Ale trzepanie, huhu...
Gildor, ja Ci powiem krótko: pierwszy raz na oczy widzę, żeby Mahoń kogoś tak cierpliwie i wytrwale prowadził i nauczał. Korzystaj, póki masz nauczyciela, bo ja widzę, że Cię Mahoń wziął pod swoje skrzydło Nie widziałem, żeby komukolwiek tyle rad dawał i do tego pokazywał to na zdjęciach. I żeby robił to samo w kółko do znudzenia na różne sposoby, aż dotrze do odbiorcy. A odkąd tu buszuję na forum (nawet, gdy konta nie miałem jeszcze) to nie przypominam sobie, żeby kogokolwiek tak pilnował, jak Ciebie. Mało tego - zaczyna nawet troszczyć się o stan Twojego zdrowia!
Na fotkach masz wszystkie swoje niedociągnięcia, a w treści pranie mózgu, że nawet ja bym chyba wysiadł
Najpierw kilka kolorów DOKŁADNIE, a później efekty. Ja wiem, jak to jest, wierz mi, wiem, że można przeoczyć oko, że można czegoś nie domalować. I też się rwałem do efektownego malowania, gdy farby nie umiałem nakładać dobrze jeszcze... To normalne, nie martw się, ale teraz już czas, żeby zdać sobie z tego sprawę. A to zlecenie w dodatku było.
Też tak miałem, ale kiedyś sobie postanowiłem i Tobie to powiem: po każdym malowaniu, kiedy wydaje Ci się - ba, kiedy JESTEŚ PEWIEN, że skończyłeś malować - zanim nawet zaczniesz lakierować/pakować/whatever, OBEJRZYJ JESZCZE RAZ wszystkie figurki DOKŁADNIE od stóp do głów.
Ja ostatnio oglądałem armię Chaos Dwarfów, a sam widziałeś, ile tego miałem... I znalazłem kilka detali jeszcze. A potem ZNÓW coś znalazłem... Nie mogłem na nie patrzeć, a się zmusiłem do sprawdzenia.
Dawaj dalej i słuchaj Mahonia i innych I do przodu, zawsze do przodu. Na klatę i do przodu!
[PL] Galeria Gildora
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Galeria Gildora
Ale pewnych etapów nie da się przeskoczyć, to tak jakby nie umieć jeszcze chodzić a już brać się za jazdę rowerem. Bez solidnych podstaw nigdzie nie zajdziesz. A co do malowania dla klientów to jak to mówili szefowie u mnie w pracy "Jedną złą opinię równoważy dopiero 5 pozytywnych" tak ,że zastanów się czy opłaca ci się malować niedokładnie. A tak w ogóle to Mahoń napisał już wszystko co się napisać dało na temat tych modeliGildor wrote:Nie.Czy ty chłopie nie masz bardzo słabego wzroku?wiem przecieżA teraz to, co powiedział Rentall: Nie puściłem tych fotek żeby ci dokuczyćnoo Zawsze chciałem do czegoś dojść jak najszybciej...Lekcję 3 masz zaliczoną, ale ciągle zaległe 1 i 2..
no normalnie pojechaliście Gildora tak że teraz będzie miał tyłek jak Bohunowy Avatar ....
co do tego Bordowego .. eeee cosia
przypomniało mi to pewien mój eksperyment a mianowicie Model Moiry do Infinity - pani ma na sobie coś co sie nazywa ODD (Optical Disraption Device) działa to na różne sposoby - albo jak taki "niedorobiony predator" albo poprzez emitowanie w pobliżu użytkownika pokazu typu światło i cień który powoduje zmylenie patrzącego (emituje jakieś szalone wzory, stroboskop i takie) wiec spróbowałem namalować to na podstawce :
https://maru.worldblogcafe.com/view,image,279,1092.html
i użyłem niefortunnego bordowego ..... nauczka - nie kitraj nikomu pod buty bordowej plamy a zwłaszcza kobiecym modelom
- pomysł z wzorkiem ludziom sie podobał ale plama stała się żródłem do bardzo niewybrednych dowcipów
- plamy już nigdy nie powtórzyłem .. wzorek tak
a i z tymi klamrami to rzeczywiście słabo ... nawet nie wiedziałem że one tam są
Gdzieś ktoś wspomniał o czarnym na czerwonym :
zakładam że chodziło o manewr który można zobaczyć u Nomica , czasami u Bohuna i umnie (czerwony kapturek) czyli bardzo mocne skontrastowanie czerwieni poprzez wręcz czarny - ostatnio spróbował Sadziu z efektem takim sobie
cieszy mnie że ta technika zaczyna być próbowana przez ludzi ogólnie .. tyle że jest to naprawdę trudna technika
i w twoim wypadku Gildorze za wcześnie na to (wyszło ci prawie na 1 szarfie )
Lo dzizas nawet konie mają pod kopytami te bordowe coś ...
