[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
nokturnal

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by nokturnal »

Marta wrote: Od razu mogę też zeznać, że odlew był bardzo porowaty, zrobiłam co się dało, resztę będę ukrywac we freehandach.
Jest sposób na pory w odlewie (c)Natalya Melnik (lub może ktoś inny). Jak masz w zagłebieniach płaszcza to co ja tu widzę to przed położeniem podkładu trzeba przejechać rozcieńczonym milliputem(z wodą). Nakładasz warstwa po warstwie pędzelkiem (chyba 1-2 powinny być ok). Powinno pomóc.
Marta

Post by Marta »

nokturnal wrote:
Marta wrote: Od razu mogę też zeznać, że odlew był bardzo porowaty, zrobiłam co się dało, resztę będę ukrywac we freehandach.
Jest sposób na pory w odlewie (c)Natalya Melnik (lub może ktoś inny). Jak masz w zagłebieniach płaszcza to co ja tu widzę to przed położeniem podkładu trzeba przejechać rozcieńczonym milliputem(z wodą). Nakładasz warstwa po warstwie pędzelkiem (chyba 1-2 powinny być ok). Powinno pomóc.

To samo zadanie spelnia surfacer, ale ma drobniejsze czasteczki niz miliput (przynajmniej moj surfacer 1200). Ale i jedno i drugie trzeba przeszlifowac po zaschnieciu. A przy tak drobnym modelu i w glebokich faldach jest to dla mnie problem.
Szczegonie trudne to bylo przy pannie ze smoczkiem na ramieniu.
No ale coz poradzic... takie zycie w skali 28mm;] Kolejny powod zeby przerzucic sie na wieksza;p (tak sobie bede usprawiedliwiac nastepna kase wydana na duze modele!O!!!)

Edit: Aha, i 1-2 warstwy NIE wystarczaja w zadnym wypadku. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie ta metoda wygladzania (szczegolnie z miliputem) jest masakrycznie upierdliwa i czasem mam ochote po prostu wyrzucic minisa jak widze takie pory i mysle jak bede z nimi walczyc.

@Nameless: Ihaaaa!! No to teraz juz wstyd bedzie nic nie wystawic:D Tym bardziej, ze na poczatku grudnia moja wyzsza polowka jedzie na ziemie przodkow akurat jak ja mam wolne i juz tylko futro mi sie bedzie krecic pod nogami i przeszkadzac:D

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
nokturnal

Post by nokturnal »

Marta: Ten motyw z wygładzaniem jest na mokro, bez szlifowania.
Dodajesz wody do miliputa żeby go zmiękczyć, potem nakładasz go na nierówną powierzchnię. Potem na mokro pędzelkiem wygładzasz powierzchnię - dodajesz więcej wody do milliputa (ma mniej więcej konsystencję farby) i wszystko wygładzasz (w fałdach by to wg. mnie przeszło).
Ewentualnie po wyschnięciu trzeba powtórzyć. Na instruktażu, który widziałem był używany biały.
Marta

Post by Marta »

Podrzuc linka, jak gdzies masz, moze faktycznie jest to jakis sposob.

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
nokturnal

Post by nokturnal »

Linka nie mam. To jest pokazane na pierwszej płycie DVD Malowania z Natalyą Coolminiornot'u (nigdzie indziej tego numeru nie widziałem). Mogę wyciąć jakoś ten fragment i wystawić gdzieś/podesłać na priva.
Marta

Post by Marta »

Byłoby super, gdybyś dał radę to podesłać, bo może robiłam do tej pory coś nie tak z tym miliputem:)

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Marta

Post by Marta »

Moj Pan Grinder prawie gotowy do podkladowania:D
No moze jeszcze nie do konca, bo zostaly mi dwa najgorsze babole do udlubania;/
jak ktos ma ochote poczytac co mysle o moim odlewie to zapraszam >>tutaj
Mam nadzieje, ze kolo niedzieli beda juz jakies foty z malowania:D

Edit:
@ Nocturnal: HA!!! obejrzalam ten kawalek tutoriala Natalyi o uzywaniu miliputu i guzik! Dalej uzywa na koniec pilnikow i papieru do wygladzania!!! Wiedzialam, ze nie da sie polozyc miliputu (zwlaszcza!) tak gladko, zeby nie trzeba bylo poprawiac!

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
dead

Post by dead »

moze warto przetestowac ten plynny GS ??
Marta

Post by Marta »

dead wrote:moze warto przetestowac ten plynny GS ??
Zamowiony:D
Dam znac jak dojdzie przesylka i bede miala okazje stestowac:D
'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Mike

Post by Mike »

Taki sobie jest płynny GS, jeszcze do niczego mi się nie przydał.
Post Reply