[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by mahon »

Gildor wrote:Co myślicie?
Udowodniłeś że bejca może wyprodukować niezłe figurki na stół :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Za fotki przepraszam nie przyłożyłem się. Dzięki za odzew :)
Mahoniu ranisz uczucia moja i orczków- to nie bejca!
Po prostu wybrałem taki schemat kolorystyczny, kiedyś obczaisz je na żywo i zobaczysz :doh:

Tymczasem skończyłem zlecenie!!! :dance:
Uwielbiam to uczucie kiedy przychodzi do wysyłania końcowych fotek i podawania nr konta xD
Oczywiście to wcale nie musi być koniec bo jak klientowi się coś nie spodoba to kwiczę i maluję ale mam nadzieję że nie będzie takiej sytuacji bo trafił mi się na prawdę fajny człek i wyrozumiały!
Mimo tego proszę żebyście trochę pojechali po błędach bo mi się ten model podoba i nic bym w nim nie zmieniał a wiem że jest przeciętny. Wyszczególnicie moje oko na dane fragmenty i od razu zmienię zdanie.
Aha to czerwone to krew, w realu tak wygląda tutaj nie koniecznie.

ImageClick to see full-sized image

Pozdrosy!
Image
szczurek_

Post by szczurek_ »

Szczerze ... :wink: bardziej podobają mi się te ziomki do lotra :D Strasznie wali po oczach niestaranność ...Podstawka wygląda jakby nie była skończona (te białe plamy wyglądają ja prześwitujący podkład ) .Na plus na pewno zakrwawiony topór i czarna zbroja + ta krew(?) na podstawce :wink: Gdybyś cala czerwień zrobił jak na udach i kolanach (pierwsza fotka) ...
Image
Lemartes

Post by Lemartes »

Dziwi mnie rozowy pysk. Powinienes robic czarne krawedzie pomiedzy kolorami : np miedzy czerwonym na skrzydlach a tymi kolcami. Czaszki na podstawce : dlaczego sa biale, a nie w kolorze czaszek? ;) Ogolnie to troche wiecej starannosci... i bedzie duzo lepiej.
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Łojezu latająca czerwona świnia ..
sam model jest upośledzony . miałem kiedyś z nim nieprzyjemność .. (kolega Nagasza . tylko że Nagasza nikt nie przebija .. Nawet Nekrogigant)
co do fotki - zrób mu fotke na czarnym albo szarym bo tak to wygląda jak tyłek pawana na śniegu ..

masz manuala do aparatu ??
jeśli nie to tu jest :
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic841038.html
- manualne ustawianie balansu bieli - robisz na innym niz białe tle
- potem czytasz o ustawieniach obrazu i ostrości takowego - ustawiasz na ostry i "naturalne kolory"
- potem rodzina wykopuje cie z domu bo ustawiłeś tak że im nie wychodzą fotki z spaceru ..

dobra co mi sie rzuca w oczy - czerwony - malowałeś tak że to co jest głębiej jest ciemne to co wystaje jest jasne - nie wziąłeś pod uwagę żadnych odcieni (prace Bohuna) ani globalnego oświetlenia - z uwzględnieniem tego co jest bardziej oświetlone a co mniej a co wręcz rzuca cień na inne elementy (Nomic)

Krew .. - czytałeś tutorialek na Max mini ? (chyba nawet jest na CoC .. ) co go zrobiliśmy z Cukrem w ramach spotkań ??
- nie ??
- to migusiem czytać ...
(jeśli czytałeś - to coś zrobiłeś żle )

Czaszki na podstawce : dlaczego sa biale, a nie w kolorze czaszek?
długo przebywały w zasolonym środowisku to wszystko poza wapnem zostało wypłukane - dlatego są białe - gdyby były w torfie to były by marchewkowo czerwone :mrgreen:

a słabo ci wyszły - elementy kostne - kopyta , rogi i co to tam na skrzydłach jest
- idea dobra co by to zinkowac - tylko że potem trzeba to wyciągnąć a część przyciemnić co by stało się kościane a nie "beżowe"

nowe fotki i jeszcze raz do oceny :) (może coś w miedzy czasie nowego się pojawi)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Gildor

Post by Gildor »

Zdjęcia robię na manualu.
Kolorki robią się takie bo daję autokontrast w gimpie.
Tutka czytałem ale nie mam potrzebnych materiałów a krew którą robię z wikolu mi się podoba. Przy okazji kupię tą farbkę tamyi :wink:
Zrobiłem nową fotkę orka bez autokontrastu w gimpie.
Zawsze pobieram dane o bieli i ustawiam przysłonę i migawkę. Kolory są naturalne.
Bez gimpa wygląda to tak:
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

no wiedziałem że masz fajny aparat ;)
Kolorki robią się takie bo daję autokontrast w gimpie.
ta funkcja w dowolnym programie zrobi rzecz następującą - znajdzie fragment najjaśniejszy na fotce i uzna go za oświetlony światłem słonecznym a potem mając podana (w programie jest już podany ) wartość kolorów i dla takiej wartości dopasuje gamę i kontrast dla światła dziennego
- więc jak robisz przy lampach i użyjesz tej opcji to natychmiast masz przesterowana fotkę

masz tam takie manualne +0.3 +0.5 itd i to samo w minusach - na razie jest za ciemna jak dodasz odrobinę do naświetlana w aparacie naświetli idealnie
albo skoryguj wartość gamy (Value) - masz to w "kolory ---> krzywe "
opa t o jest efekt delikatnego przesunięcia
acha WB niewarto robić skoro zrobiłeś już aparatem - tylko się pokłóci
Wogule białe tło jest słabe .. bo czasami aparat uznaje je ża bezpośrednie Źródło światła i może taką migawkę ustawić że ta lala ... kilka razy tak mi zrobił z ścianami z marmuru ... migawka 1/1000 - zdjęcie czarne :P
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Gildor

Post by Gildor »

W aparacie fotka wygląda nieco jaśniej, poćwiczę i koniecznie zmienię tło.
Dzięki za wskazówki!
Image
Gildor

Post by Gildor »

Orki na czarnym tle:
Blodzio na czarnym tle:

Ciężko się robi fotki takim gigantom. Na tym zdjęciu wygląda mniej pokemoniasto.
Pozdrosy.
Image
kacpero

Post by kacpero »

kurcze te Twoje modele duzo traca przez Twoja niestarannosc :/ musisz sie bardziej przylozyc.. widac to zwlaszcza na srebrnych metalikach i niektórych elementach bezowych, takich jak naprzyklad bicz..
wiesz, nawet jezeli chcesz pomalowac figurke w 'brudnym' klimacie to Twoja technika musi byc staranna..
zobacz na tej fotce na jasnym tle, ile jest miejsc/zaglebien gdzie widac jasniejsze plamki - cos jakby otarcia/niedomalowania..
jezeli nie przylozysz sie do starannego nakladania rownych warstw farby, kontrolowania tego jak rozlewaja sie washe itp. czyli do podstaw - zwsze bedzie to hamowac Twoj rozwoj..
a przeciez widac ze potrafisz w interesujacy sposob podejsc do malowanych powierzchni np. zabawa z fioletem na czerwonej skorze demona, rozjasnienie brzucha tez wyglada niezle :)
zapalu Ci nie brakuje.. ..popracuj nad precyzja i bedzie dobrze :)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Post Reply