[PL] Galeria qc

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
quidamcorvus

Re: [PL] Galeria qc

Post by quidamcorvus »

Graveir, Alghul, Cmentar, to słowa znane nielicznym mieszkańcom Starego Świata, Kapłanom Morra i Łowcom czarownic, ale także tym Porywaczom zwłok oraz Hienom cmentarnym, którym los sprzyjał wystarczająco długo by przeżyli spotkanie ze stworem.
Cmentary, to potężne stwory znacznie większe i masywniejsze od nędznych Ghouli z którymi, według niektórych uczonych, zdają się być spokrewnione. Podobnie jak nikczemne trupojady, także Graveiry piłują zęby, które tworzą dwa rzędy ostrych jak sztylety trójkątnych kłów, które osadzone w masywnych szczękach z łatwością rozrywają mięso i tną kości. Dłonie Cmentara są wydłużone i poczerniałe, a pazury długie i grube oraz stale pokryte czarnym jadem. Graveiry cechują się zabójczą inteligencją, sprytem i instynktem drapieżnika, ale często kłóci się to z żądzą krwi. Przy czym wydawać się może, że jedynym celem istnienia tych nielicznych stworów jest zaspokojenie niemożliwego do ugaszenia pragnienia krwi i śmierci. Podobnie jak Ghoule, z którymi często polują, Cmentary spotykane są najczęściej na przeklętych ziemiach Sylvanii, gdzie przy leśnych traktach czyhają na samotnych lub nieostrożnych wędrowców.
Podobnie jak piskliwe Ghoule, także Graveiry w istocie nie są istotami Nieumarłymi. Służą potężniejszym Nieumarłym i Nekromantom ponieważ wiedzą, że tam dokąd wyruszą panowie życia i śmierci, z pewnością dojdzie do rzezi - a Graveiry w odróżnieniu od Ghouli nie gardzą ciepłym mięsem.
Graveir to, nie licząc kawalerzystów, pierwszy z dużych celów, które skończyłem malować do Nieumarłych kompanii w Warheim FS.

Malując Cmentara chciałem uzyskać taki sam odcień skóry jak na Ghoulach - w końcu to jedna rodzina żywych stronników. Niestety zgubiłem gdzieś plik z zapisem farb jakich wówczas użyłem i malując na wyczucie uzyskałem nieco jaśniejszy odcień skóry. Zrezygnowałem też z poczerniałych dłoni (i pyska), które według fluffu charakteryzują Alghul - choć zastanawiam się jeszcze, czy nie umazać mu dłoni krwią.

ImageClick to see full-sized image

A tak Cmentar prezentuje się w towarzystwie pozostałych Ghouli - to naprawdę spore bydle.

Image
Grish

Post by Grish »

Ghoule świetne! Tak samo Cmentar :)
Gildor

Post by Gildor »

Fajny klimacik! :clap:
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ekstra banda!

Poprzednie podstawki także przypadły mi do gustu, umiesz zbudować atmosferę poprzez kolory i dodatki. Oby tak dalej!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Dzięki za komentarze :)
Niektórzy uczeni Starego Świata powiadają, że bestia znana jako Stregoica musiała zrodzić się z bluźnierczego połączenia krwi rodu Strigoi z krwią zmiennokształtnych, znanych w Starym Świecie pod nazwą Strega lub Vlkoslak.
Stregoica jest przerażającym, plugawym zlepkiem wilka i nietoperza, łączącym najlepsze cechy tych zwierząt. Ponadto, w przeciwieństwie do wielu bestii Stregoica cechuje zabójcza inteligencja, spryt i instynkt drapieżnika. Wydawać się może, że jedynym celem istnienia stwora jest zaspokajanie niemożliwego do ugaszenia pragnienia krwi i śmierci. Znane są historie opowiadające o całych wsiach, które zniszczone zostały przez te przerażające kreatury, niektórzy powiadają także, że widziano bestie podążające za taborami Strigan, Stregoica nie atakowała taborytów, co więcej zdawała się chronić Strigan przed atakami innych bestii a nawet Ludzi. Uczeni twierdzą, że jeśli te historie są prawdziwe, to niezbicie dowodzą prawdziwości teorii głoszącej o związku Stregoica ze rodem Strigoi.
Stregoica to drugi obok Graveira model piechoty w kompanii Nieumarłych do Warheim FS podlegający zasadzie specjalne duży cel.

Jako, że Stregoica podlega także zasadzie specjalnej nieumarły pomalowałem model w podobnych barwach jak Zombie. Efekt finalny jednak nie do końca mnie zadowala, użycie zielonego glaze i lakieru bezbarwnego dość mocno stłumiło kontrast, wezmę to pod uwagę następnym razem.

Zobacz także na BLOGU.
Image
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

Fajna załoga :)
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

zaloga fajna, a potworek dopasowany, choc istotnie nieco obnizyles loty. trudno, czasem wychodzi, czasem nie :)
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Daleko na południu za Górami Krańca Świata leży pozbawiona życia pokryta wulkanicznym pyłem pustynia zwana Polami Kości. Tam na ciałach prastarych smoków żerowały, przybyłe z nad spalonych słońcem pustyń Nehekhary, potężne padlinożerne ptaki. Na całym obszarze pustyni leżą monstrualne szkielety smoków, pośród których spoczywają dziesiątki trucheł ptaków, które otruły się gadzim mięsem.
Gdy Wielki Nekromanta Nagash po raz pierwszy wykonał swój przeklęty Rytuał Przebudzenia mroczna moc przeniknęła spoczywające na pustyni kości smoków i ptaków. Zmarłe zwierzęta powstały raz jeszcze, ich puste czaszki wypełniła wyrwana z Krainy Śmierci spaczona świadomość, oczodoły zapłonęły ogniem szalonego i nienasyconego głodu. Gady uniosły się na swych przegniłych skrzydłach i powróciły do Starego Świata by zaspokoić płonący w trzewiach głód, który ugasić mogła jedynie energia dusz żywych istot, Nieumarłe ptaki zwane gnilcami rozpostarły swe postrzępione skrzydła i podążyły za swymi zabójcami.
Kiedy Nagash został pokonany, ożywione smoki powróciły na Pola Kości, gdzie znów pogrążyły się w eterycznym śnie. Jednak gnilce nie potrzebowały tak potężnej magii by dalej wieść swój Nieumarły żywot i pozostały w Górach Krańca Świata.
Zdarza się, że potężne Wampirzyce przyzywają Nieumarłe ptaki, ‘żerujące’ w pobliżu dworu Królowej Nocy, które siłą swych pokrytych trującymi wydzielinami dziobów i szponów dają odpór wrogom czarnoksiężnika.
Gnilec to kolejny, obok Cmentara i Stregoicy, duży cel w szeregach Nieumarłych kompanii w Warheim FS.

O ile z malowania modelu jestem nawet zadowolony, to już sam Gnilec jest dość starym wzorem, co widać gdy zestawi się go z nowszymi wzorami od GW. Choć z drugiej strony, trudno odmówić Gnilcowi dość specyficznego uroku.

Przy okazji zachęcam do lektury Subiektywne podsumowanie tygodnia #1 oraz 103 odcinka cyklu Zebrane z tygodnia.
Last edited by Nameless on 25 Feb 2013, o 21:03, edited 1 time in total.
Reason: poprawione tagi
Image
JerzyK

Post by JerzyK »

Miłe dla oka figurki. Gratuluję tempa i wytrwałości w malowaniu :clap:
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Super, zwłaszcza padlina! Kiedyś miałem przyjemność te skrzydlate flaki malować :D
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply