[PL] Foto FAQ

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
Flameon

Re: [PL] Foto FAQ

Post by Flameon »

Wymiękłem :O działa :D jestem w szoku ,że to było takie proste :D
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

czasami najprostsze rozwiązanie jest najlepsze :lol:
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no cóż, staramy się, co nie? ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Flameon

Post by Flameon »

Dobre to jest ;) Ale mimo wszystko i tak chcę kupić nowy aparat, Maru wymieniłeś kilka modeli aparatów parę postów wcześniej, jak uważasz, który z nich najbardziej opłacało by mi się kupić biorąc pod uwagę standard tego który mam obecnie? Zależy mi wyłącznie na robieniu zdjęć modelom jeżeli taka informacja może w czymś pomóc ;)
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

przedział cenowy ??
Image
Flameon

Post by Flameon »

A tak do 600zł, może być używany z allegro, nie mam parcia na świeżutką błyszczącą lustrzankę ze sklepu jak dzisiejsza młodzież ;)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

a ja znowu na jedną zachorowałem :P
-- Mahoń

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

aaaaaaaa ... kufa wylogowało mnie .... :banghead:
a napisałem tyle .... Kufa !!!!!!!!

po krótce
poluj na : Sony Cyber-shot DSC-R1 (hybryda która nadal zagina nowe tanie lustra)
Sony Alpha NEX-5 - z obiektywem (od frajetra który kupił poszpanował i odkrył że chodzenie z kilogramowym obciążnikiem nie jest fajne
Fujifilm FinePix S2 Pro - lustro z 2002 - rzadkie ale ultra pro :) (cegła jak niewiem bez statywu nie ruszaj )
Canon PowerShot G10 - bardzo dobra seria z "większym" matrycą a nadal podręczny i poręczny
Konica Minolta Maxxum 5D - lustro które robi fotki jak automat - dorównał do niego dopiero Sony 350D a zastąpił 380D
"Pentax K100D Super" - wersja super jest warta 600 zł z obiektywem wersja bez "super" - nawet nie dotykaj :P
Canon EOS 400D - można trafić za 600 zł (na alledrogo chcą za niego 800 zł ale realna cena 600 zł z obiektywem kitowym i po tyle jest nas Ebayu )
Dowolne "lustro bez lustra" - czyli kompakt z wymienna optyka - maja matryce jak lustro ... i sa niby przenośne - niby bo zestaw z 3 obiektywami warzy 3 kilo .... dla tego ludzie sie tego pozbywają - kupili za 1400 a puszczają za około 600 bo im zalega
Sony robi "nexty"
Panasoni robi serię "G"
Olimpus robi "pen"y
sony ida najtaniej bo miały dobre promocje :P

problem w tym co ty masz jest taki że to dobry aparat i w przedziale budżetowym trudno znaleść lepsze (znaczne lepsze jak np Sony R1) albo są ale zabytki lustra i one mogą robić lepsze fotki ale w rękach doświadczonego fotografa bo sa zupełnie nie intuicyjne .... i mają jeszcze nieraz wyświetlacze jak gumka myszka (2 cale)

acha nie pisałem o Nikonach - nikon robi aparaty Albo drogie albo słabe ..... jak jest dobry i tani to znaczy że zajechany w pracy - nie warto

Edit:
mozesz popolować na Sony Alpha 100 albo 200 - jeśli chcesz sie pouczyć jak sie robi fotki lustrem bardziej skomplikowanym
albo Nikon 70D - stare duże jak cegła ale lepsze od młodszych kolegów .. i nie przepala czerwieni ... ale kolory i tak lepsze ma Pentax i sony .. i Canon )
możesz trafić też na hybrydę Konica Minolta A2 - ale tylko warto jak będze bardzo dobra cena (około 500 zł ) (A200 to ubogi brat A2 ..... i za 450 można pomyśleć ale i tak bym poszukał A2 ... a w ogóle to Sony R1 :P)
Last edited by Maru on 7 Apr 2011, o 22:55, edited 1 time in total.
Image
Kuzyn

Post by Kuzyn »

Maru skąd Ty tyle o tym wiesz? Jezu jaki ogrom informacji :D Czy dobrze rozumiem, żeby szukać tylko i wyłącznie tych modeli? A oprócz tego co jeszcze? Statyw, lampy do naświetlania? W 800zł idzie się zamknąć tak żeby mieć fotki jak Bohun czy Mahon??? :shock:
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

żeby mieć fotki porównywalne z moimi, wystarczy mniej niż 300 zł. reszta to doświadczenie i trochę wiedzy.
-- Mahoń

Image

Post Reply