[PL] Aerograf i jego przydatność

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
ainuin

Re: [PL] Aerograf i jego przydatność

Post by ainuin »

Im mniejszy zbiornik tym częściej będzie kompresorek chodził.

Marta poszukaj firmy Sparmax
https://www.sparmax.com.tw/air_compressors_2.html

Jest to producent u którego zaopatrują się wynalazki typu Euro-Tec, Aero-Tec.

Osobiście przymierzam się do modelu TC 610H aka Euro-Tec 16A . W sumie ponieważ mam duży kompresor w garażu zaatakowałbym model 20A ze względu na ciszę ale cena niestety zwala z nóg.
Ufam, że tłumienie i wymuszony przepływ powietrza poprzez zastosowanie wiatraków pomoże zwalczyć hałas
Marta

Post by Marta »

Sparmax jest w tym samym sklepie, zakladke obok, wiec szukania duzo nie bedzie;]
Ale ten Tc 610H kosztuje tak ze 70 funtow wiecej i ma 2,5l zbiornik (ten AB-AS189 - 3l). Do tego nie widze ile on ma decybeli, ale jesli to ten sam kompresor co Euro-tec 16A to robi tyle samo halasu co ten tanszy.
Nie kumam roznicy w tych dwoch opisach (znaczy slowa rozumiem, ale nie ogarniam jakie to ma znaczenie dla komfortu pracy i zdrowia psychicznego mojego futra):
TC-610H
This compressor is an on demand type which means it automatically turns on when you press the airbrush trigger and turns off again when the airbrush is not in use.
AB-AS189
With a dual position switch, it is possible to select 2 modes of operation: In position 1,once it has reached an output pressure of 57 PSI it shuts off automatically and restarts when required. In position 2, the compressor will run continuously and reach a maximum pressure of 87 PSI.
Jakbys mogl ainuin wytlumaczyc lopatologicznie kobicie, czym one sie roznia to bylabym meeega wdzieczna. Bo ja technicznie to raczej malosprytna jestem :oops: :oops:

pzdr
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
szczurek_

Post by szczurek_ »

Wlasnie przyszedl mi kompresorek (wczoraj aero) :mrgreen: Siadam malowac wiec 2 pytanka tzn. duzo rozcienczac farbe do aerografu ? jak dlugo moge pozostawic farbe ? tzn.zaraz po malowaniu do mycia ,bo jak zaschnie to mogiła ;) ?

p.s-Mahon napisz jakich uzywaliscie ze z aero bylo wszystko okej ,a ty Theotril z ktorymi miales zonka (metaliki ) .Kurcze bardzo by mi to ulatwilo sprawe bo maluje wlasnie cos wiekszego z metalami i ... :wink: a nie chce zapchac sobie aerografu na starcie ;)
Image
ainuin

Post by ainuin »

This compressor is an on demand type which means it automatically turns on when you press the airbrush trigger and turns off again when the airbrush is not in use.
Działa to tak, że jak przepuszczasz powietrze przez aerograf, to automatycznie spręża kompresor powietrze, po to by przypadkiem ciśnienie nie spadło za nisko. W większych maszynach (większe butle) kompresor "pompuje" do czasu osiągnięcia pewnej ustalonej wartości ciśnienia, a następnie wyłącza się. Załączenie następuje dopiero gdy ciśnienie spadnie do innej ustalonej wartości. Zasadę tę przedstawia poniższy teksts
With a dual position switch, it is possible to select 2 modes of operation: In position 1,once it has reached an output pressure of 57 PSI it shuts off automatically and restarts when required.
Jednak przy tak małej butli moim zdaniem i tak będzie chodził kompresor przez większość czasu.

Natomiast
In position 2, the compressor will run continuously and reach a maximum pressure of 87 PSI.
Niezależnie od stanu użycia, kompresor pompuje tak aby utrzymać stałe ciśnienie 87psi.

Odnośnie porównania kompresorów. Może cena to kwestia serwisu/gwarancji, jakości wykonania. Parametrowo "to samo"
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

@Szczurek - tych modelarskich nie używałem na aero, ale pamiętam o ile dają lepsze rezultaty (gładkość i "metaliczność") niż np. cytadelki (które wśród akryli i tak przodują). Używaliśmy za to alkoholowych Vallejo i spisywały się super. Pamiętam, że Ania używała ich jako warstwę poprzedzającą kamuflaż na tauowym XV-89 i efekt był fajny. Gładko, błyszcząco, itd.
Ale mamy też wysokopołyskowe spraye metaliczne i tu jest zupełnie inny efekt - na wypolerowanej powierzchni prawie jak wypolerowane chromy na motocyklach ^^
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Theotril

Post by Theotril »

Ja użwyałem tylko valejo air ( metaliki)- i to one mi dysze zapychały.
W zeszłym tygodniu zamówiłem pare farb firmy createx - zobaczymy jak sie nimi bedzie malowało.
Marta

Post by Marta »

Dzieki wielkie ainuin:D
Teraz mniej wiecej wiem jaki mam punkt odniesienia. Teraz tylko przekopie sie przez tone stron w poszukiwaniu jakichs recenzji tego tanszego. Jesli nie roznia sie parametrami i ten bez obudowy dziala przyzwoicie to za 70 funtow moge sobie kupic calkiem przyzwoity aero na start i kilka zestawow farbek Vallejo air na poczatek:)

pzdr.
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
ainuin

Post by ainuin »

Marta, zamówiłem kompresor model 189. Będzie u mnie około poniedziałku. Zrobię test i zdam relację.
Marta

Post by Marta »

ainuin wrote:Marta, zamówiłem kompresor model 189. Będzie u mnie około poniedziałku. Zrobię test i zdam relację.
Czyli ten nad ktorym ja kminie?? Fajowo:D:D:D
Ja mysle ze najwczesniej bede mogla zamawiac pod koniec przyszlego tygodnia, wiec bedzie chwila na wyciagniecie wnioskow:D

pzdr
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
ainuin

Post by ainuin »

Ten sam model.
Post Reply