentuje z paroma nowymi bajerami .. jak uda mi się jakoś zrobić lepszą to zrobię upka )
model jest malowany metalikami więc się błyszczy pomimo że i tak to są takie stonowane metaliki .. zastanawiałem się nad zrobieniem ich na mat .. ale po kiego robić metaliki jak wtedy po prostu bym NMM zrobił ...
odeszło mi się od malowana "firmowego" tego modelu ale że to ludek dla mnie i w 100% na półeczkę to raczej nikomu nie powinno przeszkadzać
coś ostatnio cały czas polskie modele maluje
acha wszelkie uwagi mile widziane, cały czas nie wiem czy ta podstawka to WiP czy już gotowa ...
Click to see full-sized image
no dobra chyba docyknełem lepsza fotkę
im model ma mocniejsze kontrasty tym trudniej zrobić zdjęcie .. na tym podstawka wygląda bardziej zgodnie z rzeczywistością ale krasnal chyba jest za jasny - nie zrobiłem takich chamskich przejść ...
(oczy mnie już bolą - nie wiem
ale przynajmniej zniknęły odblaski na metalikach
)
nie wiem czy fotka nie wyszła za ciemno (eksperymentuje z paroma nowymi bajerami .. jak uda mi się jakoś zrobić lepszą to zrobię upka )
model jest malowany metalikami więc się błyszczy pomimo że i tak to są takie stonowane metaliki .. zastanawiałem się nad zrobieniem ich na mat .. ale po kiego robić metaliki jak wtedy po prostu bym NMM zrobił ...
odeszło mi się od malowana "firmowego" tego modelu ale że to ludek dla mnie i w 100% na półeczkę to raczej nikomu nie powinno przeszkadzać
coś ostatnio cały czas polskie modele maluje
acha wszelkie uwagi mile widziane, cały czas nie wiem czy ta podstawka to WiP czy już gotowa ...
Click to see full-sized imageno dobra chyba docyknełem lepsza fotkę
im model ma mocniejsze kontrasty tym trudniej zrobić zdjęcie .. na tym podstawka wygląda bardziej zgodnie z rzeczywistością ale krasnal chyba jest za jasny - nie zrobiłem takich chamskich przejść ...
Click to see full-sized imageRe: [PL] Maru dne smarowanie
tak na szybko to mogę napisać, że:
1. skóra krasnala jest super - fajne cienie oraz różne przebarwienia.
2. baaardzo podoba mi się pomarańczowa broda oraz skóra na odciętej głowie
3. krew wyszła realistycznie
4. podstawka jest ciekawa za wyjątkiem kawałka rury, który widać jest od frontu (jakoś klimatem mi nie pasuje)
5. strasznie nie podobają mi się błękitne plamy napaćkane na przednim elemencie podstawki
ogólnie figurka moim zdaniem b. udana i ładnie będzie wyglądał w twojej gablotce:-)
1. skóra krasnala jest super - fajne cienie oraz różne przebarwienia.
2. baaardzo podoba mi się pomarańczowa broda oraz skóra na odciętej głowie
3. krew wyszła realistycznie
4. podstawka jest ciekawa za wyjątkiem kawałka rury, który widać jest od frontu (jakoś klimatem mi nie pasuje)
5. strasznie nie podobają mi się błękitne plamy napaćkane na przednim elemencie podstawki
ogólnie figurka moim zdaniem b. udana i ładnie będzie wyglądał w twojej gablotce:-)
miniatures painted:
Model sam w sobie bardzo dziwny, no ale malowanie fajne, odcięta głowa super, stonowane kolory fajne, ta rura na podstawce jakoś do mnie nie trafia
i to wypaćkane na szaro logo też na minus, poza tym spoko
-
SexRocket
bardzo fajnie zmalowany model, super skora, krew, helm i ostrze tez mi sie bardzo podobaja ale te plamy na blaszce z podstawki... co to mialo byc?
jesli zadrapania farby to totalnie nie wyszly, jedyny minus calej figurki ale jako ze jest tak mocno wyeksponowany bardzo zaniza ogolna ocene ;P
a rura jest spoko
jeszcze zeby jakis maly ciurek sciekow z niej wyplywal bylo by cool 
a rura jest spoko
dobra przy róże wyląduje szczurek
- właśnie schnie GS ... - jak wyschnie i pomaluje szczureksa (i zdejmę to "popaćkane logo" ) to zapodam kolejne fotki
... mozolna jest droga do perfekcji 
No ja też tak patrzę na poszczególne elementy figurki, bo nie chcę żeby rzeźba rzutowała na moją ocenę.
Zgadzam się z przedmówcami w 100%
Wiem co by pomogło tej fantastycznie zaplanowanej płycie runicznej:
Jeśli dobrze rozumiem, to malunek ma odpryski i to są te szare plamy.
Więc, plamy po odpryskach są bardzo fajnie rozplanowane i mają super ciekawe kształty.
Ale przez brak cieniowania wyglądają jak ochlapanie farbą - jak by były wierzchnią warstwą a nie spodnią.
