[PL] Galeria qc

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
quidamcorvus

Re: [PL] Galeria qc

Post by quidamcorvus »

Udało mi się w końcu pomalować worki, stragany i skrzynie, które znajdą się na makiecie Bazaru w Oldenlitz, który będzie stanowił część stołu przeznaczonego do gry w Warheim FS.

Widoczne na zdjęciach poniżej elementy to Worki od Mini Monsters oraz zestawy Supplies i Groceries od Tabletop World, więcej o tych produktach możecie przeczytać klikając w odnośniki.

Kolejny krok to przyklejenie pomalowanych elementów do Bazaru i uzupełnienie historii rozpoczętej podczas prac nad Pomnikiem Pięciu.

ImageClick to see full-sized image
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Wygladaja super. Dawaj zdjecie jak sie na makiecie prezentuja :)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Super żarcie! Świetne kolory.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Dzięki za komentarz panowie :)

Zdjęcia wrzucę niebawem, jak skończę historyjkę pisać.
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Działo się to dwieście lat przed nastaniem rządów Imperatora Karla-Franza I, a rok po zakończeniu bitwy w czasie której dowodzone przez Magnusa Pobożnego wojska Imperium rozbiły u bram Kisleva przeklęte hordy Niewolników Ciemności, które przybyły z północy by zatopić Stary Świat w odmętach Chaosu.

Gdy dowodzona przez Josefa-Kaspara Geissbacha kompania awanturników rozprawiła się z nękającą osadę Bestią z Oldenlitz wdzięczni mieszczanie postanowili uczcić bohaterów i ufundowali ku ich czci monument zwany dziś 'Pomnikiem Pięciu'.

Posągi, wykonane przez mistrza gildii kamieniarzy Josepha Maurera i współpracujących z nim metalurgów i ludwisarzy, kilka tygodni po nagłym i tajemniczym odejściu bohaterów z Oldenlitz stanęły na kamiennej kolumnie.

Po krótkich obradach, rada miejsca postanowiła, że pomnik powstanie nad studnią prowadzącą do leża Bestii z Oldenlitz. Wyburzono więc i zasypano studnię, a przy okazji rozebrano kilka położonych w okolicy budynków, które od lat popadały w ruinę.

Bowiem dwa wieki temu dzielnica w której obecnie wznosi się 'Pomnik Pięciu' zamieszkana była głównie przez miejską biedotę, murwy i wszelkiej maści łotrów, którzy zyski czerpali przeważnie z krzywdy bliźniego. I tak oto, nawet po swoim odejściu Josef-Kaspar Geissbach i jego kompania zmieniali położone w pobliżu Salzenmund miasto.

W miejscu rozebranych budynków powstał plac na środku którego stanął ufundowany przez mieszczan monument. 'Pomnik Pięciu' szybko stał się celem pielgrzymek i wycieczek zarówno mieszkańców okolicznych osad jak i przyjezdnych z dalszych części Imperium, którzy z zainteresowaniem słuchali opowieści o walce z Bestią z Oldenlitz oraz z fascynacją oglądali posągi wykonane przez rzemieślników z niezwykłym kunsztem i dbałością o szczegóły.

Albrecht Geldstein, który wówczas pełnił zaszczytną rolę mistrza gildii kupców w Oldenlitz szybko wypatrzył w tłumach pielgrzymów możliwość zysku. Kupiec wraz z Josephem Maurerem, mistrzem gildii kamieniarzy wpłynęli na rajców miejskich i uzyskali zgodę na wyburzenie kilku kolejnych budynków stojący w pobliżu 'Pomnika Pięciu'.

W pobliżu targowiska wzniesiono także karczmę 'Pod łbem bestii' oraz zbudowano ufundowaną przez gildię kamieniarzy strażnicę, w której od tamtej pory służbę pełni 'Bractwo Pięciu'. Ta kilkuosobowa finansowana przez radę miejską, wciąż istniejąca organizacja odpowiedzialna jest za konserwację i ochronę monumentu oraz przekazywanie historii o Josefie-Kasparze Geissbachu, Horgarze Tryggsonie, Dwimbarze Kurganssonie, Yuvielu i Theo Haleberrym kolejnym pokoleniom mieszkańców Oldenlitz.

