[PL] Golden Demon Francja 2008 - relacja

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Dziś w nocy (właściwie to rano) wróciliśmy z Francji. Pojechaliśmy tam spotkać się z innymi uczestnikami Golden Demona i trochę pozwiedzać....

Jeśli ktoś jest ciekaw jak było, to proszę:

OGÓLNE UWAGI

Cały Games Day niestety mnie przerósł czasowo. Tłok przy gablotkach i ilość goldendemonowych prac spowodowały znaczny ubytek mojego czasu w sali z pracami konkursowymi - zwłaszcza, że próbowałem je pofotografować. Potem tylko wpadłem do Muzeum Warhammera i obejrzałem rozdanie nagród i ... było już po wszystkim.
Ale i tak było warto!

Brakowało mi tylko jednej rzeczy: planowane było spotkanie z innymi malarzami i nie za bardzo to wypaliło. Pojawiło się tylko 3 malarzy, z którymi i tak nie udało się nam spotkać, a przecież to głównie ze względu na okazję spotkania hobbystów z innych krajów się w ogóle wybraliśmy na GD :( Ale nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli...

Szkoda też, że malarze, których już znaliśmy nie mieli więcej czasu dla nas - tak jak my staraliśmy się poświęcać im uwagę, kiedy znaleźli się na obcej polskiej ziemi. Wiem, że ich impreza była większa i bardziej absorbująca od naszego GD, ale chciałbym móc spędzić więcej czasu z Jeremie'em i Julienem i... poznać także innych. A to się nie bardo udało :(

W tłumie na GD nie było jednak łatwo wyłapać innych malarzy, poznać się z nimi i zamienić więcej niż parę słów. W samej kolejce do gablot czekaliśmy jakieś 40 minut, a później kolejka się jeszcze wydłużyła - na nieszczęście kolejnych widzów....

ImageClick to see full-sized image

Wiem na przykład, że obecni byli Banshee i JMPN, podobnie jak Degra. Niestety nie wiem o innych zagranicznych malarzach (poza Francuzami ;) ) i nie miałem żadnej poważniejszej okazji poznania ich lepiej i porozmiawiania. Cóż, może innym razem?

NASZE PRACE

Mój plan zrobienia Defilera nie wypalił, ale po zobaczeniu prac na GD cały żal mi przeszedł. W gablocie ujrzałem innego nurglowego Defilera i choć różnił się od mojego planu, był do niego wystarczająco bliski, żeby nie uśmiechała mi się wizja konkurowania z tą pracą....

Ańa przywiozła bandę ożywieńców do Mordheimu na scenicznej podstawce przedstawiającej nekromantę budzącego wampira na cmentarzu. Praca ta była na tyle czasochłonna, że nie udało jej się wykonać żadnych innych prac, a ponadto skłoniła ją do zdecydowania się na mniejsze projekty w przyszłości ;)

Kacpero przywiózł tylko Arwenę, bo nie udało mu się dokończyć jego głównej pracy - oddziału Black Templarów. Illusionrip zaprezentował Hive Tyranta, który miał być częścią pojedynku, na który jednak nie starczyło czasu. Do tego przywiózł także Arwenę i eldarskiego Farseera.

PRACE KONKURSOWE

Konkurencja była naprawdę ostra i ogólna jakość prac była bardzo dobra. Zaskoczyła mnie niewielka ilość prac, które przeszły First Cut w każdej z kategorii... spodziewałem się więcej niż 10 finalistów w każdej, a tymczasem do finałów zakwalifikowało się znacznie mniej prac.
Myślę, że wynikało to między innymi z dużej liczby zgłoszeń i konieczności ograniczenia liczby tych, którym jury poświęcić mogło dostateczną i należytą uwagę.

Muszę przyznać, że zaimponowała mi sprawna i szybka praca jurorów, którzy dobrze uporali się ze swoim zadaniem! Nie wiem kto wchodził w skład jury poza Allanem Carasco, ale ich praca przebiegała sprawnie i terminowo - zwłaszcza jeśli pamięta się o dużej liczbie zgłoszonych prac konkursowych.

