[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Gildor

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Gildor »

Witam.

Skończyłem tego ludka:
ImageClick to see full-sized image
Starałem się go "wyostrzyć" jak tylko się dało, ale chyba nie do końca wyszło, nie wiem czemu. Blacklinign+krawędziowanie i wszystkie cuda.
Jak Wam się podoba? Co byłoby do poprawy?

Dziękuję z góry =]
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

mydło...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

przypomina mi to pewien model który malowałem z 7 lat temu ... i to nie jest komplement :P
- dobrze :
- skóra (mało ciekawie ale poprawnie)
- to złote na kołczanie
reszta:
mydło i to nakładane szczoteczką do zębów

ok powiem ci co żle :
za dużo technik na jednym modelu bez wcześniejszego opanowana ich odzielnie
ok tu masz link do nie istniejącego studia .. e do galerii tegoż raczej
https://www.coolminiornot.com/browse/pag ... n%20studio

95% prac miało 1 podstawowe kryterium : "ma być czysto"
i jak zauważysz przeglądając większość modeli pomalowanych jest 1 technika może max 2 natomiast dokładnie
efektem jest "oldschoolowość" modeli ale jednocześnie bardzo wysoka czystość i czytelność

w tym modelu te łuski - poległeś na nich całkowicie
tam znajdziesz podobne pomalowane wręcz prostacko ale czysto i zobaczysz jak i to dało efekt :)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Flameon

Post by Flameon »

Koniecznie daj sobie spokój z tymi świecącymi oczami! Nie wychodzi ci to a model wygląda dzięki temu jakby mu było niedobrze i chciał zwymiotować. Nie rozumiem czemu tak uparcie próbujesz wszystkim modelom takie coś wymalować. To raz.
A dwa ,że faktycznie te łuski wyglądają jakbyś robił drybrush szczoteczką do zębów. Usiądź nad tym modelem, weź dwa głębokie wdechy, przemóż się i pomaluj każdą łuskę z osobna na szaro pozostawiając ciemniejszy kolor w zagłębieniach, potem okrawędziuj je i efekt będzie tysiąc razy lepszy.
Chciałbym bardzo teraz dla równowagi pochwalić cię za coś ale ten model jest tak wypaćkany i nieczytelny ,że ciężko cokolwiek wymyślić pozytywnego na jego temat. Nie rozumiem czemu wszyscy udzielają ci tak wielu rad a ty cały czas popełniasz te same błędy i zdajesz się nawet nie próbować zrobić czegoś lepiej tylko idziesz w zaparte i dalej tak strasznie uciapujesz te modele. Na tych komandosach już wydawało się ,że powoli zaczynasz rozumieć co ci wszyscy od ponad roku piszą a tu znowu postanowiłeś olać wszystkich rady i wymiksować wszystkie techniki o których kiedykolwiek słyszałeś i wylać na model wielkim kubłem farby. Przepraszam ,że tak bardzo krytycznie piszę ale jak zobaczyłem ,że po ponad roku mogę spokojnie skopiować jakąś moją starą wypowiedź na temat tego żebyś spróbował olać techniki których nie rozumiesz i po prostu postarał się pomalować model czysto, i pojąłem ,że wszelkie rady w tym temacie to czysto syzyfowa praca to mi się przykro zrobiło ,że wszystko co piszę idzie jak krew w piasek.
Niniejszym bojkotuję twój temat i nic w nim nie napiszę dopóki nie zobaczę w nim jakiegoś czysto pomalowanego modelu ;)

Ps. Nie chcę ci dokuczyć tym postem ale wreszcie zwrócić ci uwagę na to ,że olewasz wszelkie rady jakie się tobie udziela, tak więc bierz się do roboty i nie załamuj moją wypowiedzią ;)

Pozdrawiam.
Wojto

Post by Wojto »

Nie ogarniam zwrotu "mydło" .Mógłby mnie ktoś oświecić :P ?

Plusy:
-orzełku
-złoto na kołczanie
-skóra
-łuski na klacie
-oczy[mówcie co chcecie mi się podobają]

Minusy
-reszta łusek
-rogi
-gargulcowate "coś" na podstawce
-sama podstawka
-Nie widać butów , przez jakieś 3 min myślałem że ten konar drzewka to jego klaunowski but :bonk: .Wina rzeźby pewnie ale postaraj się jakoś uwypuklić ten but .
-zielona szata ma straszne przejścia

Większość błędów usprawiedliwia to że model jest na zamówienie jak sądzę .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Rentall

Post by Rentall »

ja rowniez sie juz nie bede wypowiadal na temat Twoich prac, bo ewidentnie masz nasze rady za nic. Tak jak pisze Flameon, na komandosach bylo widac ze idziesz ku dobremu, ale to byl chyba jeden "wybryk" w Twoich pracach. Mi by bylo glupio gdyby tyle osob mi pisalo co robie zle, radzilo jak to porawic, a ja bym im mowil ze na nastepnym modelu bedzie lepiej i nastepnym i nastepnym... i tak wygladaja Twoje nastepne prace-mydło bez starania sie wdrozenia rocznych porad od kolegow i kolezanek z forum.
No ofence, pozdro
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Wojto wrote:Nie ogarniam zwrotu "mydło" .Mógłby mnie ktoś oświecić :P ?
nieostre, rozmyte, rozmydlone...
jakbyś miał coś namalowane plakatówkami, a potem zalałbyś to wodą i by się rozpłynęło
czyli: niestarannie, nieczytelnie, flejtuchowato

Gildor miał ćwiczyć staranne malowanie. proste i staranne. już był na dobrej drodze, ale zawrócił do swoich dawnych błędów.
dlatego nie piszę mu nic więcej, bo na pewno samo hasło "mydło" wystarcza.

taki szybki przykład dla ciebie, Wojto:

widzisz różnicę? i która fotka jest rozmydlona?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Nie to,że mam za nic tylko po prostu jakoś tak wychodzi. Krawędziowałem i darkliningowałem, teraz będę używał tylko podstawowych technik bo coś w tym musi być :D
Ale ogółem, robię sobie przerwę z malowaniem. Sorry,że podczas pisania tych komentarzy czuliście się jakbyście gadali do słupa ale próbowałem żeby wyszło ostro,seryjka.
Także jeszcze raz, wybaczcie.
No i oczywiście dziękuję za czas spędzony w tym temacie, nie jest tak,że te rady jednym uchem wpadają a drugim wypadają. Czasami po prostu ciężko je wdrożyć.
Jak się zaniedba podstawy to potem tak jest dlatego w rzeźbieniu chciałbym tego uniknąć.
Bo tak jak mówiłem, robię sobie przerwę w malowaniu ale chciałbym się zająć rzeźbą.

Ostatnio udało mi się wyrzeźbić coś kraśko-podobnego. Wszelkie wskazówki są mile widziane bo jest to mój drugi ulepek.

Dziękuję.
Image
Wojto

Post by Wojto »

No ostatnią się rozleniwiłem i będę pisać tylko w punktach :P

Nie podoba mi się :

-ryjek
-rączki
-naramienniki [same w sobie są fajne ale nie oddzieliłeś ich wyraźnie od reszty modelu ]

Podoba mi się :
-fałdki na kubraczku i spodiach
-broda

Ogółem jak na drugą rzeźbę to klasa :clap:

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Lemartes

Post by Lemartes »

Nie rozjasniaj wszystkiego biala farba, to mi sie najbardziej w oczy rzucilo ;) I zmien pedzle bo faktycznie starannosci troche brak...
Image
Post Reply