Z biegiem czasu na powstałym wokół monumentu placu pojawiły się stragany w których zrzeszeni w gildii kupców handlarze oferowali głównie żywność, alkohol i wszelkiej maści używki, które cieszyły się sporym powodzeniem wśród odwiedzających miasto pielgrzymów.

Mijały lata, liczba wędrowców odwiedzających monument zaczęła się zmniejszać, a historia o pogromcach Bestii z Oldenlitz, pomimo wysiłku 'Bractwa Pięciu' zajęła swe miejsce wśród innych legend i gawęd związanych z miasteczkiem Oldenlitz.

I choć pomnik wciąż wznosi się nad placem targowym, choć monument uniknął zniszczenia podczas Burzy Chaosu, to żyjący obecnie w Oldenlitz mieszczanie z rzadka spoglądają w jego stronę.

Cóż, może gdyby ktoś z kupujących na bazarze poświęcił chwilę zauważyłby, że pomimo nieurodzaju, wojny i wszelkich innych klęsk trapiących w ostatnich latach północne rubieże Imperium, oferowana na targowisku żywność nadzwyczaj długo zachowuje świeżość, a przyrządzone z niej potrawy są nadspodziewanie smaczne i sycące. A może to woda z Mglistych Wzgórz?

- Pomnik Pięciu, Historia i legendy Oldenlitz

Dziś mam dla szanownego państwa-draństwa zdjęcia Bazaru. Jest to pierwszy ze skończonych modułów, który wejdzie w skład makiet do miejskiego stołu do Warheim FS. Krótką historię powstania targowiska możecie przeczyta powyżej, a więcej informacji na temat powstawania targowiska znajdziecie na łamach bloga Danse Macabre.

Więcej zdjęć na BLOGU.
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

masakra, wyglada genialnie!
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Dziś mam dla was zdjęcia pomalowanych figurek krasnoludzkich Pogromców Trolli, którzy w czasie rozgrywek w Warheim FS służyć będą w szeregach Strażników dróg z Averlandu. Zdjęcia modeli służących w kompanii w wersji WIP od kilku tygodni prezentuję wam na blogu.

Przy okazji malowania Trollobójców sprawdzałem farby, którymi zamierzam malować modele składające się na Kult Pogromców z Karak Kadrin, a dokładniej włosy w charakterystycznym kolorze. Jestem zadowolony z efektu i podczas malowania kolejnych Trollobójców z pewnością użyję farb z palety GW: Troll Slayer Orange, Fire Dragon Bright i Jokaero Orange. No i wash Fuegan Orange.

Więcej na BLOGU.
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Prace nad figurkami Strażników dróg z Averlandu powoli posuwają się do przodu. W minionym tygodniu udało mi się pomalować modele Trollobójców, a dziś mam dla was zdjęcia pomalowanej pierwszej trójki stronników - Strażników dróg.

Przy okazji wybrałem schemat kolorów, oprócz oczywistej czerni i żółci, barw Averlandu, zdecydowałem się przyodziać Strażników dróg w brązowe kurty, kapelusze i buty. Z kolei drzewce broni, pasy i sakwy będę malował na kolor czarny, podobnie jak włosy i zarost Averlandczyków.

Z malowania prócz kilku baboli jestem dość zadowolony, zawiódł mnie natomiast lakier matowy - o ile świetnie sprawdził się w przypadku pomalowanych wcześniej Trollobójców, to tutaj po wyschnięciu nieładnie się błyszczy.

Mam nadzieję, że czas pozwoli i w przyszłym tygodniu uda mi się pomalować pozostałych stronników - Strażników dróg.