Próbowałem sfotografować większość prac, ale okazało się to niewykonalne. Tłumy napierające na gabloty uniemożliwiały stabilne ustawienie aparatu do zdjęcia, a ze względu na gabloty używanie flesza byłoby niewskazane. Dlatego przepraszam za jakość zdjęć, ale w tych warunkach mogłem osiągnąć tylko tyle...
Oczywiście moja relacja jest daleka od kompletności, bo brakuje w niej choćby tak istotnych prac jak zwycięzca Slayer Sworda (tu się wspomogę dobrymi zdjęciami Jeremiego) - po prostu część zdjęć wyszła zbyt poruszona żeby miała jakikolwiek sens....

Wybór figurek na zdjęciach jest całkowicie subiektywny i nie jest oparty jedynie na jakości technicznej malowania, ale pokazuje prace, które zrobiły na mnie jakieś wrażenie - czy to techniką, czy pomysłem, czy humorem, czy też nietypowymi i rzadkimi figurkami...

Oto kilka z nich:

Zaskoczeniem było dla mnie zobaczenie prac, które oparte były na pomysłach, które sami z Ańą rozważaliśmy jako potencjalnych kandydatów na nasze goldendemonowe prace - jak choćby zdalnie sterowane pojazdy, orkowy statek latający, nurglowy defiler, czy odpoczywający oficer Gwardii Imperialnej.... cóż, widocznie były to banalne pomysły... :|

CIEKAWI GOŚCIE

Niektórzy przyszli na Games Day w ciekawych kostiumach. Było trochę Gwardzistów i trochę zielonoskórych...

Kacpero wypatrzył zielonego jaskiniowca w okularach słonecznych w stylu Sylvestra Stallone w roli Cobry, a ja - nocno goblińskiego intelektualistę:

oraz troszkę starszą grupę w świetnych kostiumach - jak np. sigmarycki Warrior Priest, czy ogr - którego przyłapałem na paleniu papierosa :lol:

NAGRODY

Niektóre kategorie zaskoczyły mnie co do tego, kto w nich wygrał, ale myślę, że to w dużej mierze ze względu na ogólnie wysoką jakość prac - zwłaszcza finalistów. Było mi bardzo trudno okreslić moich faworytów, a kiedy wymienialiśmy ze sobą poglądy, okazywało się, że nasze typy różniły się między sobą. Praca jury musiała być zatem niełatwa i nie sądzę, że przegrani mają jakiekolwiek żale do jurorów co do wyników konkursu. Przegranie w konkursie o tak wysokim poziomie nie jest bowiem chyba żadnym dyshonorem!

Chciałbym przekazać swoje gratulacje wszystkim zwycięzcom (zwłaszcza tym, których prace sam typowałem jako moich faworytów), a w szczególności Davidowi Waeselynckowi, którego krasnolódzki zabójca zasłużenie dostał Slayer Sworda i to w jakim stylu! Świetna praca!

Z naszych wszystkich prac tylko Hive Tyrant Illusionripa wygrał Golden Demona (srebro w kategorii Potwór/Kawalerzysta). Banda Ańi przeszła do finałów, co było jej celem (a ja mogę się pochwalić, że te figurki były malowane dla mnie, więc wreszcie będziemy mieli jakąś ładną jednostkę na domowej wystawce), choć niektórzy byli trochę zawiedzeni nie widząc jej wśród zwycięzców. Inne z naszych prac nie dostały się do finałów, ale to nic takiego, zwłaszcza, że to nie nagrody zapędziły nas na GD....

NA KONIEC

Dla mnie wyprawa na francuskiego Golden Demona była świetnym przeżyciem. Zobaczyłem sporo fantastycznie pomalowanych prac, i to naprawdę sporo - nie sądziłem, że będę mógł aż tak nacieszyć oczy!
Żałuję tylko, że nie udało mi się poznać osób, na spotkanie z którymi liczyłem, ale może uda się to na jakiejś innej imprezie?

Ańa cieszyła się z pokazu malowania, podczas której mogła porozmawiać z innymi - zwłaszcza widzami. Wiem, że dziękuje Jeremie'emu za zadbanie i zorganizowanie tego pokazu. Myślę że to dobry plan, dać malarzom możliwość pokazania jak pracują i udzielenia odpowiedzi na zadawane pytania.

Żebym mógł równać się z zaprezentowanymi pracami, musiałbym sporo jeszcze ćwiczyć. Jednak myślę, że nasi reprezentanci nie musieli się wstydzić jakości swoich prac i bez kompleksów mogli rywalizować z zagranicznymi malarzami....

