[PL] Aerograf i jego przydatność

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] Aerograf i jego przydatność

Post by Demi_morgana »

mam go chyba ze 3-4 lata :think:
nie pamietam bo wywaliłem papiery :)

wężyk możesz wymienić na dłuższy bo ten z zestawu jest dość krotki i to taka "sprężynka:

no i tak, mówie o tym
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

powinien ci starczyć. ale co ty chcesz nim malować? modele? pancerkę? bo chyba nie modele do lotra...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

wszystkiego po trochu. Nie przewiduje malowania ścian ani motorów przynajmiej na razie :-) chciałbym się nim pobawić, pouczyć a przy okazji ułatwić pracę nad figurkani. Takie normalne sprawy.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

taki aerograf przyspieszy: kładzenie podkładu, kładzenie lakieru
spowolni: czyszczenie aerografu

a z ciekawości: miałeś już okazję pracować z aerografem? pytam z ciekawości, bo może warto by się przejść gdzieś gdzie zobaczysz czy to narzędzie jest warte dla ciebie zainwestowanych pieniędzy.
-- Mahoń

Image

Marta

Post by Marta »

Przyznam Mahon, ze poruszyles jedna z glownych, niepokojacych mnie kwestii. Nie trzymalam nigdy aero w reku i nie bardzo mam gdzie potestowac, wiec kupuje totalnie w ciemno. Co bedzie jak mi nie podpasuje?? :banghead: :banghead:
Ale mam nadzieje, ze nawet jesli nie do czegos powazniejszego, to chociaz do podkladu i lakieru bedzie sie sensownie nadawal.

pzdr
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

mahon wrote:taki aerograf przyspieszy: kładzenie podkładu, kładzenie lakieru
spowolni: czyszczenie aerografu
to drugie na pewno: tylko sie nie zniechecaj do czyszczenia bo czyscic zaschnieta farbe nie jest pozniej latwo :wink:
Marta wrote:Co bedzie jak mi nie podpasuje?? :banghead: :banghead:
Zawsze możesz tanio sprzedać: przypadkiem ja chyba swój popsułem :razz:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Theotril

Post by Theotril »

Zawsze możesz tanio sprzedać: przypadkiem ja chyba swój popsułem :razz:
:lolsign: :lolsign: :lolsign:
-aerograf fajny jeeest, tylko trzeba być cierpliwym :mrgreen:
flagoon

Post by flagoon »

Marta wrote:Ale mam nadzieje, ze nawet jesli nie do czegos powazniejszego, to chociaz do podkladu i lakieru bedzie sie sensownie nadawal.
Jakiś czas temu przerzuciłem się na kładzenie podkładu aerografem i różnica jest naprawdę spora. Używam Vallejo Air Color Gray Primer i jestem bardzo zadowolony. Nie jest tak chropowaty jak inne primery (z puszki) których używałem. Ale osobiście wolę zanieść figurkę/figurki+piwo do kogoś, niż posiadać areograf, który będę wykorzystywał raz na 2-3 miesiące :)

Oczywiście jak ktoś ma chęci, zdrowie i umiejętności, to może znacznie przyspieszyć sobie pracę.
Awesomepaintjob tutorial
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Właśnie tu Flagoon poruszył jedną dość ciekawą sprawę:

Czy zakup aerografu jest rzeczywiście przydatny, czy jest raczej kaprysem. Oczywiście ja nikomu nie będę do kieszeni zaglądać, ani sprawdzać ile ma wolnego miejsca w pokoju. Nie moja sprawa.
Tylko nie do końca rozumiem tę ostatnią falę fascynacji aerografem. Odnoszę wrażenie, że część ludzi sobie wyobraża, że aerograf to takie magiczne narzędzie, dzięki któremu ich malowanie nagle się poprawi. A tymczasem prawdopodobnie zacznie się od iluś rozczarowujących i męczących prób, przetykania zapchanej dyszy, przekładania aerografu z miejsca na miejsce, itd.
Nie wiem skąd się nagle wzięło to, że wszyscy nagle chcą aerograf. My co prawda mamy w domu jakiś tani aerograf, ale o ile nie maluje się czegoś większego, to nie da się nim zrobić dużo więcej niż podkład (i tak preferujemy sprayowy, bo mocniejszy), nałożenie koloru podstawowego (nie, nie wszystkich, ale raczej jednego), określenia kierunku padania światła, no i wylakierowania (zazwyczaj też wolę spray - szybciej, a potem nie muszę rozbierać i czyścić aerografu). Oczywiście im większy model - tym więcej można zrobić (co pokazuje np. Theotril). Podobnie - zakup sprzętu z wyższej półki zwiększa jego możliwości (ale i cenę)...

Nic mi do tego czy ktoś wyda pieniądze i będzie zadowolony czy rozczarowany, chyba, że to ja bym go namówił. Ale jakoś tak mam obawę, że to po prostu taka fascynacja w ciemno. Stąd moje pytanie do Gildora - czy miał szansę zobaczyć jak w rzeczywistości pracuje się z aerografem i co z nim będzie mógł zrobić.

I tu wydaje mi się że post Flagoona nasuwa kwestię:
Do czego będzie wykorzystywany aerograf?
Czego od niego oczekujemy, co nam wystarczy do zadowolenia z tego wydatku?
Jak często będzie wykorzystywany?
Czy to usprawiedliwia koszt, trzymanie grata w domu i komplikacje związane z eksploatacją tego sprzętu?

Pomyślcie jaki to paradoks - łatwiej zdecydować się niektórym na wydanie 500+ złotych na aerograf niż 100 zł na porządne pędzle :lolsign:
-- Mahoń

Image

Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

Dokladnie:
Co do podkladu tez wole spray (IDEA ftw!!!) bo aero rozpyla tak cienka warstwe, ze bardzo latwo ja zetrzec podczas malowania...
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Post Reply