[PL] Galeria Gimiaka

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
gimiak

Re: [PL] Galeria Gimiaka

Post by gimiak »

Lemartes wrote:Super, metaliki fajnie brudzone. Nie wyobrazasz sobie? Ja nie wyobrazam sobie siedzenia nad figurka przez tydzien i nie zarobienia na tym :mrgreen: Szkoda by mi bylo tym grac,juz raz moj super pomalowany oddzial zostal ze stolu zrzucony ;) Od tamtego czasu dla siebie to ja moge spodkladowac na czarno i nalozyc 3 kolory :bonk:
Ziew... Jak dobrze, że ludzie są grupką 'indywidualystów' i mają wolną wolę. jah, jah, jah... Dopóki sprawia mi to przyjemność, to pozostanę przy swoim. Poza tym, gdzie mi tak do was wymiatacze. ; )
Kramik z różnościami Gimiaka... czyli mrocznyraj.pl.
Image
gimiak

Post by gimiak »

Moja ostatnia praca. Na żywo wygląda dużo lepiej. Fotki robione 'na szybko'. Ponad miesiąc pracy, ale jestem bardzo usatysfakcjonowany efektem końcowym. Nie krępujcie się. ;)
ImageClick to see full-sized image
Image
Gildor

Post by Gildor »

O choinka, mega! :clap:
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

ALE BOMBA METALE I ZACIEKI NA SPONSONACH! :WOW: :clap: Tak po prostu - RE-WE-LA-CJA! Szkiełka też są super!

Ale zniszczenia na czerwonym pancerzu mi się nie podobają. No nie. To są dla mnie czarne plamy, a nie miejsca po odchodzących płatach farby... To samo tyczy się kresek/podkreśleń krawędzi tych plam - kreskowane otarcia. Poza tym są to 2 różne style i się gryzą. Metaliki zrobiłeś zardzewiałe i realistyczne, a to co się dzieje na czerwonym pancerzu - to NMM-brudzing ;) Pomijam fakt, że po prostu wolę inne efekty, ale chodzi mi głównie o to, że na jednym modelu masz dwa rodzaje zniszczeń... Mi to nie pasuje. Może zamiast czarnych malowanych plam spróbowałbyś użyć Maskolu albo spróbowałbyś uzyskać efekt i "uskok" farby poprzez malowanie na czarno, później na czerwono i ścieranie/zdrapywanie farby, żeby spod spodu wyszła czarna właśnie? Wtedy byłoby to wiarygodniejsze. Krótko mówiąc - czołgi wyglądają jakby były zrobione z metalu i plastiku - taką nadałeś im fakturę malowaniem :) Jeśli tak miało być - to OK.

Aha, jeszcze jedno - przy tych prawie pionowych kreskach oświetloną krawędzią jest prawa/lewa - różnie, a przy tych nieregularnych plamkach - ich spodnia część, więc źródło światła jest zaznaczone z różnych stron w zależności od kształtu plamek :) Nie mówię tu o konkretnym boku czołgu (bo tak to powinno być odwrotnie z każdej strony, wiadomo), tylko ogólnie, bo jest to trochę pomieszane.

No i jeszcze jedno - kadłuby czołgów są równo zjechane - a co z uzbrojeniem i płytkami pancerza/wyrzutnikami granatów chyba - na przodzie? Co z uzbrojeniem na górze kadłuba? ;) Te części czołgu się nie niszczą? I nie zalepiłeś i nie oszlifowałeś bocznego uzbrojenia - widać linie łączenia dwóch połówek ;)

No i nity bym zaznaczył.

Ale ogólnie - dobra robota! No i świetne fotki! A wnętrze pokażesz? :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
gimiak

Post by gimiak »

Dzięki za uwagi. Wnioski i takie tam...
1. Przez najbliższe pół roku maluję tylko małe modele. Ten był chyba największym z jakim miałem do czynienia. Razorbacki będą musiałby trochę poczekać, zwłaszcza że w kwietniu wydają mi BA. ;]
2. Nie wiem sławol czy o to ci chodzi z czym ja miałem problem, ale w pewnym momencie zaczęły mnie zastanawiać te niebieskie światła przy wieżyczkach. Wygląda w miarę dobrze, ale nie jestem pewien czy takie 'światło' faktycznie powinno zostać tak pomalowane. Tego właśnie nie wiem. W sumie pierwszy raz takie coś malowałem.
3. W kwestii czarnych plam... Generalnie zrobiłem podejście do 'obdartego metalu' ale wypadło to... fatalnie, dlatego też zrobiłem czarne. Wiem, że nie wygląda to najlepiej, ale... na spokojnie poćwiczę sobie inne podejście do tego już niebawem. Model chciałem już skończyć, bo w armii mam tylko jednego i mi brakowało czegoś 'twardego' w rozpisce SM. :)
4. W środku też jest pomalowany, jak tylko skończę malować dowódcę czołgu, to zrobię zdjęcie jak LR prezentuje się od środka.
5. Do poprawy jest kilka elementów, których o 3:30 już nie widziałem. Hehe.
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

