[PL] Maru dne smarowanie

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Re: [PL] Maru dne smarowanie

Post by Maru »

prawie zawsze maluje na mokro . *(chyba że robię totalnego TT .. i nie mam czasu na subtelność .. ) do takiego malowana mam zwyczaj używać "Blendera" - pozwala długo bawić się z farba .. w zasadzie robi z akrylu farbę "niby olejną"
spoko mogę pokazać jak to się robi co i jak ect .. tylko musi być jakieś spotkanie nie wiem czy przed świętami będzie (mam mało czasu) - chyba że by coś małego np w Cytadeli czy gdzie tam (dawno tam nie byłem to nie wiem jak tam z miejscem ... )
Całościowo robią super wrażenie! Najbardziej podoba mi się gościu z płomieniem - jego skóra jest super!
Zaraz potem jest pelerynka, a potem posoka krwi u wilka.
gość z płomieniem jest mistrzowsko wyrzeżbiony .... to i pomalować go "łatwo"
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Witum .. po dłuższej przerwie
w sumie niema czym się chwalić poza tym że udało mi się zebrać i pomalować 2 ludki co mi zaległy na biurku od półtora roku i nijak nie mogłem się przemóc co by je pomalować .. aż zaczęły mi zasłaniać kontrolkę Caps Loca .. i tego było za dużo .. do pudła albo dopędza - pędzel wygrał .... teraz tylko jeszcze z 15 Kg ludków i moje zaległości nadrobione ... :bonk:

ImageClick to see full-sized image
Image
Gildor

Post by Gildor »

SUuuper.
Bardzo żywe kolory! Nie wiem jak Ty tak to malujesz że to wszystko się wydaje takie aż przesadzone, komiksowe i w ogóle nie realne? Jestem pełen podziwu :clap:
Image
Lemartes

Post by Lemartes »

Nie no malowanie calkiem wporzo, figurki nawet wdzieczne, tylko co do podstawek mam jakies watpliwosci...strasznie dziwne.
Image
kacpero

Post by kacpero »

mi sie tam podstawki podobaja :) z reszta domyslam sie ze to modele do grania?
bardziej podoba mi sie ta panienka, bo malowanie wlosow i twarzy nadaje jej wiecej wyrazistosci.. w kilku miejscach ewidentnie przydalyby sie glebsze cienie (przynajmniej ciemniejsze kontury) - np. na karabinie u panienki
tak w ogole zastanawiam sie czy uzywasz jakiegos lakieru? bo figurki sa w same sobie jakies takie matowe, jakby osiadl na nich jakis pyl/pigment.. wygladaja troche jak polakierowane 'touch me' - niektore elementy sa mocno splaszczone..
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

kacpero wrote:jakby osiadl na nich jakis pyl/pigment..
mam dokladnie takie samo wrazenie przy wsyzstkich zdjeciach Maru.
Image
Flameon

Post by Flameon »

Bardzo takie "ziarniste" malowanie, jakbyś miał zdecydowanie zbyt gęstą farbę, nie wiem czy to wina fotek czy czego, poza tym jest spoko, tylko podstawki jakieś takie biedne :P
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

dzięki za komentarze :)
Ty tak to malujesz że to wszystko się wydaje takie aż przesadzone, komiksowe i w ogóle nie realne? Jestem pełen podziwu
starałem się wyczaić jak maluje Nomic .. pierwsze moje zetknięcie z jego pracami dało efekt .. "Qufa to niemożliwe ... "
https://nomadpainter.blogspot.com/ - oblookaj jego modele do Pulp city i infinity ...

Co do podstawek - robiłem je do większej grupy - fotkę zamieszczam
(z kasztaniłem kompletnie balans bieli i inne ustawienia ,, ale chodzi o podstawki .. )
domyslam sie ze to modele do grania?
tak :)

co do matowości :
mieszam z farbami suche pigmenty co powoduje że normalne farby staje się bardzo ale to bardzo matowe (nie zawszę ale ostatnio dość często)
a na koniec co by model wyglądał jak by rzeczywiście stał na jakimś pylistym podłożu to nakładam same suche pigmenty
np: karabiny dostały na koniec rozwodniona mieszanka czarnego pigmentu z rdzawym .. co dało bardzo fajny efekt .. tyle że na fotkach wychodzą płaskie .. w rzeczywistości wyglądają dobrze - tylko nie "łapią światła"
dla porównania zamieszczam fotke 3 ludków
od lewej - malowany pigmentowany i pokryty matowym lakierem talentsa, środkowy - nie lakierowany (ale z pigmentami), po prawej: bardzo matowy lakier - "zjadł" kontrasty i kolory .. w rzeczywistości jest ok .. ale na fotkach wychodzi słabo ... ale jest totalnie nie połyskowy .. wręcz "połyka światło"

i to samo tylko fotki nie zmniejszałem
https://i242.photobucket.com/albums/ff14 ... jszone.jpg
Image
Gildor

Post by Gildor »

Ty tak to malujesz że to wszystko się wydaje takie aż przesadzone, komiksowe i w ogóle nie realne? Jestem pełen podziwu

starałem się wyczaić jak maluje Nomic .. pierwsze moje zetknięcie z jego pracami dało efekt .. "Qufa to niemożliwe ... "
https://nomadpainter.blogspot.com/ - oblookaj jego modele do Pulp city i infinity ...
Ano widać podobieństwo! Ty poszedłeś troszkę w inną stronę, Twoje modele są bardziej rozmazane co mi się podoba :wink:
Image
arctica
Too fast for the rest of us

Post by arctica »

Nice collection of models there, and all well painted. :clap: great stuff :D
Post Reply