[PL] Nadchodzace konkursy

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
Galharen

[PL] Nadchodzace konkursy

Post by Galharen »

Pomyślałem sobie, że taki temat nie tylko mi się przyda, a także wielu innym malarzom.
Otóż przydałby się jakiś terminarz nadchodzących konkursów malarskich i tu prośba to administracji o ew. stworzenie sticked tematu o konkursach malarskich planowanych na przyszłość.
Ja bynajmniej nigdy nie mogę się odnaleźć kiedy jest jakiś konkurs, a potem, że prace na ostatnią chwilę trzeba malować lub brać stare modele :cry:

EDIT: temat przyklejony
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Pomysł może i dobry, ale mamy przykłady z przeszłości, kiedy to famy poszły... a i tak wszystko zależy od organizatorów, którzy czasami rzutem na taśmę zgrywają cały konwent lub inną imprezę... owszem, jeśli chodzi o stałe konkursy, to wiadomo mi o: Bazyliszku, Teleporcie, no i Wojennym Młocie... kiedyś chyba corocznie odbywał się konkurs malarski na Polconie czy też Pyrkonie... hmm...

Wiadomo, że lepiej być z góry uprzedzonym, ale nawet jak już plotka pójdzie, to każdy będzie chciał detali i się będzie bez końca dopytywał, a organizatorzy mogą na sam koniec zrezygnować z konkursu na rzecz samego konwentu, turnieju... różnie to bywa, a poza tym nie zawsze warunki pozwalają na organizację czegoś takiego... jak już jest konkurs, to nawet symboliczny dyplom jest konieczny i dodatkowa organizacja malarskiego wątku na imprezie... tak uważam, nie od dziś maluję, a wiele razy czytałem różne historie i często było tak, że po informacji temat ucichł, a potem nagle się okazało, że jednak czegoś nie będzie... konkurs malarski jest chyba najmniej pewnym dodatkiem do imprez... dyplomy, jakieś nagrody rzeczowe, jeśli mają być, to są przecież dodatkowe koszty i przygotowania... a nie zawsze jest sponsor i - jak już mówiłem - możliwości...

Mi przyszło do głowy co innego: można by po prostu przy okazji jakiegoś turnieju poinformować malarzy o tym, że jeśli nie będzie konkursu, to może chociaż będą np. wydzielone stoliki do malowania (oprócz, powiedzmy, przewidzianych oddzielnie przez organizatora warsztatów malarskich z "ich" strony) i wtedy można się spotkać przy okazji konwentu, coś pomalować, pochwalić się swoimi dziełami, po prostu spędzić przyjemnie czas w kąciku malarskim (i tym samym pokazać się ludziom i początkującym malarzom, podłączyć się do warsztatów, jak by można było i coś od siebie dodać), a nie zawsze musi być to typowy konkurs, gdzie się rywalizuje sportowo i zdobywa nagrody. Potem można skoczyć sobie na piwo i zmienić trochę tematykę... ;)

Wtedy każdy bierze swoje graty i się bawi :) Pewnie ktoś powie: "po co jechać pół Polski, skoro w domu maluję, a kasę na bilety trzeba wydać i na jedzenie, nocleg? Co mi z tego?"... ja bym jechał dla ludzi i zabawy, jeślibym mógł, w końcu w poniedziałek czy wtorek nie mogę ich zobaczyć, a w jednym miejscu mogą się zebrać raz kiedyś. A na organizowane spotkania CofC też nie zawsze mogę pojechać... bo mi akurat może nie pasować i tyle.

Fakt, że malarze jadą na konkurs i przy okazji się spotykają ze sobą, jak mają chwilę wolnego od codziennego życia i obowiązków, ale mi chodzi też o to, żeby przy okazji takiego konwentu wyszło zwyczajne spotkanie malarskie (głównie w praktyce, bo teorii to mamy dużo na forum i w Internecie ;), wtedy ludzie z całej Polski mogą się zjechać w jedno miejsce, poznać się, pogadać, pomalować coś itd. ...

Natomiast jeśli chodzi o sam konkurs malarski, to nie widziałem nic takiego... owszem, jeśli chodzi o modelarstwo (dioramy, figurki, samoloty, broń pancerna itp.), to jest tego mnóstwo, ale są i sponsorzy i stałe miejscówki i stałe warunki (np. "x" konkurs w Ostrowie Wlkp., "x" konkurs w Kielcach, cyklicznie). W Warhammerze tego nie ma, kto ma się tego podjąć? Jak to propagować, skoro najpierw trzeba dużo włożyć, pozyskać sponsorów na taką imprezę? A każdy chciałby jechać z figurkami, żeby się wystawić...