gimiak wrote:2. Nie wiem sławol...
Nie, nie, nie o tym mówiłem :) Szkiełka (wizjery w wieżyczce, reflektory, soczewki, whatever) są super, tak jak napisałem na samym początku. Mówiłem o źródle światła przy otarciach pancerza - tylko przy czarnych plamach. Chodziło mi o te jasne podkreślenia krawędzi na czerwonym pancerzu i to wszystko. Nie jestem tam specem od tego, ale chyba trochę chaotycznie i przypadkowo jest to zaznaczone.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

ALE KLASA BRUDAS....
szkoda tylko, że to co nie jest brudem jest pomalowane bardziej przeciętnie - płasko, bez wypracowania szczegółów, krawędzi, itd.

Wygląda jak zwykłe malowanie z doskonałym brudzeniem i rdzą - a że to one dominują, to i efekt jest doskonały...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Najpierw WOW - bo nie ma co, jest starannie zużyty :twisted: (Coś co ostatnio Sławolowi nie wyszło ;))
Przytakuje wszystkim, bo i mnie zachwyciło wybrudzenie.
Slawol wrote: Ale zniszczenia na czerwonym pancerzu mi się nie podobają. No nie. To są dla mnie czarne plamy, a nie miejsca po odchodzących płatach farby... To samo tyczy się kresek/podkreśleń krawędzi tych plam - kreskowane otarcia. Poza tym są to 2 różne style i się gryzą. Metaliki zrobiłeś zardzewiałe i realistyczne, a to co się dzieje na czerwonym pancerzu - to NMM-brudzing ;) Pomijam fakt, że po prostu wolę inne efekty, ale chodzi mi głównie o to, że na jednym modelu masz dwa rodzaje zniszczeń... Mi to nie pasuje. Może zamiast czarnych malowanych plam spróbowałbyś użyć Maskolu albo spróbowałbyś uzyskać efekt i "uskok" farby poprzez malowanie na czarno, później na czerwono i ścieranie/zdrapywanie farby, żeby spod spodu wyszła czarna właśnie? Wtedy byłoby to wiarygodniejsze.
Miałam tą samą myśl - że Czerwony pancerz i metalowe blachy, to dwie różne bajki :roll:
Bardziej podoba mi się blacha.
No ale czerwone obdrapania też są fajne :) Sama też lubię malować odpryski, przez to wiem jak bardzo czasochłonne jest ich wykonanie.
Metoda na Maskol (wspomniana przez Sławola) tez mi się sprawdzała.

Jeśli miałabym dodać od siebie jakąś radę, to zaabsorbowałabym te czarne czyste ubytki albo rdzą, albo kurzem. Wiesz takie przejście od czerni do osadzonej rdzy w dole (jeśli Ci prościej to np. suchymi pigmentami)
Kształty i rozmieszczenie odprysków wyszły Ci extra.

Co do podkreślania ich jasnymi liniami, to wygląda to przyzwoicie ... nie czepiałabym się. Zwłaszcza, że to wielgachny model i zawsze znajdzie się coś do dopracowania.

Jeśli jednak liczyłbyś na jakieś sugestie w kwestii rozmieszczania światła, to umiem pomóc jedynie własnym dorobkiem. Sama nie wiem, może Ci się przyda?

Na koniec dodam tylko, że jeśli miałabym poświęcić więcej czasu temu modelowi, to z pewnością rozjaśniłabym nity i krawędzie na czerwonych powierzchniach.

No ale oczywiście to jedynie kwestia udoskonalania, a to taka trochę syzyfowa praca ... może fajniej brać się za coś nowego :twisted:
Gratuluję czołgu, będzie robić furorę!

A to moje wypociny:

-czarne odpryski i pęknięcia.

-rozjaśnienia na niebieskich krawędziach.

-rdza.

-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Metodę na maskol na pewno znasz, ale dla kompletności: https://chestofcolors.com/url/1e
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ana wrote:Najpierw WOW - bo nie ma co, jest starannie zużyty :twisted: (Coś co ostatnio Sławolowi nie wyszło ;))
Ale Ty sobie grabisz ostatnio... :lol:

P.S. Czołgi są dwa! To znaczy jeden ma dwa rodzaje wymiennego uzbrojenia (prawda?), co czyni model dwoma czołgami i tak je oceniałem :silenced: :bonk:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Post Reply