co do malowana końskiego oka .. to jest kutke trudne bo wygląda inaczej niż ludzkie ... i w zasadzie jest czarne .. w związku z tym trzeba "oszukiwać"
malując albo tylko odbite światło
Click to see full-sized image
albo cos takiego
kącik na różowo / kremowo a potem blik światła na soczewce
co do tego Bordowego .. eeee cosia
przypomniało mi to pewien mój eksperyment a mianowicie Model Moiry do Infinity - pani ma na sobie coś co sie nazywa ODD (Optical Disraption Device) działa to na różne sposoby - albo jak taki "niedorobiony predator" albo poprzez emitowanie w pobliżu użytkownika pokazu typu światło i cień który powoduje zmylenie patrzącego (emituje jakieś szalone wzory, stroboskop i takie) wiec spróbowałem namalować to na podstawce :
https://maru.worldblogcafe.com/view,image,279,1092.html
i użyłem niefortunnego bordowego ..... nauczka - nie kitraj nikomu pod buty bordowej plamy a zwłaszcza kobiecym modelom
- pomysł z wzorkiem ludziom sie podobał ale plama stała się żródłem do bardzo niewybrednych dowcipów
- plamy już nigdy nie powtórzyłem .. wzorek tak
a i z tymi klamrami to rzeczywiście słabo ... nawet nie wiedziałem że one tam są
o szkoda bo bym zobaczył co Ania z nich może wycisnąć@Gildor - nie, poprawi ich Ania.
Gdzieś ktoś wspomniał o czarnym na czerwonym :
zakładam że chodziło o manewr który można zobaczyć u Nomica , czasami u Bohuna i umnie (czerwony kapturek) czyli bardzo mocne skontrastowanie czerwieni poprzez wręcz czarny - ostatnio spróbował Sadziu z efektem takim sobie
cieszy mnie że ta technika zaczyna być próbowana przez ludzi ogólnie .. tyle że jest to naprawdę trudna technika
i w twoim wypadku Gildorze za wcześnie na to (wyszło ci prawie na 1 szarfie )
Lo dzizas nawet konie mają pod kopytami te bordowe coś ...
co do malowana końskiego oka .. to jest kutke trudne bo wygląda inaczej niż ludzkie ... i w zasadzie jest czarne .. w związku z tym trzeba "oszukiwać"
malując albo tylko odbite światło
albo cos takiego
kącik na różowo / kremowo a potem blik światła na soczewce
Jakie rzęsy!
A samo oko jest generalnie podobne, tylko że białka mało widać. A ludzie lubią malować te oczy "po ludzku"...
a tu przykład świetnego "prosto, starannie, czytelnie, efektownie":
pomalowane przez naszego forumowego Coyote...
A samo oko jest generalnie podobne, tylko że białka mało widać. A ludzie lubią malować te oczy "po ludzku"...
a tu przykład świetnego "prosto, starannie, czytelnie, efektownie":
pomalowane przez naszego forumowego Coyote...
Wczoraj przemyślałem moje malowanie jako ogół i stwierdzam,że za wcześnie u mnie na jakieś większe zlecenia(studyjne). W sumie to mam +/- 3.5 lat praktyki, 16ście lat i jestem raczej malarzem jednej figurki( ciężko mi utrzymać zbliżony poziom na wielu modelach). Chciałem żeby było coraz lepiej a wychodzi coraz gorzej...
Te całe przybrudzenia i mocne highlighty... to miał być gadżet żeby się podobało, szkoda, że jest na odwrót.
Teraz myślę sobie, że będę pracował nad rozwojem swojego mazania (nadrobię 1 i 2gą lekcję), pomaluję coś na ebaya + swoją armię a dopiero jak osiągnę stabilny etap wezmę się za tego typu rzeczy.
Jedyne co bym chciał teraz zrobić to wziąć te figurki i naprawić wypisane błędy.
Dzięki za uwagę, komentarze i wszystko co zostało napisane w tym temacie.
Te całe przybrudzenia i mocne highlighty... to miał być gadżet żeby się podobało, szkoda, że jest na odwrót.
Teraz myślę sobie, że będę pracował nad rozwojem swojego mazania (nadrobię 1 i 2gą lekcję), pomaluję coś na ebaya + swoją armię a dopiero jak osiągnę stabilny etap wezmę się za tego typu rzeczy.
