[PL] Warsztat m.ike'a
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
-
Mike
Re: [PL] Warsztat m.ike'a (blork)
Chodzi o niezgranie kolorów na jednej figurce czy w między nimi w składzie?
pomyślmy..
masz 3 brokuły w czarnych zbrojach i w ciemnych barwach
i nagle dajesz im oczojebne kolory na topory .. pewnie o to chodzi
- jest coś takiego jak element akcentujący i robi se go kolorem przeciwnym do reszty - w wypadku tego twojego czarnego był by to biały i taki element jest zazwyczaj mały i jest po to bu przykuć wzrok
danie twoim Brokułom w łapy Marchewek powoduje że nikt nie patrzy na brokuły a tylko na marchewki bo świecą ...
hym .. zastanawiałem sie jak ci to wytłumaczyć .. ale chyba wiem
co w poniższym modelu jest akcentem ??
https://coolminiornot.com/13486
i dlaczego w monochromatycznym modelu takim jak ten poniżej akcenty są rozłożone po całości
https://coolminiornot.com/52477
masz 3 brokuły w czarnych zbrojach i w ciemnych barwach
i nagle dajesz im oczojebne kolory na topory .. pewnie o to chodzi
- jest coś takiego jak element akcentujący i robi se go kolorem przeciwnym do reszty - w wypadku tego twojego czarnego był by to biały i taki element jest zazwyczaj mały i jest po to bu przykuć wzrok
danie twoim Brokułom w łapy Marchewek powoduje że nikt nie patrzy na brokuły a tylko na marchewki bo świecą ...
hym .. zastanawiałem sie jak ci to wytłumaczyć .. ale chyba wiem
co w poniższym modelu jest akcentem ??
https://coolminiornot.com/13486
i dlaczego w monochromatycznym modelu takim jak ten poniżej akcenty są rozłożone po całości
https://coolminiornot.com/52477
spróbuje jeszcze raz 
w 1 to jest ten mały czerwony kamyczek (ogólna kolorystyka modelu to zielenie)
w 2 modelu to przebarwienia na mieczu -te zielone
jest to tak zrobione byś musiał na to spojrzeć - a że jest umieszczone centralnie to nieważne czy potem wzrok ucieknie ci w prawo czy w lewo i tak obejrzysz cały model .. lepiej tym razem ??
w 2 modelu to przebarwienia na mieczu -te zielone
jest to tak zrobione byś musiał na to spojrzeć - a że jest umieszczone centralnie to nieważne czy potem wzrok ucieknie ci w prawo czy w lewo i tak obejrzysz cały model .. lepiej tym razem ??
ja tam widze nieco inne akcentyMaru wrote:spróbuje jeszcze raz
Stop competing with others. Start competing with yourself.

czaszki ? czaszki zgadłem ???kacpero wrote:ja tam widze nieco inne akcentyMaru wrote:spróbuje jeszcze raz
w 1 to jest ten mały czerwony kamyczek (ogólna kolorystyka modelu to zielenie)![]()
ok to może coś łatwiejsze w koncentrowaniu wzroku ..
https://coolminiornot.com/252535
-
Mike
Za pierwszym razem załapałem, nie odpowiadałem na forum na twe pytania bo oczywiste mi się to wydawało (no dobra, kamyczka nie zobaczyłem zanim o nim nie napisałeś).lepiej tym razem ??
