Witamy nowego forumowicza!
Do "szlachetnego grona" już dołączyłeś wraz z momentem rejestracji, a jak długo tutaj z nami posiedzisz - zależy także od Ciebie
Skoro chcesz wyskoczyć poza standardy, to przede wszystkim zastanów się nad stylem, do którego dążysz. To Ci zaoszczędzi czasu i nerwów, a na pewno ukierunkuje na właściwy rozwój. Oczywiście że może Ci się odmienić, jak wielu ludziom, ale dobrze mieć jakiś cel na początku i świadomie do niego dążyć.
Masz jakichś malarskich idoli? Wzorce, ulubione malowanie?
Ja na przykład już widzę, że używasz metalików, więc NMM możemy pominąć. Widzę też, że lubisz ślady eksploatacji, więc kolejny punkt to realizm. A to już bardzo ułatwia i doradzanie nam i zawężenie zainteresowań u Ciebie
Coś już umiesz i na pewno nie są to podstawy podstaw. Widzę, że nie zalewasz modeli, farba jest nałożona dość równo i widać detale jak np. zmarszczki, kąciki i inne. To ważne, żeby od samego początku o to zadbać, bo im więcej będziesz malować - tym bardziej Ci się to utrwali, aż stanie się nawykiem.
Brakuje jeszcze trochę dokładności malowania, bo niektóre detale są troszkę pozalewane brudem w kącikach (buty u priesta, kąciki w Dreadnoughcie, miejsca wokół nitów są zachlapane itp.), poza tym widzę na tym łuczniku zapaprane łączenie żółtego rękawa ze skórą brązową. To detale na chwilę obecną, ale potem wyjdą na pewno.
Dalej: to malowanie jeszcze jest dość blade, brakuje mocniejszych cieni w kącikach (chociażby zalania lekko washami), no a potem już wyciągania wypukłości. proponowałbym także popracować na krawędziowaniem miejscami, bo niektóre sąsiadujące ze sobą jasne elementy źle wyglądają, np. dłoń na jasnym łuku. Można by tam wokół niej wpuścić nieco washa. Ale jeśli masz zamiar to zrobić, to nie ma sprawy

Piszę, co widzę na ten moment.
Nie jest Ci obca technika "suchego pędzla", co widać na skałce pod Rune Priestem. Wydobywanie cieni poprzez zaciemnianie zagłębień też znasz, wstępne rozjaśnianie kolorów mieszankami także. Przydałoby się teraz trochę mocniej i tu i tu, czyli mocniej w kącikach, mocniej na wypukłościach.
Na Dreadnoughcie widzę nawet próbę OSL i świecących soczewek w hełmie, ale nie jest ona do końca udana, ponieważ same odblaski zrobiłeś równomiernie i wygląda to jak rozmazane coś... Żeby uzyskać efekt świecenia, to im dalej - tym większa przezroczystość, zanikanie koloru czerwonego i przebijanie koloru pancerza spod spodu. Zobaczysz to na pewno na poniższej figurce z zielonymi soczewkami w przykładzie.
Sam pancerz jest dość jednolity i nie ma tutaj cieniowania powierzchni, ale jak mówiłem wyżej - powoli i etapami, poza tym nie wiem, czy w ogóle chciałbyć coś jeszcze z nim zrobić. Detale w postaci czarnego trójkąta i czaszki na pewno cieszą oko i wzbogacają model. To freehandy, czy kalkomanie?
Jeszcze jedna ważna rzecz, którą wałkujemy do znudzenia: pamiętaj, że prosty model wymusi na Tobie więcej zabawy farbami, żeby był atrakcyjny i bogatszy. Za to model z większą liczbą detali na pewno jest trudniejszy, bo bardziej praco- i czasochłonny, ale też łatwiejszy, bo wystarczy pomalować każdy element w miarę starannie i samo bogactwo detali odwali całą robotę

U Ciebie widać to właśnie na łuczniku (prosty model, mało detali ogólnie) i Wilku (wisiory, futro, zarost, kły i inne). Już w tej chwili wygląda lepiej, niż łucznik, a jest pomalowany na tym samym poziomie

Żeby łucznik wyglądał lepiej, niż Wilk, to trzeba mu więcej bajerów zrobionych farbą, bo sam w sobie ich nie ma jako model
No i żeby Ci dokładnie to zobrazować, to wrzucę przykład prostego modelu pomalowanego na różnym poziomie. Oczywiście dobrałem Space Marine, bo tu będzie najbliżej obecnej tematyki.
Można zwykłego SM pomalować tak:
Click to see full-sized image
Źródło:
https://redgobbo.blogspot.com/2010/08/sp ... nters.html
Ale można i tak - to jeden z moich ulubionych przykładów:
Źródło:
https://www.coolminiornot.com/215148?browseid=3167869
Mam też jakiś starszy model z Golden Demona, co prawda nie łucznik, ale co nieco sobie przyswoisz od samego patrzenia
Źródło:
https://demonwinner.free.fr/usa/2003Balt ... ategorie=5
No i tyle na wstęp. Mam nadzieję, że nie zamęczyłem Cię gadaniną, ale na początek chyba wystarczy. Na powyższych zdjęciach widzisz na pewno to, czego u Ciebie nie ma, więc proponuję Ci nawet patrzec i porównywać.
No i trzymamy kciuki za rozwój!