Dlatego sugeruję Ci cienkimi rozrzedzonymi liniami poprowadzić linie cienia w miejscach np. gdzie srebro styka się ze złotem. Tam gdzie masz ciemną część malunku, tam nie będzie tego widać, ale stworzenie linii podziału między szarym a żółtym, powinno pomóc. Możesz tez równolegle do cienia podkreślić złotą krawędź jaśniutką linią.
Jeśli chciał byś dopracować odpryski jeszcze bardziej, to miejscach gdzie szary graniczy z czarnym (lub ciemno brązowym) tam można pociągnąć jasne linie podziału. Linia jednak powinna lekko nachodzić na czarny kolor, tak by krawędź czerni tworzyła granicę odprysku, a tuż za nią równo szła cienka jasna linia, podkreślająca wypukłość płaszczyzny.
Czy zbyt zamąciłam, czy wiesz o czym mówię?
Brawo za rozjaśniania na modelu i metaliki, jak dla mnie to idziesz w malowaniu w bardzo fajnym kierunku.
W moim odczuciu model był by jeszcze lepszy, gdybyś dopracował rozplanowanie cienia.
Miejscami podział cieniem jest idealny (tasiemki na rękach) a miejscami mi go brakuje (nad paskiem, między kosmykami) ... może to wina zdjęcia i to ono nie oddaje głębi cieniom.
Ale w moim odczuciu, bura kolorystyka zobowiązuje do mocnych kontrastów. Ty wyzwanie podjąłeś i mogłabym nie narzekać
ale zawsze może z następnym modelem, wyjdzie to jeszcze lepiej?
Zgadzam się z przedmówcami w 100%
Wiem co by pomogło tej fantastycznie zaplanowanej płycie runicznej:
Jeśli dobrze rozumiem, to malunek ma odpryski i to są te szare plamy.
Więc, plamy po odpryskach są bardzo fajnie rozplanowane i mają super ciekawe kształty.
Ale przez brak cieniowania wyglądają jak ochlapanie farbą - jak by były wierzchnią warstwą a nie spodnią.
Dlatego sugeruję Ci cienkimi rozrzedzonymi liniami poprowadzić linie cienia w miejscach np. gdzie srebro styka się ze złotem. Tam gdzie masz ciemną część malunku, tam nie będzie tego widać, ale stworzenie linii podziału między szarym a żółtym, powinno pomóc. Możesz tez równolegle do cienia podkreślić złotą krawędź jaśniutką linią.
Jeśli chciał byś dopracować odpryski jeszcze bardziej, to miejscach gdzie szary graniczy z czarnym (lub ciemno brązowym) tam można pociągnąć jasne linie podziału. Linia jednak powinna lekko nachodzić na czarny kolor, tak by krawędź czerni tworzyła granicę odprysku, a tuż za nią równo szła cienka jasna linia, podkreślająca wypukłość płaszczyzny.
Czy zbyt zamąciłam, czy wiesz o czym mówię?
Brawo za rozjaśniania na modelu i metaliki, jak dla mnie to idziesz w malowaniu w bardzo fajnym kierunku.
W moim odczuciu model był by jeszcze lepszy, gdybyś dopracował rozplanowanie cienia.
Miejscami podział cieniem jest idealny (tasiemki na rękach) a miejscami mi go brakuje (nad paskiem, między kosmykami) ... może to wina zdjęcia i to ono nie oddaje głębi cieniom.
Ale w moim odczuciu, bura kolorystyka zobowiązuje do mocnych kontrastów. Ty wyzwanie podjąłeś i mogłabym nie narzekać
o dziekować 
to tak - kontrasty są mocne .. trochę jeszcze nie wiem jak to złapać aparatem .. (tzn wiem ... tylko wtedy plik ma minimum około 2 MB ... najwyżej taki zapodam jako link .. z informacją że to 2 MB .. )
tak czy sak poprawiłem
- lepiej ?? (płytka jest 1.5 cm na 2 cm , żółwik 9 mm )
(tak płytka jest zdejmowalna - i jest to logo Dwarf tales - a to obok to żółwik z GS .. jeszcze go nie umieściłem na podstawce docelowej )
poprawie jeszcze te cienie przy pasku ... no i szczura przy rurce umieszczę
i ponownie zapodam
(jak się okaże że ta "popaćkana płytka to nadal nie to to coś innego wykminię
.. może taki celtycki "obwarzanek" ?? albo jakiś zwój z runicznym napisem ??)
to tak - kontrasty są mocne .. trochę jeszcze nie wiem jak to złapać aparatem .. (tzn wiem ... tylko wtedy plik ma minimum około 2 MB ... najwyżej taki zapodam jako link .. z informacją że to 2 MB .. )
no jak w pysk są turkusowe ... wiec albo ja mam coś nie tak z monitorem .. albo jestem daltonista ...Jeśli dobrze rozumiem, to malunek ma odpryski i to są te szare plamy.
tak czy sak poprawiłem
- lepiej ?? (płytka jest 1.5 cm na 2 cm , żółwik 9 mm )
(tak płytka jest zdejmowalna - i jest to logo Dwarf tales - a to obok to żółwik z GS .. jeszcze go nie umieściłem na podstawce docelowej )
Click to see full-sized imagepoprawie jeszcze te cienie przy pasku ... no i szczura przy rurce umieszczę
(jak się okaże że ta "popaćkana płytka to nadal nie to to coś innego wykminię