[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Gildor

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Gildor »

Ćwiczę krawędziowawnie.
Skończyłem ludzika,
fotki z autokontrastem
https://i217.photobucket.com/albums/cc26 ... 0074-1.jpg
https://i217.photobucket.com/albums/cc26 ... 0075-1.jpg

ImageClick to see full-sized image

Nie wkleiłem fotek początków bo malowałem o 12stej w nocy i mało prawdopodobne było aby ktoś tutaj luknął.
Ogółem nałożyłem pierwsze warstwy jak ludzie przykazali, zostawiłem tylko broń bo musiałem się skonsultować co do kolorystyki.
Wszystkie komentarze są mile widziane.
Dziękuję,pozdrawiam.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no i tu nasuwa się pytanie:

dlaczego na spodniach wzorki wyszły ci tak ostro, a na czarnych elementach krawędziowanie jest tak miękkie i rozmyte? może spróbuj gęstszej farby, pędzelka o drobniejszej końcówce (to nie musi być najmniejszy pędzel, tylko ten z najlepszym czubkiem), a tam gdzie się da - malowania bokiem pędzla: mało farby na pędzel, tylko trochę więcej niż do drybrusha i przesuń bokiem włosia po krawędzi - metoda podobna do drybrusha tylko bardziej kontrolowana, a pozwala uzyskać ostre linie dokładnie podążające po linii rzeźby.

...a figurka zapowiada się całkiem nieźle!
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

yo :)
jaka to skala ludka 28 mm ??
jeśli tak to wychodzi na dzień dobry jeden problem
jaki ty masz pędzelek ?? bo te twoje krawędzie to raczej krawęrzniki :P
poza tym fajne że ćwiczenie robisz bo wychodzi w nim co jest nie tak i albo jest nie tak z pedzekiem albo zanadto sie śpieszysz i uciekają ci cienkie linie

kyknij fotkę pędzelka :)

a i tak krawędziowanie idzie najczęściej w prze z Black liningiem
krawędziami zaznaczasz "śwatła" a ciemnymi liniami cienie - tyle że jedno i drugie musi być cienkie

a i rzecz której uczyłem sie baaaardzo długo - te krawędzie muszą być aż za jasne bo jest to technika gdzie modele ogląda se z metra na stole i jak coś jest fajne w dłoni 20 cm od nosa to jest zrobione żle bo na stole tego nie widać
zresztą pokażę ci fotkę z 2006 r (moje malowanie)
jak widać czysto jest ... ale gdzie krawędzie ?? - ano cieniutkie - tak , równe - tak , widoczne - słabo :cry: - bo zrobiłem tak by było fajnie z 10 cm ale na fotce ani na stole tego nie widać
u ciebie krawędzie są aż za grube - natomiast powinny być cieńsze ale jaśniejsze :)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Flameon

Post by Flameon »

To co przedmówcy, jest o wiele lepiej, wreszcie zacząłeś choć trochę słuchać rad ;) i widać postępy, no ale krawędzie muszą być cieńsze. I to chyba tyle, czekam na nowe modele ;)
Gildor

Post by Gildor »

Bo na początku chciałem tak jakby cieniować te krawędzie... to nie był dobry pomysł :bonk:
Ogółem, klient powiedział,że chciałby aby armor wpadał w zieleń i obkrawędziowałem na zielono + zrobiłem to cieńszymi kreskami za Waszą radą.
Wyszło tak:
Może nie jest to szczyt ostrości, ale zielonym jakoś dziwnie tak krawędziować jak bazą jest czerń.

A co do pędzla to mam Kolibre 0. Jest stara więc wygląda jak 00 lub nawet 000. Muszę się przejść po nowy :P
Image
maciejrusztyn

Post by maciejrusztyn »

Hmmm... czyli to nie jest obiekt ćwiczeń tylko zamówienie;P
A krawedziowanie niestety wpada jak obwódka na tych elementach a nie jak coś co miało podkreslic jedynie dany obszar...
Gildor

Post by Gildor »

Łączę konieczne z pożytecznym :)
Na następnym modeli poszaleję z mocniejszymi krawędziami :angel:
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

czekaj czekaj zrobiłeś prawie dobrze - jeśli masz nadal model to tak ta zielona farba + biały (1:1)
i wewnątrz tej zieleni co ja zrobiłeś ciągniesz na kantach tym mixem - ale powaga to musi być kreseczka jak włos (ludzki a nie słoniowy z ogona)
poza tym kolor skóry + czarny i odseparowujesz palce od siebie i to co ma na brodzie od twarzy a potem bierzesz biały i to co ma na brodzie cieniutkimi kreskami na twarzy "wyciągasz" (pingle tez białym po krawędzi - ale jak mówiłem to ma być kreska jak włos )
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Flameon

Post by Flameon »

Zielonym? Gdzie tu zieleń to ja nie wiem ale weź naprawdę jasno szarą farbę, ( albo zieloną ) taką co najmniej pół na pół z białą, i wymaluj same krawędzie, np. w sposób opisany przez Mahonia. No i olej Kolibri, do bani są malowałem kiedyś takim i nie są dobre. Wypróbuj pędzelek "Kozłowski" z czerwonej kuny, najlepiej wielkość podwójne zero. Jak dla mnie mistrzostwo :D za to potrójne zero już obsysa. No i jest bardzo tani ;)
Gildor

Post by Gildor »

Może malowałeś Kolibrą z syntetycznym włosiem. Ja maluję tylko Kolibrą i dla mnie nie ma innych firm :) Kozłowski mi nie leży, Kolibra z włosiem sobola daje radę. Pędzelek jest mega wytrzymały, starcza średnio an 3-4 miesiące malowania. Zieleń jest na krawędziach :wink: :wink:
Image
Post Reply