Wkrótce po tym, jak Sigmar nakazał budowę dróg do Talabheim i Nuln, stało się jasne, że bez nadzoru żołnierzy zarówno sama budowa, jak i dalsze podróże będą niemożliwe. W tamtych latach największe zagrożenie stanowili grasujący w lasach Zielonoskórzy, którzy regularnie napadali na Ludzi i Krasnoludów. Imperator w swej mądrości rozumiał, że nie wszystkie prowincje są tak gęsto zaludnione jak Reikland i nie wszystkie utrzymują na tyle dużo wojska, aby stale patrolować szlaki. Dlatego do pilnowania budowanych dróg wysyłał własnych żołnierzy, dając im pozwolenie na czynienie sprawiedliwości w jego imieniu.

Od tamtych czasów wiele się zmieniło. Strażnicy pilnujący szlaków lądowych i rzecznych nie służą już bezpośrednio samemu Imperatorowi. Obecnie ich żołd opłacają Elektorzy, a oni sami przestali być formacją wojskową, zdyscyplinowaną i dobrze wyszkoloną.

W pewnym sensie strażnicy dróg są urzędnikami elektorskiej administracji, którzy pilnują porządku na szlakach i w dzikich ostępach. Podróżują w niewielkich oddziałach, wypatrując śladów działalności Zwierzoludzi oraz banitów, ze wszystkich sił próbując utrzymać porządek i bezpieczeństwo na danym terenie. Mimo ciągłej czujności strażników dróg, nawet zwykła podróż z jednego miasta do drugiego może być niebezpieczną przygodą. Niestety są zbyt nieliczni, by mogli powstrzymać zagrożenie ze strony Chaosu. Dlatego na wielu obszarach pomagają im miejscowe garnizony milicji i żołnierze.

Jednak w większości przypadków niewielkie grupy strażników dróg muszą samodzielnie eliminować niebezpieczeństwa czyhające na podróżujących pomiędzy miastami Starego Świata i właśnie tam zagrożenie ze strony Chaosu zbiera wśród nich najkrwawsze żniwo.

Życie w ciągłym napięciu odciska piętno na strażnikach. Wielu z nich staje się zaciekłymi fanatykami, którzy wieszają podróżnych na podstawie wydumanych podejrzeń. Inni tracą rozum i uciekają w lasy, gdzie oddają cześć Bogom Chaosu. Każdy z takich przypadków zwiększa nieufność obywateli Imperium, tym samym utrudniając pracę prawdziwym i rzetelnym strażnikom.

A gdyby szanowne państwo-draństwo chciało dowiedzieć się więcej na temat modeli Strażników dróg to zapraszam do lektury TEGO wpisu.

Wpis dostępny także na BLOGU.
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Malowanie modeli Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS idzie mi jak krew z nosa. Mimo wszystko dziś mam dla szanownego państwa-draństwa zdjęcia trzech kolejnych pomalowanych stronników, w tym model Chorążego i Sygnalisty.

Zdjęcia pomalowanych wcześniej Strażników Dróg znajdziecie TUTAJ, a więcej o samych modelach możecie przeczytać TUTAJ.

Wpis dostępny jest także na BLOGU.
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Szanowne państwo-draństwo może sobie obejrzeć poniżej zdjęcia kolejnych stronników służących w szeregach Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Pikinierzy to elita pośród zbrojnych walczących pod sztandarem Averlandu. Pikinierzy to żołnierze, którzy odwagą i męstwem wyróżniają się spośród zbrojnego chłopstwa i mieszczaństwa. Pierwsi na linii walki, nie ustępują nawet w obliczu przeważających sił wroga. Niektórzy bywają doceniani i otrzymują zadania o większym znaczeniu strategicznym. Inni dostępują nawet zaszczytu wstąpienia w szeregi oficerów.

Pikinierów będzie łącznie pięciu. Aby odróżnić włóczników od innych stronników zafarbowałem pióra na czerwono.

A gdyby szanowne państwo-draństwo chciało dowiedzieć się więcej na temat modeli z których złożyłem Pikinierów to zapraszam do lektury TEGO wpisu.

Wpis dostępny jest także na BLOGU.
Image
Post Reply