[PL] Nora Sławola [17.03.17 - Cornelius]

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] Warsztat Slawola (26.06.10-Gatling Platform-MaxMini

Post by sea.man »

Realizm malowania działka podoba mi się. Szczególnie dobór koloru głównego. Bruzding - trzymasz swój wysoki poziom i jesteś ekspertem. Bardzo ciekawa podstawka, coś się na niej dzieje a mimo tego nie odwraca uwagi od działka.
Myślę, że te paski to faktycznie jest ziemia, która ostała się na opopnach - mogła być trochę ciemniejsza ponieważ na podstawce jest ciemniejsza.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

skoro to ziemia, to czemu pozostałe części opon są tak czyste? myślę że stąd to zakłócenie spójności realizmu...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
kacpero

Post by kacpero »

moim zdaniem jest malowanie jest nieco za plaskie, troche rozjasnien by sie przydalo.. ale odpryski bardzo udane!
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dzięki za komentarze! :D

Nie zgadzam się z Wami w sprawie opon :mrgreen: Nie pokazałem wcześniej fotek... :doh:

Moim zdaniem wszystko rozchodzi się o to, jaki opona ma bieżnik i gdzie jest pojazd używany. Przy rzeźbionym bieżniku brud osadza się w rowkach (jak w butach), natomiast gdy pojazd jest w ruchu, to się "wypukłe" części opony wycierają. A w tym działku opony są gładkie i nie jest to typowy klimat pustynny, tylko bardziej rumowisko jakieś, trochę roślinności nawet. A to rudo-brązowe coś, to wtarta pastela, ma symulować pył ceglany z podstawki, ale faktycznie mogłem trochę zróżnicować kolory i dodać brązów lub żółtego. W sumie opony w terenie najczęściej są ubrudzone po bokach (może te w działku za mało po bokach zakurzyłem faktycznie) i w rowkach, a część jezdną mają czystszą - i tak starałem się to odwzorować.

Poza tym opony mogłem jednak delikatnie przejechać chociaż półmatem, żeby były bardziej gumowe/matowe, niż takie "mokre". Poza tym chyba je odrobinę przykurzyłem na częściach jezdnych - gapię się teraz na fotki z nosem wsadzonym w monitor :lol: Choć niewykluczone, że od przypadkowego dotyku palców zebrałem odrobinę pasteli z opon :think:

Ale przy budowie podstawki jednak opierałem się na tej fotce. Widać dokładnie, o co mi chodzi i w jakim terenie pojazd operuje:

ImageClick to see full-sized image

A jeśli pojazd jest używany tylko na pustyni, to jak najbardziej opony powinny być zakurzone i pokryte pyłem - jak tutaj:

No i tu mam jeszcze fotkę autka RC, ale tak tylko do pokazania - opony są gładkie, jak w moim działku, więc myślę, że brud się ściera od samego ruchu po powierzchni:

kacpero wrote:moim zdaniem jest malowanie jest nieco za plaskie, troche rozjasnien by sie przydalo..
No przy tym modelu w ogóle zmieniłem podejście i mi się odezwał "stary modelarz", więc może to wyglądać jak płaskie malowanie ;) Rozjaśniłem trochę kolor bazowy, ale żeby nie przesadzić i nie zrobić komiksu :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Gildor

Post by Gildor »

Dawno nie lukałem co się dzieje na forum (tzn tak żeby przeglądać wszystkie tematy), dzisiaj sobie wchodzę, patrzę a tu Slawol wyjechał z takim kozackim działem! :mrgreen:
Ziemia wygląda fajowo, taka paćkana, do tego mega weathering i całokształt miażdży jaja :clap:
Nie będę się czepiał,rzadko to robię a tutaj to nawet na pierwszy rzut oka nie ma do czego (nie czytałem reszty komentarzy).

Gratuluję udanej roboty =]
Udanych wakacji/urlopu!
Image
Mike

Post by Mike »

więc myślę, że brud się ściera od samego ruchu po powierzchni
mi się wydaje że kółka działka tak szybko jak kółka autka sie nie ruszają ;), zmać je bo nie powinny się świecić
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Slawol wrote:No i tu mam jeszcze fotkę autka RC, ale tak tylko do pokazania - opony są gładkie, jak w moim działku, więc myślę, że brud się ściera od samego ruchu po powierzchni:
Tyle że te wyglądają właśnie na takie matowe i zużyte - o czymś takim myślałem.
Możliwe że się pastele po prostu nie utrzymały, bo lepiej się trzymają na matowym - jest bardziej chropowaty.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
szczurek_

Post by szczurek_ »

Kurcze ten model idealnie wpasowuje sie w twoj styl malowania :clap: No i dioramka bardzo fajna :) Ostatniego gostka przemilcze bo mi sie zupelnie nie podoba .Natomiast armia szczurow ... robi wrazenie (sam mam skaveny na male pkt. ).
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dzięki!
Mike wrote:
więc myślę, że brud się ściera od samego ruchu po powierzchni
mi się wydaje że kółka działka tak szybko jak kółka autka sie nie ruszają ;)
Dokładnie, ale kurzenie się kół nie zależy chyba od ich prędkości obracania się, tylko od częstości ruchomego kontaktu z podłożem - a działko raczej się za często w ogóle nie rusza - nie ma silnika :mrgreen: A Hummery w Iraku pewnie też się nie ścigają ;) Działko albo jest ciągnięte z niewielką prędkością na krótkie dystanse albo transportowane na lawecie na dłuższe, a większość "życia" stoi w miejscu i strzela. Kurz może łapać, gdy się wokół załoga krząta albo jak w sąsiedztwie wybuchnie granat i rozrzuci trochę piachu ;)
Mike wrote: zmać je bo nie powinny się świecić
Nie mogę, nie mam już modelu. Na zdjęciach zwyczajnie odbija się tylko naturalne światło od czarnej powierzchni :)
mahon wrote:
Slawol wrote:No i tu mam jeszcze fotkę autka RC, ale tak tylko do pokazania - opony są gładkie, jak w moim działku, więc myślę, że brud się ściera od samego ruchu po powierzchni:
Tyle że te wyglądają właśnie na takie matowe i zużyte - o czymś takim myślałem.
Możliwe że się pastele po prostu nie utrzymały, bo lepiej się trzymają na matowym - jest bardziej chropowaty.
Stopro centracji! Chyba już po prostu zapomniałem, jak to się robi.

P.S. No to zaczęliśmy filozofować, jak przystało na modelarskich purystów :lol:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
kacpero

Post by kacpero »

Slawol wrote:
kacpero wrote:moim zdaniem jest malowanie jest nieco za plaskie, troche rozjasnien by sie przydalo..
No przy tym modelu w ogóle zmieniłem podejście i mi się odezwał "stary modelarz", więc może to wyglądać jak płaskie malowanie ;) Rozjaśniłem trochę kolor bazowy, ale żeby nie przesadzić i nie zrobić komiksu :)
no skoro tak to zaplanowales to udalo sie Tobie osiagnac zamierzony cel - jest troche plasko..
choc nie ukrywam ze IMO zalozenie 'modelarskiego klimatu' na modelu zostaloby zachowane mimo odwazniejszych rozjasnien ;)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Post Reply