[PL] Galeria JerzyKa

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
JerzyK

Re: [PL] Galeria JerzyKa

Post by JerzyK »

Ostatnie 3 figurki pomalowane jeszcze w zeszłym roku. Powoli kończy mi się niebieska farba ;)

Drugi centurion - tym razem z bronią grawitacyjną (chyba tak to się nazywa):

ImageClick to see full-sized image

Aptekarz z pomieszanymi na życzenie klienta elementami pancerza MK II i MK IV. Poćwiczyłem na nim malowanie płynów w szklanych pojemnikach z tutoriala C'tana. I dałem rdzawe zacieki na ceramicznym pancerzu żeby było ciekawej ;)

Klasyczny metalowy skaut ze snajperką, tym razem w dżungli zamiast w tundrze.

A tu możecie zobaczyć jak poprzednio pomalowane figsy prezentują się w szerszym gronie. Od razu zaznaczam: nie - to nie ja wszystkie pomalowałem ;)

Pytanie do fotografików: jaki aparat byście mi polecili? Mój stary Fuji Finepix S1000fd zaczął ostatnio wariować: żre baterie jak szalony (starczają na 30-40 zdjęć) akumulatorków już nie przyjmuje w ogóle (czytałem że po jakimś czasie ten typ tak ma :( ), sam zmienia mi tryb robienia zdjęć na inny, a już dzisiaj to wkurzył mnie na maxa nie chcąc bardzo często zapisywać zdjęć z trybu półmanualnego, chce robić tylko automatyczne, co dla fotografowania figurek nie do końca jest dobre.
Szukam czegoś do 1000-1500 PLN (najlepiej kompakt), z dobrym trybem automatycznym (tak będzie robione 95% zdjęć), ale mający tryb (pół)manualny do robienia zdjęć figurkom, z jasnym obiektywem i niskim ISO (żeby nie było szumów).
Myślałem nad Olympusem XZ-2.
Marta

Post by Marta »

Mi osobiscie twoj NMM ciagle wydaje sie zbyt kamienny. Tak jakby brakowalo ostrzejszego kontrastu, ostatnich cieni i swiatel. Ale sama w ogole ta technika nie maluje, wiec zadnych konstruktywnych rad udzielic nie moge:(

Na aparatach tez sie srednio znam, ale pamietam ze byl tutaj taki watek gdzie chlopaki co sie znaja rozstrzasali rozne modele i ich przydatnosc.

pzdr

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

pogratulowac armii, nawet jezeli to tylko czesc jest twoja :clap:
ten medyk to bardzo fajne urozmaicenie.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Gildor

Post by Gildor »

Świetna armia : )

A ten metalowy skaut ma bardzo ładny kamuflarz na kocyku.
Image
JerzyK

Post by JerzyK »

Pierwsze figurki malowane w 2014 roku i fotografowane nowym aparatem :D Nie wiem jak Wy uważacie, ale wg mnie jakość zdjęć jest lepsza (ale to może tylko autosugestia).

Najpierw kapitan Sicarius w ulubionym niebieskim kolorze:

I coś wyjątkowo nie z marinsów - czerwony kapturek (to już drugi pomalowany przeze mnie). Klient zażyczył sobie coś możliwie najbardziej podobnego do https://www.coolminiornot.com/336290

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Nowe zdjęcia na pewno trochę czystsze, ale też bardziej kontrastowe i ostrzejsze na krawędziach. Poprzednie były bardziej miękkie.

Malowania nie będe oceniał, bo to już powtarzanie się będzie... ;)

Powiem tylko, że podoba mi się ogólnie dbałość o detale i metaliki, klamka w NMM (tym razem nie szara, a niebieska ;)), czerwienie, kubek, obrazek, ogólnie faktury i tekstury. Cieszy oko to wszystko i fakt, że zająłeś się każdym materiałem oddzielnie.

Uwagę mam tylko do światła w scence z kapturkiem: skoro pada og góry, to dolne krawędzie desek chyba nie powinny być rozjaśniane, a na pewno nie w takim samym stopniu, jak górne :think:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
JerzyK

Post by JerzyK »

Slawol wrote:Nowe zdjęcia na pewno trochę czystsze, ale też bardziej kontrastowe i ostrzejsze na krawędziach. Poprzednie były bardziej miękkie.
Bo były robione przy f 2.5 (wtedy było rano i jeszcze ciemno). Poniższe są przy f 8.0 i od razu inaczej wyglądają (chyba znowu bardziej miękkie, ale dalej wyraźne)

sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Klasa! Strasznie mi si epodobaja, az samemu mam ochotecos od nich zakupic :)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

czysto, gladziutko. metal niestety pasuje mi do SF, nie do barbarzyncy.
Image
Post Reply