[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Gildor

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Gildor »

Doobry Jezuu a nasz Paniee, daj mi wieczne spoczywanie...

Ok. Elf. No cóż...
ImageClick to see full-sized image
Wyszedł taki chropowaty, wydawało mi się,że na żywca wyglądał nieco inaczej. Mahoń, co powiesz? Bo byłem z niego zadowolony aż do teraz.
U mnie na fotce, tak dla ciekawskich:
https://i217.photobucket.com/albums/cc26 ... G_0772.jpg

I gobliny.

Nie miejcie skrupułów :C
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

gobliny to krok do przodu, elf to w najlepszym wypadku dreptanie w miejscu albo wypadek przy pracy polegający na wysmarowaniu figurki plakatówkami lub pastą do zębów... :pale:

zacznijmy od tego co miłe:
- na goblinach widać jak ładnie pracuje kontrast i światło. najlepiej wyszło to na niebieskich częściach. na brązach i czerniach/szarościach też nieźle.
- metaliki efektowne.
- nareszcie ośmieliłeś się zrobić coś z rozjaśnianiem skóry - wyszło
- podstawki lepsze niż większość jakie prezentowałeś. nie przesadzone, ale ciekawe i modelarsko niezgorsze.
- elf jest pomalowany.

teraz to co niemiłe:
- elf jest pomalowany.
- miejscami na elfie kolory wyłażą ci na sąsiednie elementy (np. niebieski wyłazi na obramowanie sztandaru)
- squig jest zły. nie chodzi o jego charakter, ale o malowanie. sam zobacz - tam gdzie nie przyciemniałeś tylko rozjaśniałeś, on... nie jest rozjaśniony - co widać na fotkach w czerni i bieli...

- czarne krechy to coś co musisz DUŻO ĆWICZYĆ

a co jest fatalne:
- ELF JEST FATALNY! dopóki nie zobaczyłem go na żywo, myślałem że może być niezły, a tu taka bieda. potem łudziłem się że zdjęcia mogą mu pomóc, ale nie pomogły.

chłopie, zdecyduj się co chcesz robić!
jeśli opanowałeś kontrast to wystarczyło płasko ale starannie położyć kolory.
chyba ktoś go w tyłek dźga kołkiem tak mu oko wyszło :| albo kuka podejrzliwie czy go ktoś od tyłu chyłkiem nie zachodzi...
ten model oparłeś na konturowaniu, ale TYMI OBRZYDLIWYMI GRUBYMI KRECHAMI
ciągle szukam jakiejś ładnej rzeczy w tym modelu i może...
...może...
...niebieska kiecka nie jest zła

myślę że gdybyś cały model pomalował tak jak ten kołnierz - bez silenia się na przejścia, to byłoby nieźle, a ty kompletnie pomieszałeś style i wygląda jakbyś chciał zrobić kreskowo - ale nie umiał zrobić cienkich kresek, chciał zrobić gładkie przejścia - ale zaraz obok udowadniał ze jednak olać to i robisz kreski, a potem w ramach spieszenia się do wykończenia modelu walnąłeś takie die kuchy jak tył sztandaru i płaszcz.

tak naprawdę to nie jest twoja najgorsza praca, tylko rezultat kompletnego pomieszania i pogubienia się....
takie odnoszę wrażenie

mam nadzieję że się nie gniewasz, ale dokup sobie tych nocnych goblinów i ćwicz. zobacz - prostsze modele wychodzą ci naprawdę nieźle. nie zdążysz się pogubić, na każdym możesz sobie poćwiczyć jedną rzecz. szybko je kończysz i nie musisz niecierpliwić się przy końcu.

gobliny - chyba twoje najlepsze prace
elf - efekt bolesnego rozdarcia emocjonalnego... jak to elf :P
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Po wypowiedzi Mahonia już nic nie mam do dodania w sumie, wszystko Ci wyłożył...

Powodzenia na eBayu :)

P.S. Zawsze mi się podobał zielony kolor na Zielonych w wykonaniu malarzy z 'EM... Chyba najbardziej w V edycji...
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Gildor

Post by Gildor »

Dzięki raz jeszcze.

A teraz WIP maga,którego ostatnio zakupiłem.
Na razie wygląda tak. Czerwień jest skończona, biel też.
Zastanawiam się czy kontrast nie jest za mały. Chciałem aby praca była chodź trochę podobna do eavy metalowego malowania. Tzn, chodzi mi głównie o metaliki.

Wesołych Świąt,chętnie poznam Wasze zdanie =]
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Na razie najbardziej podobaja mi sie czerwienie i twarz. Ciezko ocenic bialy, poniewaz chyba balans bieli na tym zdjeciu masz zle ustawiony. O ile robiles zdjecie na bialej kartce...
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
dead

Post by dead »

wyciagnij kontrast na szatach niebieskich jak i na tym wirku "wodnym" ??
Gildor

Post by Gildor »

Tego jeszcze nie ruszałem :)
Dzięki, Panowie =]
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

wirek jest chyba dopiero spodkładowany, czerwienie niezłe, twarz pewnie też. metaliki tak świecą że trudno ocenić jakie są.
szata narazie słaba.

ciężko mi się co do gościa wypowiedzieć. jakiś taki nijaki... pewnie dlatego że WIP. najbardziej mi się ostatnio podobała chyba panienka nekromantka i goboski.

no i mała uwaga - zawsze narzekałeś jak ci czerwienie nie wychodzą, a tu chyba właśnie one są najlepsze :clap:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Dziękuję.
Pseudo koniec pracy.
Pseudo bo do wtorku musiałem ją skończyć gdyż w środę wyjeżdżam a model startuje w pojedynku,którego deadline datuje się na 31(nie mógłbym zdjęć wrzucić) : D
Także, na pewno coś będzie poprawiane.
Dzięki za komentarze :) Co do czerwieni, to w sumie nawet mi się podoba. Głównie na niej się skupiałem i doszedłem do wniosku,że jej malowanie nie jest aż takie złe.
Image
olekkkkk

Post by olekkkkk »

Czerwony fajny, zwalszcza na tym jego szaliku. Szkoda ze reszta taka ciemna i "gumowa".
"Oddychanie jest bardzo ważne przy malowaniu figurek, jeśli malarz nie oddycha to robi się siny"
Post Reply