[PL] Nowe konkursy, stare prace

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
Marta

[PL] Nowe konkursy, stare prace

Post by Marta »

Po Salute na forum Platoon Britannica (którego członkowie nota bene pozamiatali konkurs) odbyła się ciekawa dyskusja na powyższy temat, tutaj >>link, jakby komuś chciało się poczytać.
Ogólnie chodzi o to, czy można, lub czy wypada wystawiać do konkursów stare prace, które brały udział już w innych konkursach, lub chociażby wisiały na CMONie od dawna. O ile się orientuję jedynie w konkursach online jest zwykle wyraźnie zaznaczone, że prace muszą być funkiel nówka, więc takie działanie nie jest 'nielegalne'.
Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat.

peace
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Nowe konkursy, stare prace

Post by mahon »

moim zdaniem jeśli zasady tego nie zabraniają, jest to OK. czy eleganckie? hmmm, a czy nie jest imponujące to, że ktoś starą pracą pozamiatał nowe prace innych, mimo że już była opatrzona i trochę podstarzała? :curtain:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
szczurek_

Post by szczurek_ »

Podobnie jak Mahon ... Wychodziloby na to ,ze jak trafisz na bardzo dobrze obsadzony konkurs (z dobra lub bardzo dobra praca) i nic nie wygrasz to juz w zadnym innym konkursie nie mozesz tego wystawic :?: :wink:
Image
Marta

Post by Marta »

Ehh myślałam, że wywołam jakąś żywszą dyskusję... a tu nic.
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
przemo

Post by przemo »

Jak znajdę chwilę czasu to z chęcią poczytam dyskusje z forum które przytoczyłaś.

W ogóle to ten temat był już poruszany jakiś czas temu. Dla mnie nowy konkurs jest często motywacją do pomalowania czegoś nowego. Ale nie widzę też problemu z wystawianiem starych prac. Oczywiście wszystko zależy od sytuacji. Np. przy bardzo dużych konkursach, sprawa wygląda wg mnie tak jak powiedział Mahoń. Jeżeli wygrasz starą pracą to chwała CI za to że już jakiś czas temu miałeś tak duże umiejętności, a praca mimo czasu nie straciła błysku.

Jeżeli chodzi o mniejsze konkursy - np takie których troszkę można spotkać u nas w Polsce to nie wiem czy dobrym pomysłem byłoby wystawianie starych, bardzo dobrych prac. Jeden dobry malarz mógłby sobie jeździć ze swoimi figurkami i zdobywać laury, zabierając możliwość młodym i nowym malarzom do wygrania czegoś, wykazania się, złapania zajawki itp. Poza tym gdy pomalujesz nową pracę to na pewno uzyskasz większe uznanie. Przynosząc starą pracę na pewno wiele osób będzie zniesmaczonych w jakimś stopniu.

Co do prac które były wcześniej zamieszczone na comonie a potem dopiero pojawiły się na jakimś konkursie to nie widzę żadnych przeciwwskazań! Wszystko jest ok.

Największe wątpliwości mam co do wystawiania prac które wcześniej na innym konkursie coś wygrały. Z tym że większość regulaminów zabrania tego. Przy czym jeżeli praca wygrała jakiś mniejszy konkursik powiedzmy - krajowy, to nie widzę także przeciwwskazań żeby wziąć ją na jakąś mega dużą imprezę rangi światowej. Na takich imprezach powinno dojść wg mnie rzeczywiście do starcia tytanów i to zaciętego starcia.
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Osobiście nie mam z tym problemu.
Nie przeszkadza mi to.

Wystawianie tych samych prac w nadziei, że trafi się na słabszą konkurencje jest oczywiście słabe i mało ambitne, ale jak rozumiem
większość osób, która wystawia swoje prace ponowie, wcześniej je poprawia.
Bierze pod uwagę krytykę z poprzedniego konkursu, dobre rady i stara się poprawić model najlepiej jak potrafi, wówczas ma to sens.
Jeśli regulamin na to pozwala, to proszę cię bardzo, każdy wie przecież jakie są zasady i na co się godzi.

Natomiast jestem przeciwny wystawianiu jednej nagrodzonej pracy na kilku konkursach.
Wieje nudą. Lubie zobaczyć nowe prace i samemu mieć mobilizacje do zrobienia czegoś nowego.

Ps. Tak swoją drogą ciekawe ile prac z tegorocznego Niemieckiego GD zobaczymy na husarze 2011 :roll:
Chociaż zmienił się termin GD chyba, więc jest szansa, że się chłopaki ogarną i pomalują coś nowego do tego czasu;)
No chyba, że każdy przywiezie jakiegoś fanta do kraju, wówczas regulamin im zabroni ;)
Camelson
Jarek Wędrowniczek

Post by Camelson »

Ja nigdy nie wystawialem prac dwa razy i raczej nie bede tego robił, chyba że do gorzowa nie zdąrze nic pomalować "nowego" a na GD nic nie ugram. To taka "świerza" praca (bo to tydzien po GD) chyba nie jest czymś złym jak sie ją wystawi :) Jednak bede sie starał pomalowac coś innego.

Tak na prawde, to chyba każdy kto wystawia te same prace na różnych konkursach licząc na to ze w koncu cos wygra, to po prostu leniuch i tyle. :P
Marta

Post by Marta »

Camelson wrote:Tak na prawde, to chyba każdy kto wystawia te same prace na różnych konkursach licząc na to ze w koncu cos wygra, to po prostu leniuch i tyle. :P
a może czasem nie leniuch, tylko ktoś kto ma mało czasu na to hobby?
Np jakaś rodzina na karku, praca i inne tego typu nieprzyjemności?
Nie mówię, że zawsze tak jest, ale takich wypadków też nie można całkiem wykluczyć.

m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
kacpero

Post by kacpero »

zdazylo mi sie pare razy wystawic jakis stary model w konkursie ale bez wiekszego przekonania (i rezultatu :P).. takie modele dosc szybko staja sie po prostu opatrzone i nie robia takiego wrazenia jak swiezynki..
..ale nie mam nic przeciwko startowaniu ze znanymi juz pracami.. czesto jest to okazja do zobaczenia na zywo miniaturek znanych tylko w wersji 'cyfrowej'..
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
przemo

Post by przemo »

No właśnie, nie każdy ma czas żeby pomalować coś nowego na konkurs. A jeżeli chce przyjechać, spotkać się z innymi malarzami, pokazać swoje malowanie, wziąć udział w konkursie chociażby żeby ten był ciekawszy - żeby było więcej konkurujących modeli, to czemuż miałby nie wystawić jakiejś swojej starszej pracy?

Oczywiście jakby pomalował coś nowego to byłoby lepiej, ale wykonanie fajnej pracy zabiera naprawdę dużo czasu. A niektórzy niestety nie mają go wiele i mimo szczerych chęci pomalowania czegoś nowego po prostu nie zawsze mają taką możliwość.
Post Reply