[PL] Galeria qc

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] Galeria qc

Post by sea.man »

Wydaje mi sie, ze moglbys im troche zroznicowac te plaszcze. Wszystkie wygladaja tak samo i jest to nudne. Daj troche roznych odcieni brazu.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

sea.man wrote:Wydaje mi sie, ze moglbys im troche zroznicowac te plaszcze. Wszystkie wygladaja tak samo i jest to nudne. Daj troche roznych odcieni brazu.
Mają wyglądać tak samo, to wojsko jest: "chujowo ale jednakowo".

Dziś mam dla was zdjęcia kolejnych stronników służących w szeregach Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Pikinierzy to elita pośród zbrojnych walczących pod sztandarem Averlandu. Pikinierzy to żołnierze, którzy odwagą i męstwem wyróżniają się spośród zbrojnego chłopstwa i mieszczaństwa. Pierwsi na linii walki, nie ustępują nawet w obliczu przeważających sił wroga. Niektórzy bywają doceniani i otrzymują zadania o większym znaczeniu strategicznym. Inni dostępują nawet zaszczytu wstąpienia w szeregi oficerów.

Pikinierów jest w sumie pięciu, zdjęcia pozostałych trzech modeli szanowne państwo-draństwo może obejrzeć TUTAJ. Trzeci prezentowany dziś model, to pierwszy z siedmiu Myśliwych, o których więcej napiszę w kolejnych postach.

Aby odróżnić poszczególne rodzaje stronników zafarbowałem pióra pikinierów na kolor czerwony, a myśliwych na zielono.

A gdybyście chcieli dowiedzieć się więcej na temat modeli z których złożyłem Pikinierów to zapraszam do lektury TEGO wpisu.

ImageClick to see full-sized image
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Szanowne państwo-draństwo może sobie obejrzeć poniżej zdjęcia kolejnych stronników służących w szeregach Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Myślistwo jest jedną z najstarszych profesji w historii Starego Świata. Każdy z myśliwych potrafi tropić zwierzęta z niezwykłą wytrwałością i jest mistrzem ich zabijaniu. Środowisko i zwyczaje dzikich zwierząt to również nieodrodne elementy życia myśliwych; każdy z nich posiada wielką wiedzę na temat stworzeń, żyjących w dziczy, ich odmian i reakcji. Osobom z zewnątrz myśliwy może się wydawać ponury i niekomunikatywny - jest to rezultat jego samotniczego trybu życia i zawodowych nawyków - być cichym, poruszać się bezszelestnie. Myśliwi trzymają się z dala od większych skupisk ludzkich i często ubierają się w skóry zwierząt, które zabili. W krajach o zimnym klimacie obyczaj ten ma nie tylko symboliczne, ale i praktyczne znaczenie.

Myśliwych będzie łącznie siedmiu. Aby odróżnić myśliwych od innych stronników zafarbowałem pióra na zielono.

A gdyby szanowne państwo-draństwo chciało dowiedzieć się więcej na temat modeli z których złożyłem Myśliwych to zapraszam do lektury TEGO wpisu.

Wpis dostępny także na BLOGU.
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Poniżej zamieściłem zdjęcia kolejnych stronników służących w szeregach Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Myślistwo jest jedną z najstarszych profesji w historii Starego Świata. Każdy z myśliwych potrafi tropić zwierzęta z niezwykłą wytrwałością i jest mistrzem ich zabijaniu. Środowisko i zwyczaje dzikich zwierząt to również nieodrodne elementy życia myśliwych; każdy z nich posiada wielką wiedzę na temat stworzeń, żyjących w dziczy, ich odmian i reakcji. Osobom z zewnątrz myśliwy może się wydawać ponury i niekomunikatywny - jest to rezultat jego samotniczego trybu życia i zawodowych nawyków - być cichym, poruszać się bezszelestnie. Myśliwi trzymają się z dala od większych skupisk ludzkich i często ubierają się w skóry zwierząt, które zabili. W krajach o zimnym klimacie obyczaj ten ma nie tylko symboliczne, ale i praktyczne znaczenie.