Jeśli ktoś potrzebuje poważnego kopa w D*** dla motywacji, to wyprawa na taki francuski konkurs powinna załatwić sprawę. :mrgreen:

Na koniec dodam tylko parę zdjęć od Jeremiego:

tu przebierańcy:

a tu Ańa kończy swoją pracę... :lol:

PS - jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć sporo więcej większych zdjęć, to TUTAJ jest cała galeria, a w niej nawet bonusik....
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dziękować za fotorelację. Naprawdę było, co podziwiać. Pełno fantastycznie pomalowanych figurek... A zdjęcia nie są wcale takie złe, widać, co trzeba, nie ma się czym przejmować. Dobrze, że w ogóle ktoś się dla nas, "zakorzenionych", postarał o kawałek świata, choćby w takiej postaci :D

Oczywiście gratulacje dla Illusionripa za II miejsce w kategorii oraz dla Ańi za przejście do grona finalistów GD :clap: Pewnie, że można powalczyć, mamy z czym przecież :)

Popiersie gwardzisty jest po prostu wzorem realizmu... zwłaszcza pancerz... Fantastyczna robota. A ten "ludzki ogr" to już w ogóle mnie rozłożył na łopatki :mrgreen: Widać, że ludzie potrafią się bawić i to bardzo dobrze :D

Szkoda tylko, że faktycznie nie mieliście okazji pogawędzić z innymi malarzami... Nic to, następnym razem będzie lepiej, pod każdym względem!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

RE: [PL] Golden Demon Francja 2008 - relacja

Post by Nameless »

dziekowalem juz i gratulowalem po angielsku, ale skoro Polacy nie gesi:
gratulacje dla Stefana i Ani za wyniki, podziekowania dla Mahonia za relacje :)

to co Mahon, do polskiego GD sie wyrobisz z defilerem? ;) moze ja tez juz zaczne malowac :think: :)

a teraz wybaczcie, ide przyjrzec sie dokladnie zdjeciom, bo wczoraj nie mialem czasu ich powiekszac.
Image
-MattCexwish-

Post by -MattCexwish- »

Swietna relacja, mahon... :)... Ciesze sie naprawde, ze troche Polskiej umiejetnosci tam sie pokazalo (i to z klasa...:)...)...

Napisalem do Jeremiego i do Juliena aby zapytac, czemu sie nie udalo im zorganozowac zadnego spodkania... wszyscy jak na teraz zwalaja wine na innych, albo sie nie interesuja za bardzo... jaka wielka szkoda...!... Glupie oni...

Za to jestescie zaproszenia naprawde serdecznie na Games Day do Koloni (calkiem niedulgo...!...)... Przed tem moze do Berlina wpadniecie...?...

Fajnie by bylo...^_^...
przemo

Post by przemo »

A kiedyż to jest GD w Koloni? Nie tak daleko więc możnaby było pojechać i popodziwiać trochę :P
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

My raczej do Kolonii nie damy rady - powody podałem Mattowi w PMie.
Za to w przyszłym roku pewnie wypadnie właśnie na Niemcy...
-- Mahoń

Image

Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

:D oj jak ja bym chciała zwiedzić Niemcy! Fajnie by było i dzięki za zaproszenie. Jeśli GW nie zbankrutuje przez rok ;) to z przyjemnością zbierzemy ekipę z Polski i stawimy się. Ale się rozmarzyłam hehe
Po drodze zwiedziłaby chętnie Berlin, bo wstyd się przyznać ale jeszcze nie byłam, a to przecież bliżej niż do Warszawy ...
Szkoda Matt że Ciebie zabrakło we Francji :roll:
-- Ańa

Image
IRKUCK

Post by IRKUCK »

Świetna relacja :D
dołączam się do gratulacji :)
Wyjazd do Niemiec za rok ciekawie sie by zapowiadał, tylko ciekawe czy coś się fajnego uda zrobić :P
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
Kotlet_Schabowy

Post by Kotlet_Schabowy »

Jest jakaś szansa na fotki Waszych prac w nieco lepszym wydaniu?
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

tak, na 100%. część z nich już obfotkowałem, tylko nie było czasu na dokończenie pracy, bo skarbówka nie docenia mojego zaangażowania w fotki, przymuszając do terminowego składania PITów.... :(
-- Mahoń

Image

Post Reply