[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Gildor

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Gildor »

28mm
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Ja myślę że podkreślenie kształtów ciemnymi konturami i jasnymi krawędziami poprawiłoby ogólną czytelność.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

mahon wrote:Ja myślę że podkreślenie kształtów ciemnymi konturami i jasnymi krawędziami poprawiłoby ogólną czytelność.
Ja też tak myślę, a póki co - podobają mi się kolory spodni i czerwonych szarf.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Mam to samo zdanie co koledzy - krawędziowanie i że wyszły Ci b. ładne przejścia, tak tak :)

(zastanawia mnie, czy te białe bandaże/szaliki pod czapkami muszą mieć ten kolor ... bo to miejsce wygląda jak zapomniane i przypadkowo niepomalowane :roll:)
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

wygląda tak przez brak wyraźnego konturu. gdybyś wyraźnie widziała gdzie się to zaczyna, gdzie kończy i jaki ma kształt - łatwiej byłoby ci to uznać za skończone...
-- Mahoń

Image

Gildor

Post by Gildor »

Bo tamto malowałem jak mi trochę snakebite zostało i na dobrą sprawę to jest jedna warstwa :) Będzie jeszc jakiś mini wash i rozjaśnienie. Już blackilingowałem, jeszcze pokąbinuje z tym aby było bardziej czytelnie ale jakoś się nie chce wyostrzyć :bonk:
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

podziel się spostrzeżeniami na temat tych figurek :-)
dużo czyszczenia, jak z detalami?
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Ale najważniejsze jest, żeby czarne linie nie babrały okolicy np. rozjaśnionych krawędzi szarf na ramionach.
Czarne linie wcale nie muszą być grube żeby spełniały swoją rolę. Ważne żeby były ostre i równe.
Oczywiście większy kontrast w niedalekim sąsiedztwie też pomaga, ale to temat na przyszłość, bo warto żebyś spróbował bardziej odważnie rozjaśniać. Obecne rozjaśnienia wychodzą Ci tak gładko i starannie, że nie powinna to być zbyt wysoka poprzeczka, a ośmielenie się z rozjaśnieniami, dało by Ci większe pole manewru. Mógł byś zacząć bawić się w skupianie wzroku rozjaśnieniami na kluczowych dla Ciebie elementach modelu. (Pomyśl jaka to władza! :mrgreen: Będziemy oglądać model Twoimi oczami, tak jak Ty sobie to zaplanujesz.)
Aaale wracając na ziemię ;) do czarnego liniowania:
Warto zaplanować malowanie tak, żeby sobie nie psuć wcześniejszej roboty: najpierw cieniować, a na końcu rozjaśniać.
To uniwersalna zasada którą poznałam zaczynając malować figurki i którą Ty pewnie też znasz, tylko w ferworze malowania pomijasz :twisted: to co w głębi maluje się w pierwszej kolejności.

Nie truję?
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Gildor wrote:Bo tamto malowałem jak mi trochę snakebite zostało i na dobrą sprawę to jest jedna warstwa :) Będzie jeszc jakiś mini wash i rozjaśnienie. Już blackilingowałem, jeszcze pokąbinuje z tym aby było bardziej czytelnie ale jakoś się nie chce wyostrzyć :bonk:
odłóż ich na krótką chwilę.
weź inny model.
pomaluj go płaskimi kolorami. żadnego rozjaśniania i cieniowania - tak w ramach ćwiczeń.
podziel go na elementy - jak w komiksie, każdy element jest obramowany konturem.
weź czarną albo ciemną farbę - nie wash, nie ink, tylko farbę. najprecyzyjniejszy pędzelek jaki masz. pociągnij kontury.

inna możliwość: jeśli malujesz na ciemnym podkładzie, albo przelecisz ciemnym washem model na starcie, to potem wystarczy "zostawiać" ciemne kontury i ich nie zamalować jaśniejszymi kolorami. ale te ciemniejsze linie bardzo pomagają w czytelności... a ta jest twoją słabą stroną od początku - umiesz pomalować gładkie przejście, ale z czytelnością masz problem.

a przy okazji zobacz jak dobrze na prostych modelach sprawdza się styl, jaki reprezentuje np. Steve Dean:

ImageClick to see full-sized image

albo Tom Weiss:

ImageClick to see full-sized image

To jest na pewno więcej niż zwykły tabletop - bardzo efektowne, czyste, wpadające w oko. Do gry - jak marzenie. I zapewniam: nie maluje się tego wolno. ;)
-- Mahoń

Image

kacpero

Post by kacpero »

mahon wrote:
Gildor wrote:Bo tamto malowałem jak mi trochę snakebite zostało i na dobrą sprawę to jest jedna warstwa :) Będzie jeszc jakiś mini wash i rozjaśnienie. Już blackilingowałem, jeszcze pokąbinuje z tym aby było bardziej czytelnie ale jakoś się nie chce wyostrzyć :bonk:
odłóż ich na krótką chwilę.
weź inny model.
pomaluj go płaskimi kolorami. żadnego rozjaśniania i cieniowania - tak w ramach ćwiczeń.
podziel go na elementy - jak w komiksie, każdy element jest obramowany konturem.
weź czarną albo ciemną farbę - nie wash, nie ink, tylko farbę. najprecyzyjniejszy pędzelek jaki masz. pociągnij kontury.
swietna rada.. dodam do tego cos od siebie - mam wrazenie ze malujac za bardzo sie spieszysz i przez to nie kladziesz rownych, dobrze kryjacych warst farby .. efektem tego jest wyzieranie spod farby podkladu - najczesciej czarnego - co powoduje wrazenie przybrudzenia, zlamania koloru (albo tez nie czekasz az farba wyschnie i kolory Ci sie brudza na figurce)..
to co mahon napisal to bardzo dobre cwiczenie..
EDIT:
poza tym jak malujesz farbka bo Ci "troche zostalo" to dla mnie zdajesz sie na czysta przypadkowosc, ktora ma szanse sprawdzic sie tylko u bardzo doswiadczonych malarzy
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Post Reply