[PL] 1 2 3... proba pedzla
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla
Figurka jest na razie bardzo niesmiala i sie wstydzi pokazac, ale moge chyba zeznac ze jest 54mm 
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
A to akurat da sie zrobic;]
Zaraz cos wrzuce
Zaraz cos wrzuce
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
Fota z figsa dla porownania:
Click to see full-sized image
Jak widzicie kosci sa nienajmniejsze, ale do wiekszych modeli sa jak znalazl, a w przypadku 28mm spokojnie moga robic za kosci potworow. Zdarzaja sie oczywiscie czasami mniejsze, ale ja wiekszosc malych zuzylam na podstawke;p
peace
m
Click to see full-sized imageJak widzicie kosci sa nienajmniejsze, ale do wiekszych modeli sa jak znalazl, a w przypadku 28mm spokojnie moga robic za kosci potworow. Zdarzaja sie oczywiscie czasami mniejsze, ale ja wiekszosc malych zuzylam na podstawke;p
peace
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
Maly up w temacie swieczek:
Nadal masa pozostaje do zrobienia, na wosku roztopionym na podlozu tylko kolor podstawowy. Ze wzgledu na trudnosc w ogarnieciu tak skaplikowanego oswietlenia 'na sucho' musialam wkleic swiece znacznie wczesniej niz poczatkowo planowalam.
pzdr
m
Click to see full-sized imageNadal masa pozostaje do zrobienia, na wosku roztopionym na podlozu tylko kolor podstawowy. Ze wzgledu na trudnosc w ogarnieciu tak skaplikowanego oswietlenia 'na sucho' musialam wkleic swiece znacznie wczesniej niz poczatkowo planowalam.
pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
Zarąbiste te świeczki, masakra!
a dziekowac, dziekowac za dobre slowo:)Slawol wrote:Zarąbiste te świeczki, masakra!
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
Mam klopot z tymi swieczkami, moze ktos mi doradzi cos sensownego.
W sumie nie tyle z samymi swieczkami, co swiatlem, ktore rzucaja na podloge. W tej chwili wyglada to tak:
Moge probowac isc w taki klimat:
Ktory to jest niezwykle klimatyczny i w ogole, ale wymagalby ode mnie chyba zalozenia, ze te swiece to jedyne zrodlo swiatla, a co za tym idzie pomalowania figsy w cos w stylu 'odwrotnego zenitala' i pewnie wyszloby to wszystko bardzo ciemne.
Albo moglabym zalozyc, ze jest dodatkowe zrodlo oswietlenia i robic te swiece tylko jako niewiele znaczacy dodatek, tak jak mniej wiecej tutaj:
Trzecim wyjsciem byloby polaczenie ciemnej podlogi (swiece - jedyne zrodlo swiatla) i w miare normalnie pomalowanej figsy (swiatlo rowniez gdzies z gory), ale to mogloby byc chyba uznane za blad 'w sztuce'. A zalezy mi tutaj bardzo na spojnosci pracy.
Jak myslicie?
W sumie nie tyle z samymi swieczkami, co swiatlem, ktore rzucaja na podloge. W tej chwili wyglada to tak:
Click to see full-sized imageMoge probowac isc w taki klimat:
Click to see full-sized imageKtory to jest niezwykle klimatyczny i w ogole, ale wymagalby ode mnie chyba zalozenia, ze te swiece to jedyne zrodlo swiatla, a co za tym idzie pomalowania figsy w cos w stylu 'odwrotnego zenitala' i pewnie wyszloby to wszystko bardzo ciemne.
Albo moglabym zalozyc, ze jest dodatkowe zrodlo oswietlenia i robic te swiece tylko jako niewiele znaczacy dodatek, tak jak mniej wiecej tutaj:
Click to see full-sized imageTrzecim wyjsciem byloby polaczenie ciemnej podlogi (swiece - jedyne zrodlo swiatla) i w miare normalnie pomalowanej figsy (swiatlo rowniez gdzies z gory), ale to mogloby byc chyba uznane za blad 'w sztuce'. A zalezy mi tutaj bardzo na spojnosci pracy.
Jak myslicie?
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
Moje zdanie nt. oświetlenia i klimatu już znasz.
A tak mi przyszło jeszcze do głowy, że ta fotka pary młodej może być zwyczajnie rozjaśniona w programie graficznym. Zwróć uwagę na to, że ta cała ściana/kotara z tyłu jest dość ciemna i nie ma tam oświetlenia od żarówek, czy innych świetlówek. Tylko żyrandole i coś od dołu. Wszystko jest takie nastrojowe, za to pierwszy plan po lewej i prawej stronie jest bardzo jasny (zwłaszcza te gałęzie/drzewka) - zaryzykowałbym stwierdzenie, że to robota lampy błyskowej aparatu, więc w rzeczywistości mogło być tam ciemno.
Ale oczywiście zgodzę się z tym, że podłoga sama w sobie jest jasna i świeczki aż tak bardzo jej nie rozjaśniają. Raczej dają tylko to żółtawe, ciepłe zabarwienie.
P.S. Super awatar
A tak mi przyszło jeszcze do głowy, że ta fotka pary młodej może być zwyczajnie rozjaśniona w programie graficznym. Zwróć uwagę na to, że ta cała ściana/kotara z tyłu jest dość ciemna i nie ma tam oświetlenia od żarówek, czy innych świetlówek. Tylko żyrandole i coś od dołu. Wszystko jest takie nastrojowe, za to pierwszy plan po lewej i prawej stronie jest bardzo jasny (zwłaszcza te gałęzie/drzewka) - zaryzykowałbym stwierdzenie, że to robota lampy błyskowej aparatu, więc w rzeczywistości mogło być tam ciemno.
Ale oczywiście zgodzę się z tym, że podłoga sama w sobie jest jasna i świeczki aż tak bardzo jej nie rozjaśniają. Raczej dają tylko to żółtawe, ciepłe zabarwienie.
P.S. Super awatar