[PL] Warsztat ARBAL'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
ARBAL

Re: [PL] Warsztat ARBAL'a

Post by ARBAL »

Dzięki Slawol, wszystkie tabliczki właśnie poprawiłem i wymieniłem większość z nich, bo dorwalem si ewkoncu do folii do drukarek laserowych i atramantowych :) A na klocki mam kilka patentów....

Na Hellenice jest klocek z płyty MDF np...
Image
ARBAL

Post by ARBAL »

Dzieki pomocy na forum udało mi się skończyc pierwsze popiersie w moim zyciu...
ImageClick to see full-sized image
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No proszę!

Są jakieś postępy :) Jak na pierwsze popiersie, to całkiem nieźle. Klejnot jest moim ulubionym elementem, wyszedł bardzo naturalnie i błyszczy się, jak prawdziwy kamień :clap: Jeden z lepszych klejnotów, jakie widziałem, choć oczywiście do ideału jeszcze nieco mu cienia brakuje i bliku, wtedy byłby "głębszy". Spinka mogłaby dostać mocniejeszego washa, żeby rowki podkreślić. Klejnot zdecydowanie najlepszym elementem całej pracy, jak dla mnie.

Oczy bardzo dobre! Przede wszystkim dlatego, że udało Ci się uchwycić "spojrzenie" odpowiednie do rzeźby i do mimiki twarzy. Jest charakter. Same oczy może nieco "suche", nie widać stąd, czy są takie szkliste, jak u człowieka, ale to już detal. W tej skali staraj się już dbać o takie rzeczy, bo to już widać.

Dalej - twarz. Dość naturalna, ale sam bym jeszcze mocniej podkreśił cienie, zwłaszcza w rowkach. Na pewno wzmocniłbym cienie wokół oczu, nie żeby zaraz z niego emo robić, ale trochę mi tam za blado. Usta ładnie zaznaczone, dolna warga podrkeślona. Na plus także to, że szyja jest w cieniu, a twarz oświetlona - bardzo to pomaga w "przestrzennym budowaniu" klimatu.

Na ostatnim premiowanym miejscu jest peleryna. Cienie są, kształ zachowany, tego fioletu niestety za bardzo nie widać...

Zbroja wciąż pozostaje blada i to jest najsłabszy element. Kolczuga lepiej, bo łuski ładnie się odcinają, ale płyty są jednak zbyt jednolite.

Włosy z tyłu niezłe, z przodu trochę za mocno rozjaśniłeś same kosmyki, a za słabo większe obszary.

Klocek ładny, a i zdjęcia znów lepsze, o czym świadczy intensywna czerwień, a nie taka sprana i wyblakła. Powiedz tylko, które ujęcie jest bliższe rzeczywistości, bo na 1 i 2 twarz jest różna, na 1 jest ciemniejsza (i bardziej mi się podoba), niż na 2 (blada, nieco wyblakła).

P.S. A i czy ten model nie nazywa się Ithandir, zamiast Ithanoir? Ja tam widzę "o", a nie "d" :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
ARBAL

Post by ARBAL »

Dzięki, 1 jest bardziej rzeczywista.
hahahaah tak jest tam D - ITHANDIR :)
to szczegół, jak będe drukował nowe plakietki to poprawie :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Mam nadzieję, że to przełom, zarówno w malowaniu, jak i robieniu zdjęć. Oby tak dalej! :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

przemo

Post by przemo »

lepiej :clap:
ARBAL

Post by ARBAL »

Dzięki :)
Co do zdjęć to wrzucę 4 fotki starej pracy ale w nowym wykonaniu. Twstuje znane Wam tła Hangar18 i naprawde jestem w pozytywnym szoku. Zdjęcia robione na AUTO w pochmurny dzień. wyszły o niebo lepiej niż stara wersja z mega kombinacja w ustawieniach. Oceńcie sami, ale myślę, że jest lepiej:
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

No! Idzie nowa jakość zdjęć, aż miło popatrzeć.

Jeszcze co nieco się odbija (brak osłony), ale za to kolory są już lepiej odwzorowane.

Z teł, to mnie to drugie najbardziej irytuje przy tym modelu, robi się za żółto :)

Najlepsze zdjęcie dla mnie to nr 1, miękkie i nie ma przesadnego cienia od światła zewnętrznego, a do tego widać, że łódź jest brązowa, a nie odblaskowa :) Potem 4 i 3 (tutaj najmocniej widać różnice w oświetleniu elementów i odbicia na ciemnym drewnie).

Widać też na poszczególnych ujęciach róznice w odcieniach, niewielkie, ale widać - zasługa oczywiście trybu automatycznego :)

Edit:
P.S. Tylko trochę małe te zdjęcia.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

ARBAL

Post by ARBAL »

Alice 80mm skończona :)

sorki ale więcej zdjęć znajdziecie u meni w galerii: https://www.coloureddust.com.pl/2013/04/alice.html
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Zdjęcia żółtawe, pończochy to neony, skóra nieco cieniowana (nie widać, bo fotki biją), podstawka z terenem super ekstra bajkowa i świetnie pasuje, ciuszek nieco płaski, włosy spoko, oczy też, dodatki typu karty, czy listki też ładne. No i filiżanka ładna, mógłbyś zrobić zbliżenie na wzorek :)

No i chyba te wielkie liście są nieco błyszczące i wyglądają lepiej już.

Bardzo wdzięczny i efektowny model, ale za zdjęcia to masz głowę zmytą znów, robiłeś lepsze. Te są pod sztucznym światłem chyba.

P.S. Podoba mi się Twój podpis na fotkach :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Post Reply