[PL]Warsztat Wojto

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Re: [PL]Galeria Wojto

Post by Maru »

lepiej by na zdjęciach było widać błędy malowania a nie błędy w zdjęciach ;)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Wojto

Post by Wojto »

Postanowiłem że wreszcie muszę się zaprzyjaźnić z GS :).Często mam pomysł co zmienić w figurce lub jak zrobić ładną podstawkę ale przez to że nie umiem nic rzeźbić nie mogłem tego zrealizować .No więc to moja pierwsza rzeźba od 2 lat wcześniej wyrzeźbiłem jakieś 2 kulki GS , jednak nie wiem czy to nawet rzeźbą można było nazwać , zresztą ta też nie jest jakaś wspaniała .

Figurka roboczo nazwana "Marek" .

ImageClick to see full-sized image

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
szczurek_

Post by szczurek_ »

Powiem szczerze ,ze imo te modele w realu wygladaja lepiej :wink: Szczegolnie ja bylem pod wrazeniem gladkosci malowania niebieskiego pancerza ,a na fotkach prezentuje sie tak sobie :wink: Co do podstawki ... dla mnie ta pylisto-pigmentowa baza byla git :D Ogolnie praca naprawde robila wrazenie :)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

o tej rzeźbie można powiedzieć tak: obiektywnie jest słaba - proporcje, poza, jakość...
ale jeśli to twoja pierwsza rzeźba to nieźle zaczynasz.

myślę, że powinieneś trochę wolniej pracować, bo praca wygląda na robioną pospiesznie, no i trochę lepiej przygotować się z anatomii, ludzkich proporcji, sposobu drapowania materiału, itd.

chyba że to nie jest człowiek.... to może te dziwne istoty mają taką budowę.

zastanawia mnie dlaczego tak wielu początkujących rzeźbiarzy - zwłaszcza tych młodych, rzuca się od razu na głęboką wodę i rzeźbi z wyobraźni, zamiast znaleźć jakąś grafikę na wzór, wg wzoru przygotować szkielecik, potem zbudować wstępnie ciało i dopiero dodawać detale... może ten brak natychmiastowego efektu zniechęca? ale w takim razie rzeźbienie nie jest dla nich.... :(
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Re: [PL]Wytwórnia bohomazów Wojta

Post by Gildor »

O, ziombal ma fejsa :clap:
Niestety nic więcej nie powiem bo jestem typem początkującego rzeźbiarza opisanego przez Mahonia i ogółem nie znam się za bardzo :wink:
Ale sama postać dość ciekawa =]
Image
Flameon

Post by Flameon »

Jak na pierwszy model to bardzo fajnie :clap: powinieneś tylko pamiętać o złotej zasadzie "Jak już ulepisz jakiś element to zostaw cały model w spokoju choćby nie wiem jak cie korciło poczekaj aż element stwardnieje" :)
Wojto

Post by Wojto »

Tak też robiłem :) .Korciło aby coś dodać , ale jakoś się powstrzymywałem.Ogółem jestem z niej zadowolony .Przy następnej rzeźbie popracuje nad proporcjami i anatomią ludzi .

Pozdrawiam
Wojto

Post by Wojto »

Dobra wrzucam pomalowana wersje mojego poszukiwacza przygód .Malowałem go z nudów pod wieczór , malowany tak z 2 godziny , nie więcej .Więc jest trochę niedociągnięć .Jednak nie miała to być super wypaśna figurka tylko po prostu TT .

Zapraszam do komentowania :)

Pozdrawiam
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

wyszedł tabletop.
czemu tam gdzie pochodnia oświetla mu włosy robią się one czerwone?

widziałeś kiedyś ogień?

u ciebie mamy coś takiego: światło jest zewnętrzne, inne niż ogień. ogień jest dodatkiem

a tylko w takim rozwiązaniu oświetlenia miałyby prawo być czerwone:

ale przy okazji reszta też by musiała być czerwona, albo nie oświetlona - w GŁĘBOKIM cieniu...

za to tu masz fajne rozwiązanie pośrednie:

widać efekt działania światła ogniska (przebarwienia w półcieniu), ale ogólnie to inne światło dominuje w tej scenie i wydobywa kolory
myślę jednak że na aż takie kombinacje to dla ciebie za wcześnie.

KOCHANI CHŁOPCY, DLACZEGO TAK TRUDNO WAM POSZUKAĆ OBRAZKÓW POKAZUJĄCYCH JAK COŚ POWINNO WYGLĄDAĆ? (myślę że adresaci tych słów wiedzą o kogo chodzi)
potem dostajemy takie cuda jak karykaturalnie zbudowane ludziki, nie świecące światło, albo kolorujące pochodnie...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Wojto

Post by Wojto »

No bo to trudne jest .Ja na przykład nie widzę jak pada światło od ognia na pierwszych dwóch fotkach ,może dla tego że druga z fleshem robiona na 100 % .Chciałem uzyskać coś jak na 3 , ale nie wyszło .

Spróbuję się jeszcze z tym pobawić .I tak figurka ma lipną rzeźbę więc można ją przeznaczyć na cele doświadczalne :twisted: Jak te słodziutkie białe myszki z czerwonymi oczętami :wink:

Pozdrawiam
Post Reply