[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Maru »

Mam maskol, jeszcze go nie używałem, ale po obadaniu konsystencji tego specyfiku wnosze, że nie jest to najlepszy środek na model w skali 25-28mm.
- na luzie tylko wprawy wymaga .. i cierpliwości

a maskol trzeba bardzo porządnie wytrząchać przed otwarciem butelki ..
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Gildor

Post by Gildor »

Cześć!

Dawno nic nie wrzucałem.
Na początek taka tam fotka drzewek. To z lewej jest konwertowane, nie za bardzo się na tym znam więc chętnie wysłucham opinii co poprawić.
ImageClick to see full-sized image
Lewa noga jest tak jakby zgięta, tutaj wygląda trochę na krzywą :bonk:

No i krasnal.
Dzisiaj go zacząłem, wstępne kolorki i jakieś tam cienie.
Mam problem ze złotem. Nie za bardzo mam pomysł na to jakby je tutaj urozmaicić. Pomysły są b. mile widziane :)
Poza tym figurka się świeci i to tak konkretnie. Przez to,że zamiast czerni do bazowego koloru dodawałem czarnego inka od P3 bo jakoś lepiej mi się wtedy rozprowadza.
Na dobrą sprawę nic tu nie jest w 100% skończone, czerwień potrzebuję trochę kontrastu jeszcze,prawda? :>

No i tutaj pytam aby się upewnić. Przedobrzyłem z kontrastem na tym płaszczu bo coś płynność została zachwania,nie? I co myślicie o dodawaniu do czerwieni fioletu? Wygląda ciekawiej czy niezupełnie?

To tyle. Model na pewno będzie poprawiany, na razie to wstępna wersja ale postanowiłem wrzucić głównie po to abyście rozwiali moje wątpliwości.
Mogę liczyć na Waszą pomoc? :>
Dzięki!
Pozdrawiam.
:wink:
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Jak najbardziej do płaszcza możesz dodać fioletu, ale to trochę nie tak. Trzeba mieszać fiolet z czerwienią i gładzić okolice zagłębień. Na razie widzę tam tylko fioletową wlaną krechę na kapturze, na samym płaszczu też gdzieś tam przebija, ale do czerni przejście jest jeszcze trochę za mocne moim zdaniem. Tu nie chodzi o zalanie fioletem, ale o zmieszanie fioletu z czerwienią i normalne malowanie, tak samo, jak przy cieniowaniu. A Ty położyłeś fiolet na to, co pomalowałeś wcześniej i ten kolor zwyczajnie został pobrudzony, a nie wycieniowany czy przełamany. Można i owszem samym fioletem, ale to przy laserunkach, a tego jeszcze nie ćwiczymy, tak? :) A i tak później trzeba by wyrównywać przejścia.

A tak w ogóle to najpierw zrób kilka razy płaszcz czerwony z cieniowaniem do czerni i rozjaśnij fałdy pomarańczowym lub żółtym, później łam kolorki innymi odcieniami :)

Ale wracając do samego płaszcza... Czystej czerni dodałbym tylko w dolnej części zagłębień, a wyżej więcej ciemnej czerwieni, może właśnie z domieszką fioletu, a nie warstwą na wierzchu. Tak sobie myślę...

Czy kontrast większy potrzebny? Hmm, może rozjaśnienia z pomarańczowym albo żółtym urozmaicą trochę płaszcz. Niebieski kolor prezentuje się nieźle.

Jeśli książkę już skończyłeś (a moim zdaniem kartki są brudne, trzeba im czegoś jasnego, np. domieszki Bleached Bone), to teraz bardzo cieniutki pędzelek i proszę mi ładnie karteczki porozdzielać kreskami ;)

Twarzy jeszcze nie ma, więc to chyba tyle na razie :) Poczekam na więcej, to porównam kolejny etap i doradzę więcej, jak mi się uda :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Gildor

Post by Gildor »

Dzięki :)
Dalsza część pracy, w Niedzielę o tej porze powinienem już kończyć...
Jeszcze sporo pracy, czerwień się zrobiła trochę zniewieściała :/
Generalnie, nigdy nie mogę zrobić ładnych fałdek z przodu w tym kolorze :c fatum.

Wracam do pracy.
Ponawiam pytanie odnośnie złotej kolczy. Bo mam wrażenie,że nie jest ona taka jaka być powinna. Zblackliningować na czarno? :doh:

Pzdr =]
Image
przemosz.

Post by przemosz. »

Zblacklaininguj kartki w ksiazce!
Gildor

Post by Gildor »

Następna porcja fotek.
WIP ale już trochę późniejszy :)
Starałem się poprawić to co wypisaliście.
Pozdrosy ;)
Dzięki za opinie(jeśli jakieś będą).
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Od znośnych początków...

... poprzez kolejne etapy podkładania ciemniejszego odcienia...

... aż do BARDZO DOBREGO EFEKTU! :clap: Tak właśnie ma być! Bardzo ładny kaptur i ciemna czerwień! Dokładnie to miałem na myśli.

