[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Slawol »

Dobrze jest, Marta!

Mi tam się podoba. Najlepiej jest właśnie prezentować takie podstawki w całości, żeby efekt OSL był dla gapia zrozumiały ;) Same buty mogły wydawać się dziwnie oświetlone, ale teraz w połączeniu ze schodkami widać, jak i w którym miejscu łapią odblaski od świec. Po bokach są jaśniejsze, a wnętrza (przód i tył) mają ciemniejsze.

Najlepiej się prezentuje ujęcie w prawym górnym rogu, zwłaszcza ta lewa noga. W ogóle na każdej fotce buty wyglądają dobrze.

Jedynie ta literku "u" właśnie na dolnym środkowym zdjęciu może wydawać się nieco dziwna. Jeśli jednak jest to efekt oświetlenia zewnętrznego, to mi takie tłumaczenie odpowiada :) Może jedynie proponowałbym wygładzić wewnętrzną stronę "literki", żeby odrobinę złagodzić krawędzie, ale może tak mi się tylko wydaje z patrzenia na fotkę. Poza tym buty są wypukłe na łydkach, więc taki kształt oświetlenia byłby dla mnie zrozumiały.

Moim zdaniem jest dobrze. Nie są to chyba lakierki, od których światło odbijałoby się mocno i ostro, a buty z takiej bardziej miękkiej skóry i dzięki temu światło jest pochłaniane i miękko się na nich rozchodzi.

A te zacieki szlamu, czy co to tam ma być, też zapowiadają się ciekawie.

Dawaj dalej!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

szczerze? jak na razie nie jestem fanem tej pracy.
podstawka jak juz mowilem jest dla mnie przekombinowana, swiece i oswietlenie mnie nie przekonuja. za duzo bym tu zmienil, zeby ci cos wiecej radzic :)
ciagnij to lepiej w takim stylu i ksztalcie, skoro terminy gonia. innym sie podoba, wiec cie poprowadza lepiej ode mnie w dobra strone.
cos dzisiaj marudny jestem, wybacz :)
Image
Wojteq

Post by Wojteq »

Mi się bardzo podoba.
Te spodnie to jeans? Jak tak, to chyba za mocne te białe rozjaśnienia. Wyglądają przez nie jak jakiś lateks.
IMO rozłożenie światła na butach jest ok, ale ja się na OSL nie znam.
Marta

Post by Marta »

Nameless wrote:szczerze? jak na razie nie jestem fanem tej pracy.
hehe nie da sie nie zauwazyc:D

Chociaz i tak robie ja dla siebie, tak jak mi sie podoba, wiec zadowolenie tego klienta bedzie dla mnie najwazniejsze;p
Na jakies specjalne osiagniecia konkursowe ta praca nie licze (chociaz stowka na figsy Smart Maxa by sie nie zmarnowala - przynajmniej moglabym sobie wyrobic zdanie o firmie do konca;p), wiec nie sadze, zebym byla nia bardzo rozczarowana.

m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

światło na butach chyba OK, podstawka bardzo fajna, ale te spodnie to rzeczywiście wyglądają jakbyś je akwarelką pociągnęła. przynajmniej freehand nie wygląda w ten sposób...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Marta

Post by Marta »

No coz, musze przyznac ze smutkiem, ze malowanie tego pana to jest lekki koszmarek. Nie wiem tylko czy wynika to ze specyfiki modelu, czy mojego ciezkiego zmeczenia i braku nastroju do packania w ogole. Ale jakoś musze go utyrac.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Marta

Post by Marta »

Wiposzczaki Markiza;p
Pisze wiposzczaki, bo zdecydowanie do gotowego modelu duuuuzo mu brakuje (szczegolnie po tym co widzialam na Ojro;p - mozg staje w poprzek).
Bede to teraz dopieszczac przez miesiac, moze bedzie juz cos do pokazania na Hussarze.
Btw kupilam dwa popiersia z JMD - ghula i osmiornicowa glowe i mam teraz ciezki dylemat co wystawiac;p;p

Markiz:
ImageClick to see full-sized image

Sa kawalki ktore w nim calkiem lubie, ale w wiekszosci to mnie ziom wkurza swoim oporem we wspolpracy. W ogole jest swinia bo w drodze na ojro byl w jednej skrzynce z Ala i chyba sie nie polubili. Wredny, nie dosyc ze stracil glowe (mocowalam ja na blue tac;p), to jeszcze uzyl jej do uszczerbienia rogu podstawki kolezanki....

pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
przemo

Post by przemo »

Jest całkiem fajny, bardzo klimatyczne i świetnie wykonane podziemia, fajna góra podstawki i ciekawy pomysł ze świeczkami. Niestety sam figurek jest pomalowany dość płasko :( W sumie to każdy jego element wymagałby większego kontrastu: skóra, włosy, kurtałka, bluzka, spodnie. Freehand na spodniach zmywa się, prawie że go nie widać. Wydaje mi się też, że można by było bardziej wyciągnąć efekt świecenia świeczek - zarówno na podstawce jak i na figurce - tak aby to było dobrze widoczne.

Ogólnie to na razie podstawka dużo lepsza od figurki. A to raczej kiepska wiadomość :o Ale jak mówisz że jeszcze będziesz z nim walczyła to fajnie :)
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Chciałbym napisać coś mądrego, ale wszystko już napisał Przemo, więc podpisuje się pod jego postem ;)

Ogólnie - podstawka jest zaje.. model już mniej.
Mi w tych świeczkach brakuje koloru, tak samo mało widać OSL na samym modelu.
Nie chce ci już mącić po całej tej świeczkowej teorii, ale na "mój gust" brak tam czerwieni, pomarańczy, fioletu, bo teraz wszystko jest kościsto-biało-żółte i w efekcie trochę wyprane.

Zajefajne są lochy, pajęczyna, cienie od świeczek również.
Sam model jest trochę płaski :|
Freehand na spodniach jest jeszcze do wyciągnięcia, bo generalnie go nie widać, a motyw fajny sobie wymyśliłaś.

Przywieź go na Hussara, chętnie go obejrzę na żywca.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

oj dużo tu jeszcze pracy. niektóre kawałki wyglądają jakby dopiero był to kolor bazowy...
ale podstawka i kompozycja mi się podobają!

OSL niestety nie świeci.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply