@Gazza - po kolei:
- korek jest poniekąd z kilku części zrobiony, ponieważ chciałem, żeby skała wyglądała na zróżnicowaną, a nie taką z jednego kawałka wyciosaną. Korek jest od butelki wina, dość duży, o okrągłym przekroju. Przeciąłem go na pół, potem zrobiłem z niego sześcian (poobcinałem "krawędzie"

), no i modelowałem wg uznania ustępy, karby i takie tam... na koniec zostały mi ścinki od okrągłych ścian, z nich jeszcze dodałem sobie te występy skalne i nierówności. W sumie dobrze mi to się zgrało, ponieważ wcisnąłem je na siłę pod buty szamana (dodatkowe podparcie dla niego, tag jest wewnątrz korka jeszcze), oczywiście wcześniej wlałem tam kleju CA

No i na sam koniec jeszcze ostre krawędzie ociosałem nożykiem modelarskim. Ponadto: żeby po pomalowaniu nie było widać tych "krążków", jak w styropianie, a litą skałę, to dokładnie wyrównałem powierzchnie nożykiem, potem dosłownie "pomalowałem" (zalałem) gdzieniegdzie klejem CA (superglue), żeby drobne zakamarki wypełnić

Superglue na szpachlówkę się nie nadaje, ale takie drobne szczeliny znakomicie wypełnia i potem mamy gładki kamień:) Widać na fotkach, gdy już jest podkład. Oczywiście wszystko zależy od inwencji, więc nie wszędzie jest gładko, w końcu to chropowata skała, więc gdzieniegdzie zostawiłem poszarpane fragmenty. Powinno wyjść w malowaniu to, co chcę osiągnąć, mam taką nadzieję
@IRKUCK - hehehe, ilu malarzy, tyle patentów, ja też tak kiedyś malowałem

Różne schematy są

Żółty świetnie mi pasował do malowania kolorowych goblinów, super żywe kolory wychodzą