Jeżeli chodzi o "artystyczny" wygląd to macie racje, te kolory strasznie odciągają uwagę. Tyle że siadłem do figurek dla funu, nie planowałem jak bedą pomalowane. Początkowo widzieli mi się czarnobiali z niebieskimi zaciekami, później stwierdziłem że będzie nudno i pod wpływem niezwykłej wizji (xD) sięgnąłem po aerograf i machnąłem oczojebne kolory. Niby przemyślałem ten ruch ale nie do końca. Trochę technik malarskich znam ale widać muszę podszkolić teorię z plastyki
Ale spójrzmy na to z mojego punku widzenia. Mieli wyglądać na elitarny oddział, więc czarna gruba puszka jest, walczą na pustyni więc spodenki z kamuflażem są, każdy z nich należy do jakiegoś klanu więc starają się to jakoś pokazać (wiem że to orki i najchętniej nosiliby czerwone buty żeby biegać szybciej ale powiedzmy że trochę sprytni są), pancerz z wymogu "armii" musi być czarny więc chłopaki pomalowali co się dało (ozdoby i bronie) żeby pokazać kim są (i komu w razie czemu wybić zęby gdyby Ultrasi się skończyli). Dlaczego broń ma rdze a pancerz śniedź? Pancerz wykonany jest z innego stopu (miedziany czy tam orkowy metal) a broń z resztek ekwipunku na przykład gwardii imperialnej.
Przy kolejnych figurkach postaram się dłużej posiedzieć przed malowaniem i zaplanować chociaż ogólne kolorki
wiesz, zawsze można pomalować tak jak się tobie podoba. tyle, że przez ostatnich parę lat malowanie zostało tak bardzo "podkręcone" przez coraz lepszych malarzy, że naprawdę gęsto czerpie już z teorii i praktyki innych dziedzin plastycznych, a oczekiwania publiczności zostały znacząco podniesione. tak jak napisał Maru - to co zachwycało parę lat temu obecnie ludzie odbierają jako "fajny tabletop". więc jeśli chcesz żeby ludziom się podobało to co robisz - musisz się liczyć z coraz wyższymi oczekiwaniami 
ale najważniejsza jest przyjemność czerpana z tego hobby i nie pozwól innym tego zepsuć! chyba że malujesz dla kogoś albo na konkurs - wtedy trzeba patrzeć bardziej na to co myślą inni...
ale najważniejsza jest przyjemność czerpana z tego hobby i nie pozwól innym tego zepsuć! chyba że malujesz dla kogoś albo na konkurs - wtedy trzeba patrzeć bardziej na to co myślą inni...
o, właśnie znalazłem coś w innym temacie, co może przydać się w dyskusji o tym co realistyczne:
Click to see full-sized image
czy malowanie jest realistyczne? myśląc twoimi kategoriami pewnie nie, bo ma silne światłocienie
czy wygląda wiarygodnie? moim zdaniem tak, bo światła i cienie są rozłożone tak, że rzeźbią model, ale w naturalny sposób
zobacz jak się rozkładają na butach - które mimo rozjaśnień nie wyglądają na wypolerowane
zobacz na spodnie - które mimo kontrastów się nie świecą
zwróć uwagę na ręce - nie wyglądają na wysmarowane oliwką, a raczej na oświetlone z góry, naturalnym światłem.
jak widzisz - dla mnie realistycznie nie musi oznaczać "niestarannie" ani "płasko"
Click to see full-sized imageczy malowanie jest realistyczne? myśląc twoimi kategoriami pewnie nie, bo ma silne światłocienie
czy wygląda wiarygodnie? moim zdaniem tak, bo światła i cienie są rozłożone tak, że rzeźbią model, ale w naturalny sposób
zobacz jak się rozkładają na butach - które mimo rozjaśnień nie wyglądają na wypolerowane
zobacz na spodnie - które mimo kontrastów się nie świecą
zwróć uwagę na ręce - nie wyglądają na wysmarowane oliwką, a raczej na oświetlone z góry, naturalnym światłem.
jak widzisz - dla mnie realistycznie nie musi oznaczać "niestarannie" ani "płasko"
-
Mike
No przestań, nigdzie nie napisałem że realistycznie to płasko i niestarannie. Po prostu wykorzystując optymalną ilość czasu chciałem pomalować ich w jak najbardziej realistycznym stylu, biorąc pod uwagę to że to modele do gry (przez większość czasu patrzysz na nie z pewnej odległości) a nie na wystawkę
. Nie ta skala i jakość wykonania figurek żeby móc startować z takimi efektami, przynajmniej dla mnie.