Jedyne co bym chciał teraz zrobić to wziąć te figurki i naprawić wypisane błędy.
Dzięki za uwagę, komentarze i wszystko co zostało napisane w tym temacie.
Ale zaleciało smutą!
gdybym z Tobą nie gadała to bym pomyślała że się zniechęciłeś.
Czekam z niecierpliwością na orkowe WIP'y
gdybym z Tobą nie gadała to bym pomyślała że się zniechęciłeś.
Czekam z niecierpliwością na orkowe WIP'y
zła diagnoza to nie to położyło sprawęTe całe przybrudzenia i mocne highlighty... to miał być gadżet żeby się podobało, szkoda, że jest na odwrót.
(pomijam fakt przybrudzeń na bordowo zamiast na brązowo / szaro )
sprawę położyło to że to nakłada sie na końcu a nie na początku .. i trzeba było po prostu wpierw położyć porządnie barwy bazowe , zrobić detale (np te klamry czy lampasy) a na koniec podkręcić kontrast i dodać przybrudzenia .. nawet ja nie zaczynam od przybrudzeń, chociaż syfie przy malowaniu nie miłosiernie a potem poprawiam pigmentami by miało właśnie taki błotnisty /pylisty efekt
ale niestety bazowy kolor nakładam jak każdy .. i to musi być dokładnie zrobione bo potem trzeba sie namęczyć by to poprawić (różnica z tym że dla mnie baza po docelowo niebieski może być np kremowy ..)
Żeby nie było,że dużo gadam a nic nie robię.
Fajna figurka z micro arta, wczesny WIP.
Czerwone,zielone i metalki skończone. Tylko pociągnę kreskę na armorze jasną na środku... Nie jestem przekonany do tej kolorystyki. Co o niej sądzicie, co myślicie jak na razie o samym modelu?
Miłej nocy, dzięki za odzew.
Fajna figurka z micro arta, wczesny WIP.
Czerwone,zielone i metalki skończone. Tylko pociągnę kreskę na armorze jasną na środku... Nie jestem przekonany do tej kolorystyki. Co o niej sądzicie, co myślicie jak na razie o samym modelu?
Miłej nocy, dzięki za odzew.
Sierżant siersciuch o ile dobrze kojarzę.
Skończone kawałki wyglądają schludniej. Idziesz w dobrym kierunku jeśli chodzi o czystość (chociaż mogłoby być jeszcze ostrzej;p). Nie mam tylko przekonania do kolczugi nad napierśnikiem, wygląda jakbyś tylko nałożył bazowy kolor.
Poza tym wydaje mi się, że jej strój strażnika jest mocno wzorowany na rzymskim, a co za tym idzie, te guzy na dole spódniczki (ktora nota bene składa się ze skórzanych pasków), powinny być metalowe. Bo na razie ciężko sensownie wytłumaczyć te zgrubienia. Inna sprawa, że pomalowałeś jej tą spódnice jakby była plisowana (rozjaśnienie z jednej strony paska, jakby na grzbiecie plisy) a nie zrobiona z pasków. Nie widziałam jednak figsy w rl , więc nie wiem jak dokładnie wygląda rzeźba w tym miejscu i czy takie malowanie jest uzasadnione, czy też nie.
pzdr.
m.
Skończone kawałki wyglądają schludniej. Idziesz w dobrym kierunku jeśli chodzi o czystość (chociaż mogłoby być jeszcze ostrzej;p). Nie mam tylko przekonania do kolczugi nad napierśnikiem, wygląda jakbyś tylko nałożył bazowy kolor.
Poza tym wydaje mi się, że jej strój strażnika jest mocno wzorowany na rzymskim, a co za tym idzie, te guzy na dole spódniczki (ktora nota bene składa się ze skórzanych pasków), powinny być metalowe. Bo na razie ciężko sensownie wytłumaczyć te zgrubienia. Inna sprawa, że pomalowałeś jej tą spódnice jakby była plisowana (rozjaśnienie z jednej strony paska, jakby na grzbiecie plisy) a nie zrobiona z pasków. Nie widziałam jednak figsy w rl , więc nie wiem jak dokładnie wygląda rzeźba w tym miejscu i czy takie malowanie jest uzasadnione, czy też nie.
pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
ja zielone zamieniłbym na brązowe, rozjaśnił cycki, a nie sam środek i nałożył bazowe kolory na wszystko i oddzielił to blackliningiem, wtedy wziąłbym się za rozjaśnianie i przyciemnianie, ale każdy ma swoje sposoby więc ciśnij do końca!