Łatwe to było, nie? Zapamiętaj, co i jak zrobiłeś. Przy rozjaśnianiu to jest właśnie ważne: każda kolejna warstwa jest jednocześnie bazą do kolejnego rozjaśniania. Nie można od razu na czarnym malować czerwonym bez tonów pośrednich i widać po tym płaszczu, że załapałeś :) A i jest o wiele czystsze teraz to wszystko i nie poplamione fioletem. A tak przy okazji - zostaw na razie ten fiolet ;)

Teraz uważaj już z tym płaszczem, bo jest ładny! Te czarne rowy można by jednak jeszcze odrobinę złagodzić, by nie były aż tak czarne ;) No ale to już jak sobie będziesz chciał.

A na fałdach można jeszcze zrobić coś takiego - tu akurat sobie Szopem Praczem pomogłem:

Dalej...

Kurczę, no nie mogę skumać, jak Ty to robisz... Taka trochę plamiasta ta farba w jednym miejscu, a z kolei w innym gładkie malowanie, jak np. na niebieskich elementach, czy też tym fragmencie szaty przy zbroi (w widoku od przodu oczywiście). Tam bardzo ładnie Ci to poszło. Spróbuj nabierać mniej farby, a dokładniej ciągnij pędzlem. Książka trochę spuchła teraz i wygląda na grubszą, ale jest trochę lepiej. Kartki są jednak za grube i troszeczkę zasmarowane ciemnym kolorem. Czego mi tu brak jeszcze... A, prawa dłoń, trzymająca tyczkę. Tam też cieniutki pędzelek i palce porozdzielać trzeba. No i na twarzy odrobinę, ODROBINĘ czegoś do rozjaśnienia do koloru bazowego - nie wiem, może Bleached Bone znów... Albo odrobinę białego... :think:

Metalowy ptaszek może być, ale w widoku od tyłu jest tam biała szmatka, zaraz pod nim. Tylko biała, a reszta materiału nie jest, więc tam przydałoby się odrobinę cieniowania w tym kolorze wpuścić.

No, tyle na razie, potem pomyślimy co dalej :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Gildor

Post by Gildor »

Na razie prezentuje się tak.

Dziękuję za opinię =]
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No i OK, może być :) Nawet biały pasek się pojawił na płaszczu!

Aha, ta prawa fałda (widok z tyłu) mogłaby mieć rozjaśnienie do samego końca do dołu :) Mój błąd, faktycznie nie dociągnąłem w PS-ie tego elementu, a Ty dokładnie to skopiowałeś :)

A tak przy okazji - coś blade te pomarańczowe rozjaśnienie. Nie wygląda to źle, ale w sumie za każdym razem wychodzi Ci podobnie, bez nasycenia, takiego mocnego koloru...

Ode mnie chyba tyle. W sumie nie ma co kombinować, bo przedobrzysz... Bierz się za kolejny model, chyba że chcesz jeszcze tutaj sobie coś porobić, to droga wolna :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

no nie wcinałem sie wcześniej bo jak wiadomo gdzie kucharek sześć tam dwanaście cycków .. czy jakoś tak

skoro model skuńczony to dam głos :)

Hał Hał ...

zbroja łuskowa masakra ... czyli shining gold spotyka devland mud - ale NIE POPRAWIAJ !!! bo trzeba było by to zrobić od nowa czyli umyć cały model i użyć innej techniki - a lepiej to trenować na innym modelu ;)

teraz tak czerwony cieniowany pomarańczowym :
jeśli po drodze zakałapućkał ci sie tam gdzieś w okolicy czarny nie daj boże w formie inku to wyjdzie ci z automatu blady / szarawy wynika to z tego że pomarańczowy nie jest "silnym kolorem" chowa się gdzieś pomiędzy żółtym a czerwonym i jak żółty reaguje podobne na nawet najmniejsze dodatki ... i od razu "ucieka" w brudny brąz
wiec albo trzeba mieć czysty czerwony a jeśli nie mamy to specjalnie go "zabrudzić' (glaze baaaaaaaardzo delikatny normalnie nie widoczny ale dla pomarańczowego wystarczający) fioletem przed nałożeniem pomarańczowego i wtedy pomarańczowy tez się zabrudzi ale tak jak my chcemy czyli lekko fioletowawa czerwień podciągnie ku żółtemu - czyli do czystszej czerwieni ^-^

inna sztuczka polega na użyciu "silnego koloru" np "tentacle pinka" (opisywałem przy okazji "czerwonego kapturka" - powinno być w moim temacie )

no skoro już cie pojechałem :)
to tak
niebieski wyszedł ci ładnie jest to kolor niebieski i na wysokim kontraście i czysty i to od początku !!
kniga - finalnie wyszła dobrze (nie idealnie ale dobrze )
Gemba - czyżbym widział odcienie schowane w cieniach ?? i to jeszcze nie zrobione inkami ??

Biały pasek na czerwonym - jest czarna lamówka - tak ma być /(inaczej wyjdzie majtkowy)

podsumowując gdyby nie metaliki to praca była by naprawdę solidna a tak jest tylko krok milowy w dobra stronę :wink:
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Post Reply