[PL]Warsztat Wojto

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Re: [PL]Galeria Wojto

Post by Nameless »

glebszy poglad? cwicz dalej, wyrownaj poziom.
sa elementy swietne, sa i slabsze. takie metale dla przykladu slabe. a miecz czarny z blyskawica? powinien ci sie snic po nocach w koszmarach. ja mysle ze sam juz dobrze widzisz ktore elementy twojej pracy wymagaja dalszej pracy.
podobnie i podstawka, dobrze rozplanowana, dobrzez zgrana z modelami- ale z zapyleniem przesadziles ;) wyszla plasko. tak w ogole to uznalismy w gronie sedziowskim, ze twoje termosy wlasnie rozpieprzyly ksiegowosc, bo jakichs kartek lezy tam co niemiara. niepotrzebnych kartek, dodam. Mahoniowi nie podobaly sie tez makarony na slupach, i ma racje, srednio wyszly (choc pomysl dobry).
Image
Wojto

Post by Wojto »

To były ulotki propagandowe ! :P A linie energetyczne faktycznie wyszły słabo .Muszę poćwiczyć NMM .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

to jest diorama zatytułowana "Kontrola skarbowa w fabryce makaronu"

+ ciekawie rozmieściłeś światła
+ odważnie rozjaśniłeś, praca z daleka rzucała się w oczy
+ jak na youngblooda to bardzo starannie
+ spójny poziom
+ kolor modeli nie najgorzej grał z ogólną kolorystyką podstawki

- staranność jeszcze nie wystarczająca. mam nadzieję, że na konkursie zobaczyłeś (zwłaszcza w kategoriach innych niż diorama) jak POWINNO to wyglądać. niezła jak na youngblooda, ale to nie dlatego że jest taka jak powinna, tylko dlatego że u YB jest z nią u nas nie najlepiej. ćwicz ćwicz ćwicz
- światła były, ale z cieniami to już gorzej...
- w dziedzinie rozdzielania elementów, podkreślania ich kształtów krawędziowaniem mizeria i brak śmiałości. przez to malowanie było mało czytelne
- o ile głowa "szefa" była pomalowana nieźle i ciekawie, to hełmy wiały nudą. biel też powinna być ciekawa. widziałeś tego dużego rycerza na konkursie? opisz spostrzeżenia z tego jak się maluje biel.
- cienkie linie - poćwicz choćby i na kartce (bo ci modeli zabraknie) rozdzielanie elementów darkliningiem i podkreślanie krawędzi jasnym krawędziowaniem. to samo dotyczy freehandów i oznaczeń - ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć
- te papiery na podstawce były wszędzie i wyglądały jakby ktoś wrzucił granat do pokoju głównej księgowej :lol: problem kompozycyjny...
- podstawkę całą zasypałeś pigmentem w jednym kolorze. nuda, monotonia, kaszana. kojarzyło mi się z terminatorami w sosie... sorki, ale podstawka też musi być dobrze zrobiona. żeby nie szukać daleko zobacz sobie u Flameona. a były lepsze podstawki sceniczne... malowanie pigmentami to nie jest sposób na "opękanie" tylko inna technika, której też się trzeba uczyć. więcej kolorów, a nie jednolita bura breja - i nie mów że to zdjęcia (widziałem widziałem!) bo tak naprawdę wyglądało
- te druty wysokiego napięcia wyglądają jak makaron. aż się zastanawiam czy ktoś ten granat wrzucił księgowej do pokoju czy w garnek spaghetti... może stąd ten "sosowy" kolor pod nogami marinsów? stąd podejrzenie o fabryce makaronu.

jak na pierwszy start w konkursie - jest dobrze,
w porównaniu do niedoświadczonych malarzy (nie mówię "dzieci" bo wiek mnie nie interesuje) - jest bardzo dobrze
w porównaniu do tego jak powinno być - ćwicz, ćwicz, ćwicz...

a z czego ty jesteś zadowolony? z czego nie jesteś? jakie wnioski po konkursie?
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Wojto

Post by Wojto »

Dobra odkryliście sekret , marines mieli zrobić nalot z komornikiem na orkową fabrykę makaronów i sosów a aby wejść do fabryki z większą pompą zrobili to przez księgowość :) .

Więc tak zadowolony jestem że wreszcie ogarnąłem jak rozjaśniać mocniej ale z w miarę dobrymi przejściami .Oczywiście nadal jestem w euforii po zdobyciu tego Silver Hussara .Nie jestem zadowolony z podstawek i podstawki pod oddział , sporo czasu poświęciłem na ich przygotowanie ,a potem schrzaniłem malowaniem ... Wnioski wyciągam takie że muszę poćwiczyć krawędziowanie , blacklining , precyzje , czystość malowania no i nauczyć się w końcu jakiegoś dobrego NMM .

Pozdrawiam
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

zapomniałem:

- metaliki są pokolorowane, do tego raczej mizernie. pomalowane byłyby gdybyś je pocieniował i rozjaśnił. metaliki maluje się tak jak NMM albo jak normalnymi farbami - tyle że używasz farb metalicznych. nie ma co liczyć że metaliczny połysk farb załatwi to za ciebie...

do roboty, póki motywacja pokonkursowa trwa - maluj jakiś model! możesz zrobić powrót do podstaw żeby poćwiczyć krawędziowanie nie tracąc czasu na inne techniki, albo popracować nad nowym porządnym modelem.

a NMM nie zaszkodzi - nie dlatego, że jest lepszy niż metaliki, ale dlatego że umiejąc NMM poradzisz sobie z malowaniem metalikami :)
-- Mahoń

Image

przemo

Post by przemo »

Ja też mogę dorzucić 3 grosze? :)

Więc tak; patrząc z za szyby praca wyglądała naprawdę świetnie. Byłem pod wrażeniem ( i nie wiedziałem o Twoim youngbloodostwie).

To że jesteś tak młody zaskoczyło mnie, zaskoczył mnie też progres jaki zrobiłeś w porównaniu do wcześniejszych pokazywanych na forum prac.

No i niestety patrząc na fotki które zamieściłeś na forum bardzo zmartwiłem się ilością niedociągnięć i "niegładkości". Bubli jest naprawdę sporo. Ale wciąż jestem pod wrażeniem i trzymam mocno za Ciebie kciuki! Następnym razem postaraj się może trochę bardziej dopracować pracę, żeby było mniej wpadek.

Miłego malowania :D
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a jakos na zywo nie bylo ich az tak widac... udalo sie Wojto na zdjeciach wyciagnac wszystkie ;)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

po prostu uczciwie sfotografował... dzięki za szczerość fotograficzną, Wojto! ;)

PS - jak tak wracam do fotek, to nie sposób nie przyznać racji odnośnie tego mrocznego miecza z błyskawicą :lol: a i ten drut do krępowania paczek średnio pasuje na pole bitwy. wiem, on jest kolczasty, tyle że bez kolców :P
-- Mahoń

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

az za uczciwie ;)
Image
Wojto

Post by Wojto »

Fakt na zdjęciach widać każdy szczegół i błąd .Jednak myślę że to lepiej , bo wiem nad czym mam pracować .

Pozdrawiam
Post Reply