Modelarze mają gazety, sklepów mnóstwo (no tego to my też trochę mamy ;)), inaczej to trochę funkcjonuje... a poza tym sam zaczynałem od samolotów i czołgów (i dalej się tym zajmuję, ale mniej - na rzecz Warhammera) i zawsze były konkursy, same konkursy, a przy okazji można było zobaczyć pojazd, film dokumentalny itd. Tam głównym tematem jest konkurs i propagowanie historii i modelarstwa, a dodatkiem inne rzeczy. W Warhammerze głównym tematem jest turniej, konwent, festyn fantastyki, a małym dodatkiem - konkurs malarski.

Tyle ode mnie :) Ale się nagadałem :) Rozwińcie temat, chętnie poznam Wasze zdania :)

Pozdrawiam serdecznie! Sławol
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Myślę, że fajnie byłoby stworzyć takie "centrum informacji konkursowej" ale wydaje mi się że środowisko figurkowe jest wystarczająco zdezorganizowane, że uporządkowanie takich rzeczy może być trudne.

poza tym zauważyłem ze konkursowicze zwykle mają kilka podejść:
1. "eee i tak nic nie wygram więc po co się starać, skoro wystartują profesjonaliści"
2. "i tak nic nie wygram ale wystawię coś ze swojej armii dla zabawy"
3. "znowu się nie wyrobiłem na czas"
4. "jakie są nagrody?"
5. "konkurs? o fajnie! ale będzie zabawa!"

grupę 5 mamy z głowy, bo interesuje ich uczestnictwo dla samego uczestnictwa
grupa 4 - jak dopiszą sponsorzy to przejadą i pół Polski żeby coś wygrać, jak nie dopiszą to nie wyścibią nosa z domu nawet na sąsiednią ulicę
grupa 3 - jakie to typowe :lol:
grupa 2 - to gracze. jeśli konkurs jest połączony z imprezą "gralną" to się pojawią. ale na imprezę gdzie jest tylko konkurs malarski raczej nie przyjdą
grupa 1 - trochę jest efektem polaryzacji środowiska na "profesjonalistów" i "amatorów", a przynajmniej tak postrzegają to ci, którzy sami siebie klasyfikują do tych ostatnich

konkursy modelarskie - mimo zaciętej walki i często dobrego poziomu - wydają mi się mniej nastawione na "walkę" a raczej na prezentację własnych prac, wymianę doświadczeń, są bardziej związane z aspektem hobbystycznym niż z (typową dla figurkowców, przynajmniej w Polsce) rywalizacją.

myślę że zorganizowanie samodzielnego "konkursu" - o ile nie będzie to GD, za którym idzie wieloletnia fama - będzie trudne, bo wielu ludzi nie przejedzie ze swojego miasta do innego żeby zaprezentować swoje "ludziki", a lokalne społeczności malarskie są za małe (może poza Warszawą) żeby stworzyć ciekawy konkurs i zapewnić wystarczającą ilośc prac na godnym poziomie.

tak mi się wydaje.... chyba że udałoby się stworzyć "konwent figurkowy" - skoncentrowany bardziej wokół modelarskiego aspektu hobby niż samego grania

wydawać by się mogło że CofCowe spotkanie będzie spotkaniem malarzy i właśnie tej tematyce się poświęcą w głównej części (no, może poza aspektem czysto towarzyskim), ale i tak spora część "spotkaniowiczów" wybrała granie od malowania i nie wiem czy przyjecyhaliby gdyby nie to granie właśnie...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Kowalsky

Post by Kowalsky »

Więc czemu by nie zrobić takiego konkursu on line? 8)
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Nowy konkurs internetowy:

https://www.heresy-online.net/forums/sho ... hp?t=13270

w skrocie:

temat: model S-F

termin: 30 wrzesnia

:dance:
Last edited by Ana on 5 Sep 2008, o 12:23, edited 1 time in total.
-- Ańa

Image
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

i jeszcze konkursik:

https://www.bolterandchainsword.com/inde ... pic=144856

malowanie Termosa lub orka z nowej podstawki do 40k

termin: 30.09.2008
Last edited by Ana on 5 Sep 2008, o 12:38, edited 2 times in total.
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no to jeszcze konkurs Wyrd organizuje Rotten Harvest:

https://wyrd-games.net/showthread.php?t=4733
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

tak ten jest extra :D ciekawe czy dam rade cos zrobic :roll:
-- Ańa

Image
kacpero

Post by kacpero »

dzieki za info, cioekawe czy w moim przypadku znow skonczy sie na dobrych checiach :P
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

na wyrda juz zaczalem malowac :P ciekawe czy skoncze? :think:
a tu jeszcze jeden konkurs: Skullcrafts Base Build Off
https://skullcrafts.com/forum/index.php?topic=297.0
Image
Post Reply