Myśliwych jest łącznie siedmiu, szczegółowe zdjęcia poprzednich modeli szanowne państwo-draństwo może obejrzeć między innymi TUTAJ. W odróżnieniu od pozostałych stronników, pióra zdobiące kapelusze myśliwych zafarbowałem pióra na zielono.

A gdyby szanowne państwo-draństwo chciało dowiedzieć się więcej na temat modeli z których złożyłem Myśliwych to zapraszam do lektury TEGO wpisu.

Wpis dostępny także na BLOGU.
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Szanowne państwo-draństwo tęskniło?

Trochę mi to zajęło ale w końcu udało mi się pomalować wierzchowce, które służyć będą w szeregach Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Ciężkie konie bojowe wykorzystywane są głównie przez rycerzy zakonnych, szlachtę i oficerów. Podczas walki atakują gryząc i kopiąc. Nie płoszą się na widok krwi. Są tresowane do noszenia ladrów lub kropierzy.

Wierzchowców jest łącznie pięć, a jako że są to konie wojskowe postanowiłem pomalować je w jednej maści, ponadto rumaki Rajtarów są bardzo podobnie wyposażone.

No to teraz pora na malowanie kawalerzystów.

Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Trudno powiedzieć, by prace nad Strażnikami dróg z Averlandu do Warheim FS ruszyły z kopyta ale w nocy udało mi się skończyć malowanie trójki Rajtarów.

W szeregach rajtarów walczą młodsi synowie szlacheckich rodów Averlandu, którzy poczuli już zew bitewny i chcą zdobyć swe pierwsze rycerskie ostrogi. Zdarza się, że zbierają oni swych towarzyszy, by dołączyć do kompanii strażników dróg, gdzie odbierają twarde szkolenie z zakresu jeździectwa i sztuki prowadzenia wojny podjazdowej.

W czasie potyczki rajtarzy pełnią rolę lekkiej jazdy, której zadaniem jest flankowanie wroga, dezorganizowanie jego szyków i manewry typu atak i odwrót, oparte na siejącym spustoszenie ogniu ich pistoletów. Wyposażeni za pieniądze ze skarbców rodzinnych w ekstrawaganckie liberie, hełmy z pióropuszami, z pistoletami przy boku, prezentują się naprawdę gracko.

Rajtarów jest łącznie trzech, a więcej na temat samych modeli możecie przeczytać TUTAJ. W odróżnieniu od pozostałych stronników, pióra zdobiące kapelusze rajtarów zafarbowałem na czarno i czerwono.

Do pomalowania pozostali bohaterowie i pojazdy.

Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Dziś mam dla szanownego państwa-draństwa zdjęcia dwóch kolejnych bohaterów służących w szeregach Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Traperzy polują na zwierzęta futerkowe dla ich skór, które są w Starym Świecie wartościowym towarem. Ich specjalizacja polega na ściąganiu skóry w ten sposób, by nie uległa ona uszkodzeniu. Nie strzelają do zwierzyny, na którą polują, jak to robią myśliwi, ale zakładają na nią pułapki. Pomimo to traperzy uczą się posługiwania bronią. Żyją w dzikich i niebezpiecznych górach Starego Świata i dlatego muszą umieć bronić siebie przed dzikimi stworami - nie wspominając o Goblinach - z którymi dzielą środowisko. Ponieważ dużą część swego życia spędzają w tych częściach świata, gdzie awanturnicy szukają przygód, zmiana rodzaju pracy nie stanowi dla nich dużego problemu.

Modele Traperów pomalowałem podobnie jak pozostałych Averlandczyków, dodając jedynie nieco zieleni dla podkreślenia uprawianej przez bohaterów profesji.

A gdyby szanowne państwo-draństwo chciało dowiedzieć się więcej na temat modeli z których złożyłem bohaterów z Averlandu to zapraszam do lektury TEGO wpisu.

Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Mała zapowiedź wpisu, który pojawi się na blogu we wtorek.

Image
Post Reply